Když se v nabídce Starbucks objevila levandulová kolekce, nešlo odolat. Lavender Velvet Latte, Iced Lavender Latte, Iced Lavender Matcha Latte a Lavender Cream Frappuccino – čtyři nápoje, které slibovaly jarní osvěžení s decentním nádechem fialového květu. Přinejmenším tak zněly marketingové sliby. Skutečnost? No… pojďme se na to podívat blíže.
První na řadě bylo Lavender Velvet Latte. Nápoj měl sametovou konzistenci, která připomínala oblíbené sezónní edice s karamelem či vanilkou. Levandule zde byla jemná, nevtíravá, spíše jako lehká květinová stopa než dominantní složka. V kombinaci s krémovou texturou a sladkostí to nebylo vůbec špatné, jenže… nebylo to ani nijak převratné. Latte jako takové chutnalo výborně, ale pokud byste očekávali výrazný levandulový tón, mohli byste být lehce zklamáni.
Další na řadě bylo Iced Lavender Latte. Studená verze měla jednu zásadní výhodu – ledová káva umí potlačit přehnanou sladkost, což v tomto případě fungovalo skvěle. Led zde trochu zvýraznil specifický květinový tón, ale stále to nebylo nic, co by vám vyrazilo dech. Pokud hledáte osvěžení do teplejších dnů, Iced Lavender Latte neurazí, ale asi ani nenadchne.



Mnoho povyku pro nic
Pak přišel na řadu ten nejočekávanější favorit – Iced Lavender Matcha Latte. Tady už byla situace jiná. Matcha sama o sobě je poměrně výrazná, a když se k ní přidá levandule, výsledek se může zdát odvážný. První dojem? Dokonale estetický – svěží zelená se prolínala s jemným fialovým nádechem, což vypadalo jako sen každého food blogera. Chuťově to ovšem bylo mírně rozpačité – zatímco matcha měla svou charakteristickou zemitost, levandule spíš jen probleskovala v pozadí. Trochu mi to připomínalo lehký borůvkový tón, což bylo příjemné, ale ne dostatečně intenzivní, aby to ospravedlnilo celý ten levandulový humbuk.
A nakonec přišlo Lavender Cream Frappuccino – největší šok ze všech. Kdo by čekal osvěžující, lehce květinový koktejl, byl na omylu. Nápoj byl tak sladký, že se mi pomalu lepily zuby už po prvním doušku. Levandule? Ano, byla tam, ale utopená v záplavě cukru a smetany. Pokud máte rádi dezert v tekuté formě, možná to bude pro vás ideální, ale jinak – raději se tomu vyhněte.
Takže, jak to celé dopadlo? Pokud chcete jen lehký dotek jara a nevadí vám subtilní levandulová vůně, Lavender Velvet Latte nebo jeho ledová verze vás neurazí. Pokud rádi experimentujete, Iced Lavender Matcha Latte může být zajímavou volbou, ale nečekejte intenzivní květinový výbuch. A Frappuccino? Pokud nejste závislí na cukru, asi se po prvním loku s vděkem vrátíte k osvědčené klasice. Starbucks se rozhodně nebojí inovací, ale někdy je méně prostě více.