Soufflé – jehož jméno se skutečně odvíjí od francouzského „souffler“, což znamená foukat, dýchat nebo nafukovat – je symbolem francouzského cukrářského mistrovství. Zatímco dnes mu kraluje sladká varianta, zejména ta čokoládová, původní soufflé se často pohybovala spíš na slané straně talíře. První zmínky o tomto nadýchaném zázraku nacházíme ve slavné kuchařce Le Cuisinier Moderne z roku 1742, kde jej představil mistr kuchař Vincent La Chapelle. A nebyla by to Francie, kdyby se o pár desetiletí později do hry nevložil další velikán – Marie-Antoine Carême, který soufflé dotáhl do dokonalosti a zařadil ho do kánonu haute cuisine.

Kombinace dramatu a delikátnosti

Pokud jde o čokoládové soufflé, to má v sobě všechno, co dělá dezert nezapomenutelným: dramatický vzhled, nevyzpytatelnou povahu, která potrápí i zkušené cukráře, a nakonec samozřejmě ten okamžik, kdy lžičkou prorazíte jeho křehký povrch a zaboříte se do horké, hedvábné čokoládové náplně. Ne náhodou patří mezi dezerty, které na jídelní lístky restaurací zařazují jen ti, co mají v kuchyni opravdového mistra. A kdo nevěří, ať si to zkusí doma. Ušlehat bílky do správné konzistence, přeložit je tak, aby nespadly, upéct soufflé přesně na hranu mezi nedopečeným středem a perfektně nadýchanou krustou – to je disciplína pro kuchařské samuraje.

Oslavit Mezinárodní den čokoládového soufflé můžete hned několika způsoby. Můžete si jej dopřát v dobré restauraci, kde vám ho přinesou na stůl v rozehřátém ramekinu a doplní třeba vanilkovou zmrzlinou, malinami nebo slaným karamelem. Anebo se můžete pustit do domácího experimentu, při kterém zjistíte, že soufflé má nejen duši romantického básníka, ale taky nálady primadony, která nesnese sebemenší chybu. Ať už zvolíte jakoukoliv cestu, jedno je jisté – tohle je dezert, který se nepeče pro obyčejné nasycení, ale pro čistou radost z dokonalého okamžiku.

Dezert hodný králů i prezidentů

A pokud byste potřebovali malou motivaci navíc, vězte, že soufflé bylo oblíbeným dezertem nejen ve Versailles, ale i na stolech amerických prezidentů či v kuchyních nejslavnějších hotelů světa. Není to jen sladkost, je to symbol kuchařské odvahy, kterou dnes, právě na jeho mezinárodní den, stojí za to oslavit. S trochou nadsázky by se dalo říct, že kdo upeče soufflé a přežije to bez slz, ten zvládne cokoliv.