Pražská čokoládovna Steiner & Kovarik zazářila na letošním světovém finále soutěže International Chocolate Awards 2025, a to zcela jedinečným způsobem. Jejich bílá čokoláda s chřestem získala zlatou medaili v kategorii ochucených čokolád a s hodnocením 92,1 bodu se vyšvihla mezi absolutní vítěze celé soutěže. Jak připomíná oficiální zpráva organizátorů, letos se o výsledcích radilo šestatřicet porotců z celého světa, kteří přísně posuzovali kvalitu kakaových bobů, chuťové vrstvy, technickou čistotu provedení i odvahu tvůrců.

„Pro nás je to největší mezinárodní ocenění, obrovský úspěch. A hlavně potvrzení naší filozofie, podle níž má smysl přidávat do čokolády zdravé ingredience typu chřestu. Experimentovat, ale nikdy neopouštět základní řemeslnou kvalitu,“  uvedl pro ČTK spolumajitel vítězné společnosti Petr Kovařík. Sázka na jemné tóny a delikátní sladko-slaný charakter chřestu se vyplatila, ukázalo se, že dokážou bílou čokoládu pozvednout a dodat jí nečekanou hloubku, která se rodí z kontrastu, nikoli z přebíjení chutí.

Pro úplnost dodejme, že Češi letos sbírali úspěchy v soutěži ve více kategoriích. Stříbro si připsalo dražé s kampotským pepřem od stejné čokoládovny Steiner & Kovarik a také malinová veganská čokoláda od Míšiny čokolády, za níž stojí Michaela Dohnálková. Její manufaktura navíc letos zaznamenala dvě zlata v regionálním kole. Ve světové konkurenci se neztratily ani peruánská značka Cacaosuyo, kolumbijští Cacao Hunters či italští Bellantoni Cioccolato – zkrátka přehlídka jmen, která se v čokoládovém světě vyslovují téměř s úctou.

Fenomén, o kterém se ví překvapivě málo, ač by si zasloužil být předmětem širší debaty. Chřest už dávno není jen symbolem jarní gastronomie ani výsadou omáček a krémových polévek. V kombinaci s čokoládou ukazuje, že zelenina si v cukrářství může nárokovat své místo stejně sebevědomě jako kakao v párování s ovocem či kořením.

Pokud se tedy někdy budete rozpakovat nad spojeními, která vám na papíře nedávají smysl, vzpomeňte si na tuto bílou tabulku z Prahy. Je důkazem, že svět čokolády se nebojí odbočit z cesty, pokud to vede k novému zážitku. A že některé nápady, které vypadají jako žert, mohou skončit se zlatem kolem krku.