Rána a večery jsou chladné, listí se barví do odstínů červené, oranžové a vínové. Je čas na horkou dýňovou polévku, souhlasíte? Přesto ale obrovské množství dýní na talíř nikdy nedorazí. Podle serveru Heal the Planet se jen ve Spojených státech loni vypěstovala více než miliarda kusů. Až 80 % z nich však skončilo jako dekorace.
Z hlediska výživy i ekologie je to smutná bilance. Dýně je považovaná za ceněnou potravinu – obsahuje vitaminy A a C, betakaroten a antioxidanty, které posilují imunitu i celkovou vitalitu. Zároveň jde o zeleninu, která se hodí do polévek, pyré, rizot i sladkých dezertů. Přesto se v obrovském měřítku mění v krátkodobou ozdobu, jež po pár týdnech končí v odpadu. A tam se problém teprve násobí: hnijící dýně na skládkách uvolňují metan, který je mnohonásobně silnějším skleníkovým plynem než oxid uhličitý.
Dýně jako dekorace
Dekorativní dýně, typicky odrůda Howden, nebyly nikdy určené k jídlu – vznikly kvůli vzhledu, nikoli chuti. To ale neznamená, že se s nimi musí plýtvat. Pokud je nakrájíte a zapravíte do země, stanou se organickým odpadem, který půdu obohatí a podpoří budoucí úrodu. Ještě lepším řešením je kompostování – díky němu se z „podzimní ozdoby“ stane přírodní hnojivo.
Pokud ale sáhnete po jedlých druzích, čeká vás odměna nejen pro chuťové pohárky, ale i pro zdraví. Jak vysvětluje výživový poradce Grant Tinsley (Healthline), dýně díky obsahu mikronutrientů a antioxidantů prospívají pokožce, vlasům i nehtům a jejich pravidelná konzumace má smysl právě na podzim, kdy tělo potřebuje posílit imunitu. Nezapomínejme ani na dýňová semínka, která jsou zdrojem zinku a zdravých tuků.
V Česku je nejoblíbenější dýní Hokkaido – nasládlá, sytá a nenáročná na přípravu, protože se nemusí loupat. Podle agrárního analytika Petra Havla se na českých polích pěstuje už kolem dvaceti odrůd, přičemž kromě Hokkaida roste i popularita muškátové dýně.
Podzimní víkendy tak mohou být skvělou příležitostí k návštěvě dýňových farem. Můžete si tam pořídit zásoby na zimu, ochutnat místní speciality, projít si kukuřičné bludiště nebo pořídit krásné fotografie. Mezi známé lokální producenty patří například farma v Bykoši, Statek u Pipků nebo dýňová farma ve Vraňanech.
Závěr je jednoduchý: dýně jsou mnohem víc než jen kulisa k Halloweenu. Pokud jim dáte prostor v kuchyni, získáte zdravější jídelníček, předejdete plýtvání a ještě ulevíte životnímu prostředí.