České sady letos zažívají renesanci, která kontrastuje s loňskou neúrodou. Zatímco vloni ovocnáři bojovali s mrazy a výsledkem byla kriticky nízká sklizeň, letošní rok přinesl pravý opak – ideální kombinace tepla, slunce a deště se postarala o mimořádně bohatou úrodu jablek. Podle odhadů dosáhne produkce přibližně 110 tisíc tun, což je trojnásobek loňského objemu.
Ceny už od čtrnácti korun
Nadějný výhled se už nyní promítá i do cenové hladiny. Kilogram jablek, který se vloni u pěstitelů prodával za 25 až 30 korun, je letos k mání i o třetinu levněji. Místní farmáři letos prodávají jablka přímo ze sadů v průměru za dvacet korun za kilogram. V některých oblastech, třeba na Kolínsku, se cena dostala dokonce jen na čtrnáct korun. Nejde ale jen o nižší cenu – pěstitelé zdůrazňují, že letošní úroda vyniká i chutí. Plody jsou sladší, šťavnatější a celkově vyrovnanější než v předchozích letech.
Cenotvorba v rukou obchodníků
I když pěstitelé prodávají letošní úrodu levněji než vloni, zákazníci zatím netuší, zda se to projeví i v regálech obchodních řetězců. Právě ty mají poslední slovo – a obvykle zlevňují pomaleji, než by si lidé přáli. „Ceny jablek přímo od českých pěstitelů jsou letos nižší než v loňském roce, protože máme dobrou úrodu. Na druhou stranu, konečnou cenu v obchodech určují obchodní řetězce,“ připomíná mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.
Přetlak jablek v Evropě
Vývoj cen navíc neovlivňuje jen domácí produkce. Polsko i Rakousko hlásí stejně dobrou sklizeň, takže evropský trh je jablky doslova zaplavený. Přebytek ovoce vytváří tlak na další zlevňování, což může hrát ve prospěch spotřebitelů – pokud se slevy promítnou až k nim.
Češi a jejich oblíbené ovoce
Jablka jsou v Česku dlouhodobě nejoblíbenějším ovocem. Podle statistik jich každý z nás sní v průměru kolem 25 kilogramů ročně. Důvodem není jen cena, ale i velká rozmanitost. Na pultech najdeme sladké Golden Delicious, křupavý Jonagold nebo české Rubíny, které patří mezi tradiční odrůdy. Díky této pestrosti si jablka drží popularitu napříč generacemi – ať už čerstvá, ve formě moštu, v štrúdlu nebo sušená jako křížaly.
Uskladnění jako alfa a omega
Rozhodující pro udržení cen v dalších měsících bude i způsob uskladnění. Moderní sklady s řízenou atmosférou dokážou uchovat čerstvá jablka po mnoho měsíců. Pokud se úroda podaří dobře uložit, mohou si lidé na levnějších českých jablkách pochutnávat i v zimě. V opačném případě nastoupí dovozy, které cenu často zvyšují.
Jablka se na stromech budou sklízet zhruba do začátku listopadu. Očekává se, že stejně jako v minulých letech budou lákat zájemce i samosběry. Ty ukazují, že cesta „od stromu rovnou na stůl“ stále funguje – a navíc je jistotou, že se spotřebitel vyhne maržím obchodníků.