Zajímavé je, že v Česku tento den v kalendáři oficiálně neexistuje. A přesto se štrúdl peče ve většině domácností častěji než jakýkoli jiný dezert. Máme s ním hlubší vztah než s některými svátky státními – a možná právě proto žádný zvláštní den nepotřebuje.

První písemná zmínka o Apfelstrudelu pochází z Vídně, z roku 1696, kdy se objevuje v rukopise uloženém v Rakouské národní knihovně. Recept je jednoduchý, ale přesný: tažené těsto, jablka, máslo, cukr. Ač je dnes závin často spojován právě s habsburskou monarchií, jeho původ je ještě východnější. Inspirován byl tureckou baklavou a balkánskými bureky, které se připravují rovněž z tenkého, pružného těsta, taženého ručně tak jemně, že se přes něj mělo dát číst. Tento technologický základ se během 17. století přenesl do střední Evropy spolu s osmanským vlivem a stal se součástí kuchyně vídeňské i české.

Na rozdíl od listového nebo kynutého těsta, které se často používá dnes pro praktičnost, je původní závin tvořen takzvaným taženým těstem – z mouky, vlažné vody, oleje a kapky octa. Těsto musí být propracované do úplné pružnosti a pak roztažené na plát tak tenký, že téměř připomíná papír.

V českých zemích se jablečný závin usadil napevno už během 18. století. V dobových kuchařkách bývá často označen jako „závin jablkový“ nebo „tažený závin s jablky“. Důkazem je i recept ze slavné kuchařské bible od Magdaleny Dobromily Rettigové, která jej ve svém Domácím kuchaři z roku 1826 uvádí pod poetickým názvem:

„Tažený závin s jablky“
„Vezmi trochu jemné mouky, dej do ní žejdlík vlažné vody, lžíci dobrého másla a trochu soli; zadělej z toho těsto, kteréž dobře vypracuješ, až bude hladké a jako hedvábné. Pak nech odpočinouti a vytáhni tenounce na ubruse. Rozlož naň jablka, cukr, skořici, můžeš i hrozinky přidati, zavini a upeč do zlatova, máslem potíraje.“
(M. D. Rettigová, Domácí kuchařka, 1826)

Americká kapitola příběhu začíná na přelomu 19. a 20. století, kdy se s vlnou německých a rakouských přistěhovalců dostal závin i za oceán. Usadil se v rodinných pekárnách a později i v diners a delikatesách, kde získal trochu odlišnou podobu – silnější těsto, předpečená jablka, často i drobenka navrch. A právě tato americká verze se od roku 2004 slaví každoročně jako National Apple Strudel Day.

Zdroj: Autorský text, National Day Calendar