Že se mouka nedá nahradit, je mýtus. V případě přípravy pečiva lze část, anebo i celý její objem, dohnat zeleninovou nebo luštěninovou směsí. Použít lze ale i čisté bílkoviny, například cottage nebo tvaroh, což je kýžené i vzhledem k výživovým doporučením. Je totiž prokázáno, že v příjmu bílkovin častokrát nedosahujeme doporučených hodnot.

Zvýšení příjmu bílkovin je v současné době důležitým tématem. Podle studie publikované v časopise American Journal of Clinical Nutrition bylo prokázáno, že zvýšený příjem bílkovin zlepšuje svalovou hmotu a metabolismus, což je klíčové pro udržení zdravé hmotnosti a snížení rizika chronických onemocnění. Doporučuje se, aby dospělí konzumovali 1,2 až 2,0 gramů bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti denně.

Za dvacet minut hotovo

Jedním z nejoblíbenějších receptů, který je navíc snadný a rychle hotový, jsou housky ze sýra cottage a vajec. K jejich přípravě budete potřebovat jen 200 gramů sýra cottage, dvě vejce a špetku soli (přidat můžete ale i ovesné vločky na zahuštění směsi anebo semínka). Všechny ingredience vymícháte do hladké hmoty, následně nalijete do forem na muffiny a dáte péct na 180 stupňů asi na 20 minut.

Při pečení lze využít i samotný protein v prášku. Vhodné je pak použít ten čistě syrovátkový. Je rychle stravitelný a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, což z něj činí vynikající volbu (nejen) pro aktivní jedince. Na přípravu proteinových rohlíků pak budete potřebovat dva šálky proteinového prášku, půl šálku mandlové mouky a čtvrt šálku mletého lněného semínka. Ke směsi přidáte půl balení prášku do pečiva a sůl podle chuti. Pak vše důkladně promícháte, aby se ingredience spojily, přidáte dvě vejce a půl šálku vody. Z takto připraveného těsta vytvarujte malé rohlíky a pečte na 180 stupňů přibližně 15 až 20 minut, dokud nejsou zlatavé a pevné na dotek.

Raději zeleninu?

Zdravou a zároveň nízkokalorickou alternativou jsou i zeleninové houstičky s vařenou čočkou. Na jejich přípravu budete potřebovat 200 gramů vařené čočky, dvě vejce, 50 gramů strouhané cukety a 50 gramů strouhaného parmezánu. Všechny ingredience důkladně promíchejte, tvarujte malé houstičky a pečte na plechu při teplotě 180 stupňů po dobu 25 minut. Tato kombinace chutí a textur určitě osloví i ty, kteří luštěniny nemusejí. Samotná čočka totiž ve výsledném pečivu není rozpoznatelná.

Za zkoušku stojí i zeleninové houstičky z brokolice a sýra. K jejich přípravě stačí uvařit 200 gramů brokolice, kterou pak rozmixujete na jemnou pastu. Smíchejte ji se dvěma vejci, přidejte 100 gramů strouhané mozzarelly, 50 gramů strouhaného parmezánu a trochou koření (sůl, pepř, česnekový prášek). Housky pak pečte na plechu na 180 stupňů asi 25 minut.

Překvapivě výtečné jsou pak mini placky z avokáda. Na ty smíchejte jedno zralé avokádo se dvěma vejci, přidejte 50 gramů strouhaného sýra podle vlastních preferencí a dochuťte solí a pepřem. Vytvořte malé placičky, které pečte na pánvi nebo v troubě.