Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.
Matcha prášek zlepšuje soustředění, paměť, harmonizuje tělo a pomáhá snížit oxidační stres. Je zdrojem aminokyselin, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Je zajímavý tím, že dokáže zklidnit, ale zároveň dodat energii. Zásadní látkou v matcha prášku je epigalokatechingalát, také zvaný “EGCG”. EGCG je silný antioxidant a jedna z klíčových látek, díky které Matcha stojí za pozornost.
Není to obyčejný zelený čaj
Prášek matcha se získává jemným mletím mladých listů, které se před zpracováním suší a rozmělní na jemný prášek. V listech jsou koncentrovány živiny jako vitamín C, hořčík, chlorofyl a mnoho biologicky aktivních látek. Pro výrobu matcha čaje se tedy využívají celé zelené listy. Tradiční zelený čaj se po sklizni “jen” suší ve formě listů, které se pak tvarují a louhují běžným způsobem. Matcha má tedy výraznější chuť a obsahuje více kofeinu.
Díky vysokému obsahu kofeinu a aminokyseliny L-theaninu má čaj povzbuzující účinky. Kofein dodává energii, zatímco L-theanin harmonizuje. Matcha prášek v těle zkrátka funguje “chytře”, proto na něj sází i profesionální sportovci.
Aby měl nápoj správnou chuť i účinky, je důležitá jeho správná příprava. Je však třeba počítat s tím, že ve své základní formě je jeho chuť intenzivní. Pro mnoho lidí může být čaj příliš silný. Jednoduchým řešením je jeho chuť zjemnit mlékem nebo medem. Je tedy jen na vás, zda si ho více naředíte, nebo si připravíte silnější shot jako nakopávač před sportem či po bujaré noci.
V čajovnách běžně seženete set na přípravu tohoto nápoje, který obsahuje misku, bambusovou metličku a dřevěnou lžičku. Pomocí kmitavých pohybů se prášek dokonale rozmíchá a napění. Pokud si chcete přípravu zjednodušit, použijte přístroj ke šlehání mléka nebo shaker. Jak na to?
Do shakeru vsypte 1 lžičku matcha prášku. Přilijte trochu studené vody a šálek vody do teploty 70 °C. Důkladně protřepte a zjemněte chuť pár kapkami ovocné šťávy, lžičkou medu nebo mandlovou smetanou.
Kvalita je základ
Kvalita je u Matcha prášku zásadní faktor. Nekvalitní prášek by se vám totiž nelíbil barvou, a ještě by divně chutnal. V obchodech se bohužel můžete setkat s méně kvalitními náhražkami či padělky. Zde jsou body, podle kterých koupíte top produkt:
- Pravý čaj Matcha je z Japonska
- Obsahuje pouze 100% zelený prášek nejlépe v BIO kvalitě
- Neobsahuje žádné přidané cukry, hledejte tedy na obalu heslo “No added sugar”
- Splňuje přísné standardy EU a je pravidelně testován na detekci těžkých kovů, pesticidů a dalších kontaminantů.
- Má zářivě zelenou barvu a jemnou chuť.
- Je jemně mletý, hladký a dobře se rozpouští v tekutině.
Ve spolupráci s portugalskou značkou Iswari připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Ing. Kamila Metzová
Pomocník při redukci hmotnosti
Jednou z nejpopulárnějších vlastností čaje matcha je jeho příznivý vliv na zrychlení metabolismu a spalování tuků při fyzické aktivitě. Zde jsou jeho nejzajímavější účinky z pohledu hubnutí:
- Podporuje metabolismus. Čaj Matcha obsahuje katechin EGCG, který tělu pomáhá spálit kalorie efektivněji.
- Snižuje chutě k jídlu, což vede k menšímu příjmu kalorií.
- Je zdrojem přirozené energie bez kalorií, což se hodí především při fyzické aktivitě za účelem redukce hmotnosti.
- Pomáhá z těla odstranit toxiny a škodlivé látky.
- Podporuje psychickou pohodu díky obsahu aminokyseliny L-theanin, která podporuje uklidnění mysli a snižuje tak riziko emočního přejídání.