Ledového vína bude málo: Po kterém sáhnout a kolik za něj zaplatíte?
Ledové víno patří mezi největší klenoty vinařství – a zároveň je jednou z jeho největších výzev. Na jižní Moravě letos počasí ukázalo, jak vrtkavým spojencem umí být. Aby se zrodilo ledové víno, musí teploty klesnout na nejméně sedm stupňů pod nulou a zůstat tam tak dlouho, aby hrozny během lisování neztratily svou zmrzlou strukturu. A to je přesně ten moment, kdy vinaři napínají nervy jako struny.
Hřebíček do rakve pro vinaře! Tiché víno ztrácí výsadu firemních darů
České vinařství už několik let bojuje s kombinací nepříznivých podmínek. Klimatické změny, rostoucí náklady na výrobu a klesající spotřeba tichých vín na domácím trhu znamenají, že odvětví se ocitá pod stále větším tlakem. K těmto problémům se nyní přidává další závažná překážka: zrušení daňového zvýhodnění pro tiché víno jako firemní dar. Toto opatření, které vstoupilo v platnost na začátku letošního roku, může mít pro vinaře, zejména ty malé a střední, zničující dopady.
Čeští a moravští vinaři nezklamali: 285 medailí je doma
Moravská a česká vína opět potvrdila svou špičkovou kvalitu na prestižní světové soutěži AWC Vienna, kde si odnesla 99 zlatých a 186 stříbrných medailí. Vína z naší země, s hlubokou tradicí sahající až do doby Velkomoravské říše, dnes zaujímají významné místo na globálním trhu. Úspěchy našich vinařů jsou důkazem toho, že umíme nejen navázat na bohatou historii vinařství, ale především udávat směr moderním trendům.