Archivy

TEST: Výrobci paštik stále rozšiřují nabídku
TEST: Výrobci paštik stále rozšiřují nabídku

V rámci testu bylo hodnoceno celkem 12 paštik. Přičemž hodnocenými parametry byly senzorická analýza výrobku, nutriční a jakostní parametry jednotlivých výrobků hodnocené pomocí laboratorních rozborů a deklarace složení výrobků uváděná výrobci. Byl také proveden mikrobiální rozbor výrobků. Jak si vedly výrobce zakoupené v běžné tržní síti?

Borůvkové jogurty: Některé obsahem ovoce velmi mile překvapí
Borůvkové jogurty: Některé obsahem ovoce velmi mile překvapí

Jogurt je kysaný mléčný výrobek, který se získává fermentací mléka pomocí specifických bakterií mléčného kvašení, zejména druhů Lactobacillus delbruckii subsp. Bulgaricus a Streptoccocus thermophislus. Některé jogurty obsahujé také přidané probiotické bakterie, které pomáhají udržovat rovnováhu mikroflóry ve střevech a mohou mít řadu dalších zdravotních benefitů, jako je například podpora trávicího procesu nebo zlepšení absorpce živin. Konzumace jogurtu bohatého na probiotika může být součástí vyvážené stravy, která přispívá k celkovému zdraví.

První paštiky zajišťovaly masu trvanlivost, dnes jsou v některých státech považovány za národní dědictví
První paštiky zajišťovaly masu trvanlivost, dnes jsou v některých státech považovány za národní dědictví

Historie paštiky sahá až do období antiky, kdy první výrobky podobné paštikám konzumovali již staří Římané na svých banketech a hostinách. Ve středověku byly paštiky, prodávány téměř na každém trhu. Účelem jejich výroby, bylo zejména zajistit masu co nejdelší trvanlivost.