Dáša z Mostu učí děti neplýtvat potravinami: Erika Stárková tváří projektu Smart Food
Znalosti o správném zacházení s jídlem mezi žáky ve třetí až páté třídě vzrostly až o 40 procent. Ukázaly to výsledky pilotního hodnocení první fáze vzdělávacího projektu Smart Food. Ke zlepšení přispěla také digitální interaktivní forma výuky, která žáky více motivovala. Autoři projektu z Univerzity Karlovy a Mendelovy univerzity proto spouští druhou fázi projektu, která se nazývá „Od vidlí až po vidličku... a ještě dál!“. Vzdělávací materiály nově obsahují také výuková videa, která provází oblíbená herečka Erika Stárková.
Školní jídelna v Tanvaldu nevyhodí ani drobek! Přitom stačila jen malá změna okoukaná od Finů
V Tanvaldu na Jablonecku byla otevřena revoluční školní restaurace, která neprodukuje žádný odpad. Nesnědené jídlo končí u potřebných, zbytky se kompostují a děti se učí neplýtvat. Tato unikátní Zero Waste jídelna je prvním svého druhu v Česku. Co všechno stojí za tímto ekologickým úspěchem?
Méně než procento! Supermarkety se na plýtvání podílejí nízkou měrou
Obchodní řetězce a online supermarkety obvykle vyhodí méně než jedno procento z celkového objemu nabízených potravin. Tyto informace poskytli prodejci České tiskové kanceláři (ČTK). Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, uvedl, že boj proti plýtvání začíná už předtím, než se potraviny dostanou na pulty obchodů. Podle něj investují řetězce do modernizace skladovacích a chladicích zařízení, a věnují také větší pozornost plánování a výběru obalových materiálů.
Vědci zkoumali, jak je na tom generace Z s plýtváním potravinami, výsledky překvapí
Generace Z, tedy lidé narozeni mezi lety 1995 a 2010, plýtvá potravinami dle svých odhadů více než generace předchozí, celkem 43,4 gramů na osobu za den. Téměř o polovinu méně pak vyplýtvají tito mladí lidé, pokud bydlí s rodiči. Tyto a další údaje vyplynuly z prvního roku výzkumných šetření tříletého projektu zaměřeného na redukci potravinového odpadu u generace Z. První data srovnávají vědkyně z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s výzkumníky z Vysoké školy ekonomické v Praze.