Archivy

Ledového vína bude málo: Po kterém sáhnout a kolik za něj zaplatíte?
Ledového vína bude málo: Po kterém sáhnout a kolik za něj zaplatíte?

Ledové víno patří mezi největší klenoty vinařství – a zároveň je jednou z jeho největších výzev. Na jižní Moravě letos počasí ukázalo, jak vrtkavým spojencem umí být. Aby se zrodilo ledové víno, musí teploty klesnout na nejméně sedm stupňů pod nulou a zůstat tam tak dlouho, aby hrozny během lisování neztratily svou zmrzlou strukturu. A to je přesně ten moment, kdy vinaři napínají nervy jako struny.

Ledové víno je pro vinaře risk, který se vyplatí: Nabízí totiž nepřekonatelný zážitek
Ledové víno je pro vinaře risk, který se vyplatí: Nabízí totiž nepřekonatelný zážitek

Vinobraní je u konce, přesto některé hrozny na vinicích zůstávají. Ten správný glanc jim totiž dodají až první mrazy. Proces vzniku ledového vína je riskantní. Réva totiž čelí řadě nástrah, od hniloby až po poškození vlivem počasí. V případě, že však hrozny „ve zdraví“ přejdou teplotou pod mínus 7 stupňů, vzniká exkluzivní produkt, který se řadí na špici nejžádanějších typů vín na světě.