
Kaprům chutná konopí: Vědci hledají udržitelný zdroj bílkovin
Výzkumníci z Mendelovy univerzity se zaměřili na alternativní zdroje bílkovin pro výživu hospodářských zvířat a ryb, konkrétně zkoumají využití výlisků z konopných semen jako potenciální náhradu za rybí a sójovou moučku. První zjištění jsou velmi povzbudivá, protože výlisky z konopí vykazují vynikající nutriční parametry.

McPlant neobstál, lidé raději sáhnou po Big Macu: McDonald’s v USA vegetariánské burgery ruší
Rostoucí poptávka po vegetariánských a veganských produktech rychle vzplála a ještě rychleji vyhasla. Po veggie burgerech teď už neštěkne ani pes. Americké pobočky McDonald's se shodují, že jim zde suroviny na přípravu spíš jen zabírají místo. Rostlinným náhražkám se chystají udělat celoplošně „pá pá“. ¨

SIAL Paris: přední světový veletrh potravinářských inovací oslaví historické 60. výročí.
Veletrh SIAL Paris 2024 je připraven přivítat více než 7 500 vystavovatelů z více než 200 zemí, přičemž se očekává, že 75 % účastníků bude ze zahraničí. Nadcházející ročník, který je již považován za hlavní globální událost v potravinářském průmyslu, slibuje stát se jedinečným setkáním inovátorů, myšlenkových vůdců a osob s rozhodovacími pravomocemi z celého světa.

Nová zelená opatření přinášejí ten nejčernější scénář: Ceny potravin vystřelí
Od příštího roku mohou potraviny v celé Evropě zdražovat. Důvodem tentokrát nebude inflace, ale bruselská byrokracie. Na výrobce potravin se totiž řítí „tsunami“ sporných zelených opatření, která v důsledku navýší už tak dost rozsáhlou administrativu u výrobců a zvýší jejich náklady na produkci potravin.

Konec nízkým výnosům: Chmelaři budou moci zdarma využívat aplikaci řízenou AI
Čeští chmelaři začali využívat novou inovativní aplikaci, která by měla výrazně stabilizovat produkci a výnosy chmele. Aplikace, vyvíjená tři roky, bude k dispozici zdarma pro všechny chmelnice v České republice a její plná verze by měla být uvedena na trh na jaře 2025.

Bohemia Sekt má jednu z nejmodernějších technologií: Stáčecí linka za 80 milionů
Skupina Bohemia Sekt, největší český výrobce sektů, dokončila ve Starém Plzenci u Plzně modernizaci stáčecí linky za více než 80 milionů Kč. Zvládá plnit až 12.000 lahví za hodinu, stejně jako dvě předchozí téměř 30 let stará zařízení dohromady, ale s výrazně vyšší efektivitou, spolehlivostí, šetrností k surovinám a má nižší spotřebu elektřiny i vody, řekl dnes ČTK ředitel firmy Ondřej Beránek.

Banánové víno budí zvídavost: Překoná věhlas jablečného cideru?
Vinaři i zarytí milovníci vína možná právě pláčou. Po medovém vínu, vínu z červené řepy, rakytníku anebo jablek přichází další extravagantní počin. Víno banánové… a prý má takové ohlasy, že si dost možná získá své místo na výsluní i u nás.

Umělá inteligence zvládá hlavní chody i nové příchutě energy drinků
Což takhle dát si drink anebo rovnou hlavní jídlo, kde iniciativu nad harmonickou chutí převzala umělá inteligence? Pro předešlou generaci možná utopie, zato pro tu nadcházející patrně běžná praxe. Pilotní projekty, kdy se testuje, jak AI naplňuje aktuální gastronomické trendy, se už totiž začínají hlásit ke slovu.

Inovativní šéfkuchař Tomáš Kohút: České gastro-scéně chybí odvaha, já využívám i umělou inteligenci
Šéfkuchař Tomáš Kohút zazářil na pražské kulinární scéně jako kometa. Jeho nápady, které tahá z rukávu jako kouzelník, dělají z komorního konceptu restaurace Triton jeden z nejmodernějších a nejzábavnějších podniků v metropoli. Za převratným kuchařským rukopisem stojí nejen jeho horkokrevná povaha, ale také vnitřní nastavení dělat všechny věci trochu jinak.

Umělá inteligence je skvělá, zároveň jde ale o nástroj klamání spotřebitelů
Zavedení umělé inteligence má nesporné výhody například při řízení objednávek, inventuře zásob nebo odbavování nákupů. Stejně jako může být však prospěšná, skýtá i nemalé množství rizik. Podle predikcí může například stát za zvýšením případů klamání spotřebitele.