Archivy

Vánoce v procentech: Kapr je v úpadku, salát má novou recepturu a prim hrají hotovky
Vánoce v procentech: Kapr je v úpadku, salát má novou recepturu a prim hrají hotovky

Podle průzkumu řetězce Penny, realizovaného prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos mezi 2000 respondenty z České republiky, Češi na Štědrý večer stále častěji volí alternativy k tradičnímu kaprovi. Více než dvě třetiny dotázaných plánují servírovat smažené řízky, přičemž dominují ty kuřecí a krůtí, zatímco kapr se objeví na stolech necelé poloviny domácností.

V Japonsku mají raritu: Je libo majonézový drink?
V Japonsku mají raritu: Je libo majonézový drink?

Představte si, že sáhnete po kelímku osvěžujícího nápoje a místo sladkého pohlazení vašich chuťových pohárků vás zasáhne silná vlna slanosti a kořeněné intenzity. To není scéna z kulinářského hororu, ale realita v Japonsku, kde obchodní řetězec Lawson představil svou novinku: nápoj s příchutí majonézy.

Školní jídelna v Tanvaldu nevyhodí ani drobek! Přitom stačila jen malá změna okoukaná od Finů
Školní jídelna v Tanvaldu nevyhodí ani drobek! Přitom stačila jen malá změna okoukaná od Finů

V Tanvaldu na Jablonecku byla otevřena revoluční školní restaurace, která neprodukuje žádný odpad. Nesnědené jídlo končí u potřebných, zbytky se kompostují a děti se učí neplýtvat. Tato unikátní Zero Waste jídelna je prvním svého druhu v Česku. Co všechno stojí za tímto ekologickým úspěchem?

Čím kontroverznější přísada, tím menší písmo? Auditoři zkritizovali údaje na obalech
Čím kontroverznější přísada, tím menší písmo? Auditoři zkritizovali údaje na obalech

Spotřebitelé v Evropské unii se na potravinách často setkávají s etiketami, které mohou být matoucí či zavádějící nebo kterým ne každý rozumí. Ve své zprávě to dnes uvedl Evropský účetní dvůr (EÚD). Na vině jsou chybějící právní normy i nedostatečné monitorování, podávání zpráv a systém kontrol a sankcí v EU. Zneužívání etiket často nezabrání ani pokuty. Jedním z problémů je i to, že některé údaje na potravinách jsou napsané tak malým písmem, že je spotřebitelé nepřečtou.

Laboratorně vypěstované maso: Pokroku vpřed… ale bez rizik!
Laboratorně vypěstované maso: Pokroku vpřed… ale bez rizik!

Laboratorně vypěstované potraviny mohou být zdraví nebezpečné, řekl v rozhovoru s agenturou Reuters italský ministr zemědělství Francesco Lollobrigida. Jídlo tohoto původu označil za "břečku", která nikdy nemůže chutnat jako skutečné maso nebo ryba. Italská pravicová vláda v březnu navrhla zákon, který zakazuje dovoz a výrobu potravin vzniklých kultivací buněk či tkání získaných z obratlovců. Norma obdobně cílí i na krmiva pro zvířata laboratorního původu.

Na kádě s kapry letos nečekejte! Billa, Lidl i Tesco jsou zajedno
Na kádě s kapry letos nečekejte! Billa, Lidl i Tesco jsou zajedno

Řetězec Tesco letos poprvé neumožní prodej kaprů z kádí před svými obchody. Přidá se tak ke konkurenčním řetězcům Lidl a Billa, které prodej kaprů z kádí nepovolily už v minulých letech. ČTK to dnes řekla mluvčí Tesca Iva Pavlousková. Proti prodeji živých kaprů dlouhodobě vystupují organizace na ochranu zvířat.

Sůl v pivu, sádra v mouce: Falšování potravin je tu od nepaměti, jak vypadalo za císaře pána?
Sůl v pivu, sádra v mouce: Falšování potravin je tu od nepaměti, jak vypadalo za císaře pána?

Snahy obohatit se na úkor zákazníka jsou tak staré jako obchod s potravinami sám. Spotřebitelé vždy museli být jako ostříži, pokud si domů chtěli přinést kvalitní potraviny, namastit kapsy si na nich většinou chtěl pekař, mlékař, trhovec i hostinský.

Zoufalý pohled do jídelního lístku: Děti se buď nenají, nebo si musí dát smažené
Zoufalý pohled do jídelního lístku: Děti se buď nenají, nebo si musí dát smažené

Řízek s bramborovou kaší, smažený sýr s hranolkami nebo sladké palačinky sice patří mezi nejoblíbenější pokrmy dětí, ale odborníci upozorňují, že jejich složení nepodporuje zdravý růst a vývoj dětí. Navzdory tomu, že si až 90 % Čechů přeje pestřejší a kvalitnější nabídku, většina restaurací stále upřednostňuje cenovou dostupnost a jednoduchost přípravy před nutriční hodnotou.

Proč se mrazírenský průmysl neobejde bez toxického amoniaku aneb i potravinářství je plné paradoxů
Proč se mrazírenský průmysl neobejde bez toxického amoniaku aneb i potravinářství je plné paradoxů

Je zcela nesporné, že mražené potraviny výrazně proměnily možnosti stravování. Výhody, jako je delší trvanlivost, minimum plýtvání, anebo celoroční přístup ke většině výrobků, jsou však vždy něčím vykoupeny. Jak výroba, tak logistika mražených potravin patří mezi energeticky náročné procesy. S ohledem na všeobecný zájem o snižování zátěže životního prostředí a celkově i uhlíkové stopy je potřeba i tento segment neustále inovovat.

Samoobslužné pokladny šetří čas a pracovní sílu, jsou ale i rájem nepoctivců
Samoobslužné pokladny šetří čas a pracovní sílu, jsou ale i rájem nepoctivců

Pokrok nezastavíš, ovšem zákazníka, který s každou korunou počítá třikrát, aby mu vyšel měsíční rozpočet, taky ne. A tak se ze samoobslužných pokladen, které měly řešit nedostatek pracovní síly a ulehčit spotřebitelům nakupování, stává skvělá berlička, jak si přilepšit v nelehké době.