Laboratorně vypěstované maso: Pokroku vpřed… ale bez rizik!
Laboratorně vypěstované potraviny mohou být zdraví nebezpečné, řekl v rozhovoru s agenturou Reuters italský ministr zemědělství Francesco Lollobrigida. Jídlo tohoto původu označil za "břečku", která nikdy nemůže chutnat jako skutečné maso nebo ryba. Italská pravicová vláda v březnu navrhla zákon, který zakazuje dovoz a výrobu potravin vzniklých kultivací buněk či tkání získaných z obratlovců. Norma obdobně cílí i na krmiva pro zvířata laboratorního původu.
Na kádě s kapry letos nečekejte! Billa, Lidl i Tesco jsou zajedno
Řetězec Tesco letos poprvé neumožní prodej kaprů z kádí před svými obchody. Přidá se tak ke konkurenčním řetězcům Lidl a Billa, které prodej kaprů z kádí nepovolily už v minulých letech. ČTK to dnes řekla mluvčí Tesca Iva Pavlousková. Proti prodeji živých kaprů dlouhodobě vystupují organizace na ochranu zvířat.
Sůl v pivu, sádra v mouce: Falšování potravin je tu od nepaměti, jak vypadalo za císaře pána?
Snahy obohatit se na úkor zákazníka jsou tak staré jako obchod s potravinami sám. Spotřebitelé vždy museli být jako ostříži, pokud si domů chtěli přinést kvalitní potraviny, namastit kapsy si na nich většinou chtěl pekař, mlékař, trhovec i hostinský.
Zoufalý pohled do jídelního lístku: Děti se buď nenají, nebo si musí dát smažené
Řízek s bramborovou kaší, smažený sýr s hranolkami nebo sladké palačinky sice patří mezi nejoblíbenější pokrmy dětí, ale odborníci upozorňují, že jejich složení nepodporuje zdravý růst a vývoj dětí. Navzdory tomu, že si až 90 % Čechů přeje pestřejší a kvalitnější nabídku, většina restaurací stále upřednostňuje cenovou dostupnost a jednoduchost přípravy před nutriční hodnotou.
Proč se mrazírenský průmysl neobejde bez toxického amoniaku aneb i potravinářství je plné paradoxů
Je zcela nesporné, že mražené potraviny výrazně proměnily možnosti stravování. Výhody, jako je delší trvanlivost, minimum plýtvání, anebo celoroční přístup ke většině výrobků, jsou však vždy něčím vykoupeny. Jak výroba, tak logistika mražených potravin patří mezi energeticky náročné procesy. S ohledem na všeobecný zájem o snižování zátěže životního prostředí a celkově i uhlíkové stopy je potřeba i tento segment neustále inovovat.
Samoobslužné pokladny šetří čas a pracovní sílu, jsou ale i rájem nepoctivců
Pokrok nezastavíš, ovšem zákazníka, který s každou korunou počítá třikrát, aby mu vyšel měsíční rozpočet, taky ne. A tak se ze samoobslužných pokladen, které měly řešit nedostatek pracovní síly a ulehčit spotřebitelům nakupování, stává skvělá berlička, jak si přilepšit v nelehké době.
Kaprům chutná konopí: Vědci hledají udržitelný zdroj bílkovin
Výzkumníci z Mendelovy univerzity se zaměřili na alternativní zdroje bílkovin pro výživu hospodářských zvířat a ryb, konkrétně zkoumají využití výlisků z konopných semen jako potenciální náhradu za rybí a sójovou moučku. První zjištění jsou velmi povzbudivá, protože výlisky z konopí vykazují vynikající nutriční parametry.
McPlant neobstál, lidé raději sáhnou po Big Macu: McDonald’s v USA vegetariánské burgery ruší
Rostoucí poptávka po vegetariánských a veganských produktech rychle vzplála a ještě rychleji vyhasla. Po veggie burgerech teď už neštěkne ani pes. Americké pobočky McDonald's se shodují, že jim zde suroviny na přípravu spíš jen zabírají místo. Rostlinným náhražkám se chystají udělat celoplošně „pá pá“. ¨
SIAL Paris: přední světový veletrh potravinářských inovací oslaví historické 60. výročí.
Veletrh SIAL Paris 2024 je připraven přivítat více než 7 500 vystavovatelů z více než 200 zemí, přičemž se očekává, že 75 % účastníků bude ze zahraničí. Nadcházející ročník, který je již považován za hlavní globální událost v potravinářském průmyslu, slibuje stát se jedinečným setkáním inovátorů, myšlenkových vůdců a osob s rozhodovacími pravomocemi z celého světa.
Nová zelená opatření přinášejí ten nejčernější scénář: Ceny potravin vystřelí
Od příštího roku mohou potraviny v celé Evropě zdražovat. Důvodem tentokrát nebude inflace, ale bruselská byrokracie. Na výrobce potravin se totiž řítí „tsunami“ sporných zelených opatření, která v důsledku navýší už tak dost rozsáhlou administrativu u výrobců a zvýší jejich náklady na produkci potravin.