Archivy

Mondelez zmenší balení klasických čokolád Milka, týká se to i Česka

Mondelez zmenší balení klasických čokolád Milka, týká se to i Česka

Americká nadnárodní skupina Mondelez snižuje gramáž klasických druhů tabulkových čokolád Milka, jako je mléčná čokoláda, bílá čokoláda nebo čokoláda s lískovými oříšky, ze 100 na 90 gramů. Důvodem změny jsou dlouhodobě vysoké ceny kakaa a energií.

A kolik to má stát? Spotřebitelé ztrácí pojem o realitě, na vině jsou slevy

A kolik to má stát? Spotřebitelé ztrácí pojem o realitě, na vině jsou slevy

Dost bylo slevového šílenství! Alespoň tak to vidí Potravinářská komora ČR, podle níž se český trh potýká s přebujelými akčními nabídkami, které ve výsledku nutí obchodníky přeskupovat marže a navyšovat ceny u jiných položek. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR však nad tímto návrhem jen nevěřícně kroutí hlavou. Jeho prezident Tomáš Prouza varuje, že omezení slev by paradoxně mohlo vést k růstu cen základních potravin o 20 až 30 procent.

Klamání spotřebitelů odhaleno! Tyto olivové oleje nechte raději v regálech

Klamání spotřebitelů odhaleno! Tyto olivové oleje nechte raději v regálech

Osm z 18 vzorků olivových olejů, které kontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nesplnilo kritéria stanovená právními předpisy. Oleje nejčastěji neodpovídaly označení extra panenský olivový olej a spadaly do některé nižší kategorie. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Evropa dává zelenou moučce z larev potemníka: Revoluce v potravinářství pokračuje

Evropa dává zelenou moučce z larev potemníka: Revoluce v potravinářství pokračuje

Evropská unie opět posouvá hranice kulinářského světa – tentokrát ve prospěch hmyzí moučky. Po sarančatech a cvrčcích nyní Evropská komise schválila využití prášku z celých larev potemníka moučného v potravinářství.

Veganské analogy dál ponesou názvy typické pro maso? Zástupci potravinářů se ozvali

Veganské analogy dál ponesou názvy typické pro maso? Zástupci potravinářů se ozvali

Jak už Svět potravin informoval, veganské analogy masných výrobků mohou dál bezúhonně používat i typické názvosloví pro maso. Ministr Marek Výborný ke konci loňského roku sice připravil novelu vyhlášky, která měla trend omezit, avšak těsně před jejím uvedením podlehl tlaku aktivistů a svůj záměr zrušil.

Čechy drtí ceny na horách, den vychází na víc než 5000 korun na hlavu: Vrací se doba konzervová

Čechy drtí ceny na horách, den vychází na víc než 5000 korun na hlavu: Vrací se doba konzervová

Lyžařská sezóna v Českých horách letos přinesla další citelný nárůst cen, který u mnohých způsobil lavinu rozhořčení. Ubytování, stravování a další služby podražily natolik, že někteří turisté sahají po starých osvědčených způsobech, jak ušetřit. Na horách tak přestávají jíst.

Proč nemůžeme odolat čokoládě, ale brokolice nás děsí? Tajemství chutí odhaleno

Proč nemůžeme odolat čokoládě, ale brokolice nás děsí? Tajemství chutí odhaleno

Proti gustu žádný dišputát, říká se. Nicméně věda se přesto odhodlaně snaží rozklíčovat, proč někteří z nás s odporem odvrací pohled od hrudkovitého pudinku, zatímco jiní nedokážou odolat volání čokolády uprostřed noci. Chutě a preference nejsou pouze otázkou nutričních potřeb – v mnoha ohledech jsou výsledkem složité souhry biologie a psychologie.

TEST: Tyčinky zlomila deklarace na obalu

TEST: Tyčinky zlomila deklarace na obalu

Zdálo by se, že mezi tyčinkami nemohou být rozdíly v kvalitě, ovšem opak je pravdou. Testování, které provedli odborníci na senzorickou analýzu ve spolupráci Potravinářskou komorou a akreditovanou laboratoří, prokázal pochybení hned u čtyř výrobků…

Prezidentka PK ČR Večeřová tvrdě proti zastáncům imitací potravin: Když nechtějí maso, proč trvají na luštěninách v podobě párků, klobás či steaků?

Prezidentka PK ČR Večeřová tvrdě proti zastáncům imitací potravin: Když nechtějí maso, proč trvají na luštěninách v podobě párků, klobás či steaků?

Potravinářská komora podporuje připravenou novelu vyhlášky, která upravuje používání názvosloví u masných výrobků. Producenti jsou přesvědčeni, že například jako řízek by se měl označovat výhradně výrobek z masa. Komora naopak vnímá snahy zastánců rostlinné stravy využívat výrazy z masného průmyslu jako zavádějící a klamavé.

Kupovaný hummus obsahuje sotva 50 procent cizrny: Kvalitu má zvednout nová vyhláška

Kupovaný hummus obsahuje sotva 50 procent cizrny: Kvalitu má zvednout nová vyhláška

Luštěninové výrobky, jako je hummus, miso pasta či okara, se v české kulinářské scéně prosazují s nebývalou rychlostí. Jejich popularita však nese určitá rizika: absence jasně stanovených pravidel vede ke značným rozdílům v kvalitě a tedy i zmatení spotřebitelů.

Evropská unie hledá odpovědi na úbytek včel, robotické opylování jako řešení?

Evropská unie hledá odpovědi na úbytek včel, robotické opylování jako řešení?

Zatímco bzukot včel býval symbolem úrodné krajiny, dnes se tento zvuk stává spíše vzácností než samozřejmostí. Úbytek včelstev, známý jako fenomén kolapsu včelstev (Colony Collapse Disorder), zasáhl Evropu v posledních desetiletích s nevídanou intenzitou. Je zřejmé, že musíme hledat řešení, jak tento fenomén zvrátit.

Existuje lék, který nadobro vyřeší obezitu: Proč o něj ale není zájem?

Existuje lék, který nadobro vyřeší obezitu: Proč o něj ale není zájem?

V březnu 2023 Japonsko schválilo lék Wegovy na léčbu obezity. Přestože je tento lék ve světě obrovským hitem, v Japonsku o něj téměř nikdo nemá zájem. Japonci obezitou totiž netrpí, což je výsledkem jejich životní strategie.

Karbanátky, které změní pravidla hry: Více vlákniny, méně nákladů a nepřekonatelná chuť

Karbanátky, které změní pravidla hry: Více vlákniny, méně nákladů a nepřekonatelná chuť

Myslíte si, že karbanátky jsou obyčejné jídlo, na kterém není co pokazit, natož vylepšit? Omyl! Stačí pár triků a z této české klasiky se může stát hvězda vašeho stolu. Pět originálních receptů s obilovinami a zeleninou přináší chutě, které vás překvapí, a ještě do těla dodají cenné živiny.

Chcete být fit bez kil navíc? Osvojte si trik hara hachi bu

Chcete být fit bez kil navíc? Osvojte si trik hara hachi bu

Hubnutí nemusí být o drastických dietách a neustálém počítání kalorií. Klíčem ke zdravé váze a celkové pohodě je především správný přístup k jídlu. Jedním z osvědčených principů, který si získává stále větší oblibu, je metoda „jíst do 80 % sytosti“, známá jako hara hachi bu. Tento tradiční japonský přístup k jídlu může být tou správnou cestou k udržitelnému zdraví a prevenci přejídání.

Virální fenomén z Emirátů: Dubajská čokoláda je jedním z nejkupovanějších vánočních dárků

Virální fenomén z Emirátů: Dubajská čokoláda je jedním z nejkupovanějších vánočních dárků

Dubajská čokoláda je víc než jen sladkost. Je symbolem toho největšího luxusu a originality, který pobláznil nejen Emiráty, ale postupně dobývá i další země včetně České republiky. O tom, že jde snad o tu největší čest pro všechny „čokoholiky“ svědčí fakt, že se na limitované edice v západní Evropě stály fronty dlouhé 100 a více metrů.

Komora: Cechovní normy zaručují tu nejvyšší kvalitu potravin

Komora: Cechovní normy zaručují tu nejvyšší kvalitu potravin

Počet registrovaných výrobců, kteří používají označení cechovní normy zaručující nadstandardní charakteristiky oproti běžným výrobkům na trhu, se letos zvýšil o 20 na celkových 235. Pro srovnání, v roce 2021 bylo zapojeno 109 firem. Aktuálně si mohou zákazníci vybírat z 1685 výrobků s tímto označením.

Kakao: Z luxusu králů zpět do výsady bohatých – historie se znovu opakuje

Kakao: Z luxusu králů zpět do výsady bohatých – historie se znovu opakuje

Cena kakaa se dnes na světovém trhu vyšplhala na další rekord. Termínový kontrakt na kakao se na newyorské burze dostal do blízkosti 12.000 dolarů (zhruba 286.000 Kč) za tunu, od začátku roku je cena vyšší o více než 180 procent, píše server CNBC.

Nové centrum posílí potravinářský výzkum a zvýší konkurenceschopnost českých firem

Nové centrum posílí potravinářský výzkum a zvýší konkurenceschopnost českých firem

Prvního ledna 2025 zahájí činnost Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, které přinese výrazné změny pro výzkum v oblasti potravinářství. Centrum vznikne sloučením tří dosavadních výzkumných ústavů ministerstva zemědělství (MZe) do jednoho, jejich celkový počet se tak sníží ze sedmi na pět. 

Žádné zmatky s džemy, změny ve skladování vajec i jasný původ medu: Novela vyhlášky?

Žádné zmatky s džemy, změny ve skladování vajec i jasný původ medu: Novela vyhlášky?

Nová vyhláška Ministerstva zemědělství přinese řadu změn v potravinářských pravidlech. Název marmeláda bude nově možné použít i pro džemy, kokosová voda dostane jasnou definici a etikety směsných medů budou muset uvádět přesné země původu včetně podílů. Kromě toho dojde ke změně pravidel pro uchovávání vajec, která bude možné skladovat při širším teplotním rozmezí, což přinese energetické úspory pro zemědělce i obchodníky.

Pošta rozšiřuje služby: Kromě dopisu přiveze i mléko do kávy

Pošta rozšiřuje služby: Kromě dopisu přiveze i mléko do kávy

Skupina prodejen COOP zahájila ve spolupráci s Českou poštou testování nové služby rozvozu potravin k zákazníkům. Pilotní provoz probíhá v 25 obcích mikroregionu Hlinecko na východě Čech. Cena za dovoz je stanovena na 77 korun, oznámili to zástupci obou společností na tiskové konferenci.

Vánoce v procentech: Kapr je v úpadku, salát má novou recepturu a prim hrají hotovky

Vánoce v procentech: Kapr je v úpadku, salát má novou recepturu a prim hrají hotovky

Podle průzkumu řetězce Penny, realizovaného prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos mezi 2000 respondenty z České republiky, Češi na Štědrý večer stále častěji volí alternativy k tradičnímu kaprovi. Více než dvě třetiny dotázaných plánují servírovat smažené řízky, přičemž dominují ty kuřecí a krůtí, zatímco kapr se objeví na stolech necelé poloviny domácností.

V Japonsku mají raritu: Je libo majonézový drink?

V Japonsku mají raritu: Je libo majonézový drink?

Představte si, že sáhnete po kelímku osvěžujícího nápoje a místo sladkého pohlazení vašich chuťových pohárků vás zasáhne silná vlna slanosti a kořeněné intenzity. To není scéna z kulinářského hororu, ale realita v Japonsku, kde obchodní řetězec Lawson představil svou novinku: nápoj s příchutí majonézy.

Školní jídelna v Tanvaldu nevyhodí ani drobek! Přitom stačila jen malá změna okoukaná od Finů

Školní jídelna v Tanvaldu nevyhodí ani drobek! Přitom stačila jen malá změna okoukaná od Finů

V Tanvaldu na Jablonecku byla otevřena revoluční školní restaurace, která neprodukuje žádný odpad. Nesnědené jídlo končí u potřebných, zbytky se kompostují a děti se učí neplýtvat. Tato unikátní Zero Waste jídelna je prvním svého druhu v Česku. Co všechno stojí za tímto ekologickým úspěchem?

Čím kontroverznější přísada, tím menší písmo? Auditoři zkritizovali údaje na obalech

Čím kontroverznější přísada, tím menší písmo? Auditoři zkritizovali údaje na obalech

Spotřebitelé v Evropské unii se na potravinách často setkávají s etiketami, které mohou být matoucí či zavádějící nebo kterým ne každý rozumí. Ve své zprávě to dnes uvedl Evropský účetní dvůr (EÚD). Na vině jsou chybějící právní normy i nedostatečné monitorování, podávání zpráv a systém kontrol a sankcí v EU. Zneužívání etiket často nezabrání ani pokuty. Jedním z problémů je i to, že některé údaje na potravinách jsou napsané tak malým písmem, že je spotřebitelé nepřečtou.

Laboratorně vypěstované maso: Pokroku vpřed… ale bez rizik!

Laboratorně vypěstované maso: Pokroku vpřed… ale bez rizik!

Laboratorně vypěstované potraviny mohou být zdraví nebezpečné, řekl v rozhovoru s agenturou Reuters italský ministr zemědělství Francesco Lollobrigida. Jídlo tohoto původu označil za "břečku", která nikdy nemůže chutnat jako skutečné maso nebo ryba. Italská pravicová vláda v březnu navrhla zákon, který zakazuje dovoz a výrobu potravin vzniklých kultivací buněk či tkání získaných z obratlovců. Norma obdobně cílí i na krmiva pro zvířata laboratorního původu.

Na kádě s kapry letos nečekejte! Billa, Lidl i Tesco jsou zajedno

Na kádě s kapry letos nečekejte! Billa, Lidl i Tesco jsou zajedno

Řetězec Tesco letos poprvé neumožní prodej kaprů z kádí před svými obchody. Přidá se tak ke konkurenčním řetězcům Lidl a Billa, které prodej kaprů z kádí nepovolily už v minulých letech. ČTK to dnes řekla mluvčí Tesca Iva Pavlousková. Proti prodeji živých kaprů dlouhodobě vystupují organizace na ochranu zvířat.

Sůl v pivu, sádra v mouce: Falšování potravin je tu od nepaměti, jak vypadalo za císaře pána?

Sůl v pivu, sádra v mouce: Falšování potravin je tu od nepaměti, jak vypadalo za císaře pána?

Snahy obohatit se na úkor zákazníka jsou tak staré jako obchod s potravinami sám. Spotřebitelé vždy museli být jako ostříži, pokud si domů chtěli přinést kvalitní potraviny, namastit kapsy si na nich většinou chtěl pekař, mlékař, trhovec i hostinský.

Zoufalý pohled do jídelního lístku: Děti se buď nenají, nebo si musí dát smažené

Zoufalý pohled do jídelního lístku: Děti se buď nenají, nebo si musí dát smažené

Řízek s bramborovou kaší, smažený sýr s hranolkami nebo sladké palačinky sice patří mezi nejoblíbenější pokrmy dětí, ale odborníci upozorňují, že jejich složení nepodporuje zdravý růst a vývoj dětí. Navzdory tomu, že si až 90 % Čechů přeje pestřejší a kvalitnější nabídku, většina restaurací stále upřednostňuje cenovou dostupnost a jednoduchost přípravy před nutriční hodnotou.

Proč se mrazírenský průmysl neobejde bez toxického amoniaku aneb i potravinářství je plné paradoxů

Proč se mrazírenský průmysl neobejde bez toxického amoniaku aneb i potravinářství je plné paradoxů

Je zcela nesporné, že mražené potraviny výrazně proměnily možnosti stravování. Výhody, jako je delší trvanlivost, minimum plýtvání, anebo celoroční přístup ke většině výrobků, jsou však vždy něčím vykoupeny. Jak výroba, tak logistika mražených potravin patří mezi energeticky náročné procesy. S ohledem na všeobecný zájem o snižování zátěže životního prostředí a celkově i uhlíkové stopy je potřeba i tento segment neustále inovovat.

Samoobslužné pokladny šetří čas a pracovní sílu, jsou ale i rájem nepoctivců

Samoobslužné pokladny šetří čas a pracovní sílu, jsou ale i rájem nepoctivců

Pokrok nezastavíš, ovšem zákazníka, který s každou korunou počítá třikrát, aby mu vyšel měsíční rozpočet, taky ne. A tak se ze samoobslužných pokladen, které měly řešit nedostatek pracovní síly a ulehčit spotřebitelům nakupování, stává skvělá berlička, jak si přilepšit v nelehké době.

Kaprům chutná konopí: Vědci hledají udržitelný zdroj bílkovin

Kaprům chutná konopí: Vědci hledají udržitelný zdroj bílkovin

Výzkumníci z Mendelovy univerzity se zaměřili na alternativní zdroje bílkovin pro výživu hospodářských zvířat a ryb, konkrétně zkoumají využití výlisků z konopných semen jako potenciální náhradu za rybí a sójovou moučku. První zjištění jsou velmi povzbudivá, protože výlisky z konopí vykazují vynikající nutriční parametry.

McPlant neobstál, lidé raději sáhnou po Big Macu: McDonald’s v USA vegetariánské burgery ruší

McPlant neobstál, lidé raději sáhnou po Big Macu: McDonald’s v USA vegetariánské burgery ruší

Rostoucí poptávka po vegetariánských a veganských produktech rychle vzplála a ještě rychleji vyhasla. Po veggie burgerech teď už neštěkne ani pes. Americké pobočky McDonald's se shodují, že jim zde suroviny na přípravu spíš jen zabírají místo. Rostlinným náhražkám se chystají udělat celoplošně „pá pá“. ¨

SIAL Paris: přední světový veletrh potravinářských inovací oslaví historické 60. výročí.

SIAL Paris: přední světový veletrh potravinářských inovací oslaví historické 60. výročí.

Veletrh SIAL Paris 2024 je připraven přivítat více než 7 500 vystavovatelů z více než 200 zemí, přičemž se očekává, že 75 % účastníků bude ze zahraničí. Nadcházející ročník, který je již považován za hlavní globální událost v potravinářském průmyslu, slibuje stát se jedinečným setkáním inovátorů, myšlenkových vůdců a osob s rozhodovacími pravomocemi z celého světa.

Nová zelená opatření přinášejí ten nejčernější scénář: Ceny potravin vystřelí

Nová zelená opatření přinášejí ten nejčernější scénář: Ceny potravin vystřelí

Od příštího roku mohou potraviny v celé Evropě zdražovat. Důvodem tentokrát nebude inflace, ale bruselská byrokracie. Na výrobce potravin se totiž řítí „tsunami“ sporných zelených opatření, která v důsledku navýší už tak dost rozsáhlou administrativu u výrobců a zvýší jejich náklady na produkci potravin.

Konec nízkým výnosům: Chmelaři budou moci zdarma využívat aplikaci řízenou AI

Konec nízkým výnosům: Chmelaři budou moci zdarma využívat aplikaci řízenou AI

Čeští chmelaři začali využívat novou inovativní aplikaci, která by měla výrazně stabilizovat produkci a výnosy chmele. Aplikace, vyvíjená tři roky, bude k dispozici zdarma pro všechny chmelnice v České republice a její plná verze by měla být uvedena na trh na jaře 2025.

Bohemia Sekt má jednu z nejmodernějších technologií: Stáčecí linka za 80 milionů

Bohemia Sekt má jednu z nejmodernějších technologií: Stáčecí linka za 80 milionů

Skupina Bohemia Sekt, největší český výrobce sektů, dokončila ve Starém Plzenci u Plzně modernizaci stáčecí linky za více než 80 milionů Kč. Zvládá plnit až 12.000 lahví za hodinu, stejně jako dvě předchozí téměř 30 let stará zařízení dohromady, ale s výrazně vyšší efektivitou, spolehlivostí, šetrností k surovinám a má nižší spotřebu elektřiny i vody, řekl dnes ČTK ředitel firmy Ondřej Beránek.

Banánové víno budí zvídavost: Překoná věhlas jablečného cideru?

Banánové víno budí zvídavost: Překoná věhlas jablečného cideru?

Vinaři i zarytí milovníci vína možná právě pláčou. Po medovém vínu, vínu z červené řepy, rakytníku anebo jablek přichází další extravagantní počin. Víno banánové… a prý má takové ohlasy, že si dost možná získá své místo na výsluní i u nás.

Umělá inteligence zvládá hlavní chody i nové příchutě energy drinků

Umělá inteligence zvládá hlavní chody i nové příchutě energy drinků

Což takhle dát si drink anebo rovnou hlavní jídlo, kde iniciativu nad harmonickou chutí převzala umělá inteligence? Pro předešlou generaci možná utopie, zato pro tu nadcházející patrně běžná praxe. Pilotní projekty, kdy se testuje, jak AI naplňuje aktuální gastronomické trendy, se už totiž začínají hlásit ke slovu.

Inovativní šéfkuchař Tomáš Kohút: České gastro-scéně chybí odvaha, já využívám i umělou inteligenci

Inovativní šéfkuchař Tomáš Kohút: České gastro-scéně chybí odvaha, já využívám i umělou inteligenci

Šéfkuchař Tomáš Kohút zazářil na pražské kulinární scéně jako kometa. Jeho nápady, které tahá z rukávu jako kouzelník, dělají z komorního konceptu restaurace Triton jeden z nejmodernějších a nejzábavnějších podniků v metropoli. Za převratným kuchařským rukopisem stojí nejen jeho horkokrevná povaha, ale také vnitřní nastavení dělat všechny věci trochu jinak.

Umělá inteligence je skvělá, zároveň jde ale o nástroj klamání spotřebitelů

Umělá inteligence je skvělá, zároveň jde ale o nástroj klamání spotřebitelů

Zavedení umělé inteligence má nesporné výhody například při řízení objednávek, inventuře zásob nebo odbavování nákupů. Stejně jako může být však prospěšná, skýtá i nemalé množství rizik. Podle predikcí může například stát za zvýšením případů klamání spotřebitele.

Přidávání hmyzího proteinu potravin zvýší podíl bílkovin a zdravých tuků ve stravě

Přidávání hmyzího proteinu potravin zvýší podíl bílkovin a zdravých tuků ve stravě

Červi, cvrčci anebo sarančata se zatím objevují spíš jen na talířích odvážlivců. I když nutno dodat, že se jejich stavy překvapivě rychle navyšují. Hmyzí protein může mít ale i skvělé využití, aniž by byl spotřebitel vystaven značné vizuální nepřívětivosti. Například jako semletá složka výrobků. Odborníci se shodují, že by se tak dal významně a efektivně navyšovat příjem bílkovin a zdravých tuků ve stravě. Ostatně na tento fakt nyní upozornili i vědci z Mendelovy univerzity v Brně, kteří testovali přídavek cvrččího prášku do uzenin.

Vědci chrání rostliny před stresem, zkouší prodloužit život imunitním buňkám

Vědci chrání rostliny před stresem, zkouší prodloužit život imunitním buňkám

Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k ochraně před stresem. Díky takzvaným fytonutrientům by imunitní buňky mohly v těle déle přežívat a efektivněji se tak vypořádat s nastupující nemocí.