Archivy

Virální fenomén z Emirátů: Dubajská čokoláda je jedním z nejkupovanějších vánočních dárků
Virální fenomén z Emirátů: Dubajská čokoláda je jedním z nejkupovanějších vánočních dárků

Dubajská čokoláda je víc než jen sladkost. Je symbolem toho největšího luxusu a originality, který pobláznil nejen Emiráty, ale postupně dobývá i další země včetně České republiky. O tom, že jde snad o tu největší čest pro všechny „čokoholiky“ svědčí fakt, že se na limitované edice v západní Evropě stály fronty dlouhé 100 a více metrů.

Komora: Cechovní normy zaručují tu nejvyšší kvalitu potravin
Komora: Cechovní normy zaručují tu nejvyšší kvalitu potravin

Počet registrovaných výrobců, kteří používají označení cechovní normy zaručující nadstandardní charakteristiky oproti běžným výrobkům na trhu, se letos zvýšil o 20 na celkových 235. Pro srovnání, v roce 2021 bylo zapojeno 109 firem. Aktuálně si mohou zákazníci vybírat z 1685 výrobků s tímto označením.

Kakao: Z luxusu králů zpět do výsady bohatých – historie se znovu opakuje
Kakao: Z luxusu králů zpět do výsady bohatých – historie se znovu opakuje

Cena kakaa se dnes na světovém trhu vyšplhala na další rekord. Termínový kontrakt na kakao se na newyorské burze dostal do blízkosti 12.000 dolarů (zhruba 286.000 Kč) za tunu, od začátku roku je cena vyšší o více než 180 procent, píše server CNBC.

Nové centrum posílí potravinářský výzkum a zvýší konkurenceschopnost českých firem
Nové centrum posílí potravinářský výzkum a zvýší konkurenceschopnost českých firem

Prvního ledna 2025 zahájí činnost Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, které přinese výrazné změny pro výzkum v oblasti potravinářství. Centrum vznikne sloučením tří dosavadních výzkumných ústavů ministerstva zemědělství (MZe) do jednoho, jejich celkový počet se tak sníží ze sedmi na pět. 

Žádné zmatky s džemy, změny ve skladování vajec i jasný původ medu: Novela vyhlášky?
Žádné zmatky s džemy, změny ve skladování vajec i jasný původ medu: Novela vyhlášky?

Nová vyhláška Ministerstva zemědělství přinese řadu změn v potravinářských pravidlech. Název marmeláda bude nově možné použít i pro džemy, kokosová voda dostane jasnou definici a etikety směsných medů budou muset uvádět přesné země původu včetně podílů. Kromě toho dojde ke změně pravidel pro uchovávání vajec, která bude možné skladovat při širším teplotním rozmezí, což přinese energetické úspory pro zemědělce i obchodníky.

Pošta rozšiřuje služby: Kromě dopisu přiveze i mléko do kávy
Pošta rozšiřuje služby: Kromě dopisu přiveze i mléko do kávy

Skupina prodejen COOP zahájila ve spolupráci s Českou poštou testování nové služby rozvozu potravin k zákazníkům. Pilotní provoz probíhá v 25 obcích mikroregionu Hlinecko na východě Čech. Cena za dovoz je stanovena na 77 korun, oznámili to zástupci obou společností na tiskové konferenci.

Vánoce v procentech: Kapr je v úpadku, salát má novou recepturu a prim hrají hotovky
Vánoce v procentech: Kapr je v úpadku, salát má novou recepturu a prim hrají hotovky

Podle průzkumu řetězce Penny, realizovaného prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos mezi 2000 respondenty z České republiky, Češi na Štědrý večer stále častěji volí alternativy k tradičnímu kaprovi. Více než dvě třetiny dotázaných plánují servírovat smažené řízky, přičemž dominují ty kuřecí a krůtí, zatímco kapr se objeví na stolech necelé poloviny domácností.

V Japonsku mají raritu: Je libo majonézový drink?
V Japonsku mají raritu: Je libo majonézový drink?

Představte si, že sáhnete po kelímku osvěžujícího nápoje a místo sladkého pohlazení vašich chuťových pohárků vás zasáhne silná vlna slanosti a kořeněné intenzity. To není scéna z kulinářského hororu, ale realita v Japonsku, kde obchodní řetězec Lawson představil svou novinku: nápoj s příchutí majonézy.

Školní jídelna v Tanvaldu nevyhodí ani drobek! Přitom stačila jen malá změna okoukaná od Finů
Školní jídelna v Tanvaldu nevyhodí ani drobek! Přitom stačila jen malá změna okoukaná od Finů

V Tanvaldu na Jablonecku byla otevřena revoluční školní restaurace, která neprodukuje žádný odpad. Nesnědené jídlo končí u potřebných, zbytky se kompostují a děti se učí neplýtvat. Tato unikátní Zero Waste jídelna je prvním svého druhu v Česku. Co všechno stojí za tímto ekologickým úspěchem?

Čím kontroverznější přísada, tím menší písmo? Auditoři zkritizovali údaje na obalech
Čím kontroverznější přísada, tím menší písmo? Auditoři zkritizovali údaje na obalech

Spotřebitelé v Evropské unii se na potravinách často setkávají s etiketami, které mohou být matoucí či zavádějící nebo kterým ne každý rozumí. Ve své zprávě to dnes uvedl Evropský účetní dvůr (EÚD). Na vině jsou chybějící právní normy i nedostatečné monitorování, podávání zpráv a systém kontrol a sankcí v EU. Zneužívání etiket často nezabrání ani pokuty. Jedním z problémů je i to, že některé údaje na potravinách jsou napsané tak malým písmem, že je spotřebitelé nepřečtou.