„Jako šéfkuchař jsem měl vždy v úctě dary přírody, které nám přinášejí bohatství chutí, vůní a zážitků. Houby, s jejich nesčetnými variacemi a jemnými nuancemi, jsou pro mě inspirací k vytváření pokrmů, které oslavují jejich jedinečnost a krásu. Po celé září zvu hosty našich restaurací Chateau Ctěnice a Rendlík na cestu, kde se spojí tradiční recepty s moderními kulinářskými technikami, abychom společně objevili nové možnosti těchto přírodních skvostů. Každý chod byl pečlivě navržen tak, aby vyzdvihl chuťové vlastnosti různých druhů hub, a zároveň aby poskytl zážitek, který je nejen lahodný, ale i nezapomenutelný. Přeji našim hostům příjemný gastronomický zážitek a doufám, že si houbové menu vychutnají s radostí a nadšením, které jsme do jeho přípravy vložili,“ říká šéfkuchař Denis Wágner.

Restaurace Chateau Ctěnice (Bohdanečská 259, Praha-Vinoř) nabízí 40 míst k sezení v příjemném prostředí moderní zámecké restaurace. Cihlové klenuté stropy, hrubý štuk a těžká dlažba dodávají interiéru autentický vzhled. Restaurace se zaměřuje na klasiku s důrazem na čerstvé suroviny od lokálních dodavatelů. Nová venkovní terasa, která je od června v provozu, umožňuje vychutnat si gastronomické speciality, kávu, pivo či osvěžující drinky s výhledem na zámecké nádvoří, což je ideální pro odpočinek a prožití klidné atmosféry ctěnického panství.

V restauraci Rendlík, která je součástí Pytloun Wellness Hotelu Hasištejn v Krušných horách (na okraji obce Místo v okrese Chomutov),  se moderní kuchyně snoubí s tradičními hodnotami, což vytváří jedinečný gastronomický zážitek. Restaurace je skrytá uprostřed lesů a sousedí s kouzelnou zříceninou hradu Hasištejn, takže na hosty, kteří si přejí vychutnat své jídlo na velké letní terase s výhledem do okolních lesů, čekají nezapomenutelné romantické výhledy. Restaurace, která disponuje 45 místy k sezení,  klade důraz na kvalitní suroviny od místních farmářů, a kromě sezonních specialit nabízí i osvědčené klasiky. Je také vhodná pro firemní jednání, školení a privátní oslavy, jako jsou svatební hostiny a narozeninové oslavy.

Houby v české kuchyni

Houby hrají v české kuchyni významnou roli a jsou oblíbenou surovinou v mnoha tradičních pokrmech. Češi jsou vášniví houbaři a sběr hub je pro mnohé nejen koníčkem, ale i rodinnou tradicí. Houby se používají v polévkách, omáčkách, smaženicích a různých druzích gulášů. Mezi nejoblíbenější druhy patří hřiby, lišky a bedly. Typickým pokrmem je například houbová polévka nebo smažené bedly. Houby dodávají jídlům specifickou chuť a vůni, a díky své všestrannosti jsou nepostradatelnou součástí české kuchyně.

Houbové menu restaurace Chateau Ctěnice

Předkrm:

Bruschetta s houbami, pancettou a sýrem pecorino – 235 Kč

Polévka:

Houbové cappuccino s bramborovou kroketou a ořechy – 90 Kč

Hlavní chod:

Fettuccine s hříbky, baby špenátem, smetanou a chipsem ze sýru grana padano – 285 Kč

Smaženice z lesních hub, farmářský chléb – 255 Kč

Grilované filátko z pražmy královské na limetovém oleji, houbová quinoa, omáčka beurre blanc a citrónový prach – 365 Kč

Dezert:

Sacher dort s meruňkovým chutney a šlehačkou – 180 Kč

 

Houbové menu restaurace Rendlík

Předkrm:

Bruschetta s houbami, pancettou a sýrem pecorino – 235 Kč

Hlavní chod:

Fettuccine s hříbky, baby špenátem, smetanou a chipsem ze sýru grana padano – 285 Kč

Smaženice z lesních hub, farmářský chléb – 255 Kč

Grilované filátko z pražmy královské na limetovém oleji, houbová quinoa, omáčka beurre blanc a citrónový prach – 365 Kč

Dezert:

Sacher dort s meruňkovým chutney a šlehačkou – 180 Kč