Dýně pečená s bílým vínem a máslovou bylinkovou omáčkou
Budete potřebovat: 1 středně velká dýně Hokkaido, 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 50 g másla, 150 ml bílého vína, 2 snítky tymiánu, 2 snítky rozmarýnu, sůl a pepř dle chuti.
Postup:
Dýni omyjete, rozpůlíte, odstraníte semínka a nakrájíte na měsíčky (Hokkaido nemusíte loupat). Předehřejete troubu na 200 °C. Na plechu smícháte olivový olej, nadrobno nakrájený česnek, sůl a pepř. Do této směsi naložíte kousky dýně, důkladně je obalíte a rozložíte na plech. Pečete v troubě přibližně 30-35 minut, dokud není dýně měkká a zlatavá.
Mezitím si připravíte máslovou bylinkovou omáčku. Na pánvi rozehřejete máslo, přidáte nasekané tymián a rozmarýn a krátce restujete, dokud bylinky nezměknou a máslo nezíská vůni. Poté přilijete bílé víno a necháte krátce povařit, dokud se omáčka mírně nezredukuje a nezíská bohatší chuť. Jakmile je dýně hotová, přelijete ji bylinkovou omáčkou a podáváte jako chutnou přílohu nebo jako lehké hlavní jídlo s čerstvým chlebem.
Krémová dýňová polévka s kokosovým mlékem
Budete potřebovat: 1 středně velká dýně (Hokkaido nebo máslová), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 plechovka kokosového mléka, 750 ml zeleninového vývaru, 1 lžička kari koření, sůl a pepř dle chuti, olivový olej, dýňová semínka na ozdobu.
Postup:
Nejprve oloupete dýni (pokud máte Hokkaido, nemusíte), odstraníte semínka a nakrájíte na menší kousky. Na olivovém oleji v hrnci osmažíte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek do zlatova. Přidáte dýni, osolíte, opepříte a posypete kari kořením, které restujete asi 5 minut. Následně zalijete zeleninovým vývarem a vaříte přibližně 20 minut, dokud dýně nezměkne. Poté přilijete kokosové mléko a vše rozmixujete ponorným mixérem dohladka. Podáváte s dýňovými semínky a kapkou olivového oleje.
Dýňové risotto s parmazánem
Budete potřebovat: 200 g rýže arborio, 300 g dýňového pyré, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 l zeleninového vývaru, 100 g parmazánu, 50 g másla, 100 ml bílého vína, olivový olej, sůl, pepř a muškátový oříšek.
Postup:
Na olivovém oleji osmažíte cibuli a česnek do zlatova, poté přidáte rýži a promícháte, aby se obalila olejem. Zalijete bílým vínem a necháte odpařit. Postupně přiléváte vývar po sběračkách, vždy když se vstřebá, přidáte další a mícháte, dokud rýže není měkká (asi 18 minut). Do risotta přimícháte dýňové pyré, máslo a většinu nastrouhaného parmazánu. Osolíte, opepříte a přidáte špetku muškátového oříšku. Podáváte s extra parmazánem a kapkou olivového oleje.
Dýňové lívance s javorovým sirupem
Ingredience: 200 g dýňového pyré, 150 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1/2 lžičky skořice, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 1/4 lžičky soli, 2 lžíce cukru, 2 vejce, 200 ml mléka, máslo na smažení, javorový sirup na podávání.
Postup:
V míse smícháte mouku, prášek do pečiva, skořici, zázvor, sůl a cukr. V jiné míse prošleháte vejce, dýňové pyré a mléko. Postupně přidáte sypké ingredience k tekutým a mícháte, dokud nevznikne hladké těsto. Na pánvi rozehřejete máslo a smažíte lívance z každé strany 2-3 minuty, dokud nejsou zlatavé. Podáváte s javorovým sirupem nebo zakysanou smetanou.