Ve výrobcích od O P’tits Oignons bylo detekováno vysoké množství nejnebezpečnějších neurotoxinů vůbec, které se do nich dostaly při nesprávném procesu sterilizace během výroby pesta. Podle vyšetřování francouzských úřadů nebyly při výrobě dodrženy potřebné hygienické standardy, což umožnilo bakteriím přežít a produkovat toxické látky. „Všech pět nemocných je aktuálně připojeno na dýchací přístroje a jsou při vědomí,“ řekl novinářům mluvčí departementu Patrice Latron. Důrazně však upozornil, že případ mohl skončit tragicky, pakliže by se spotřebitelům nedostalo rychlé péče.
Raději z tržní sítě
Smutnou realitou zůstává fakt, že výrobek nebyl schválen k prodeji a neprošel výstupní kontrolou, která zajišťuje zdravotní nezávadnost, na rozdíl například od výrobků, které byly schváleny pro prodej v běžné tržní síti. Pro spotřebitele tak z případu mělo plynout jednoznačné varování před nákupem sterilizovaných produktů od malých výrobců, kteří nemusí mít a často také nemají a ani neznají dostatečnou technologii na správnou sterilizaci potravin.
Domácí, ale nebezpečné
Nebylo to navíc ani poprvé, kdy stejná látka ohrožovala zdraví spotřebitelů. V roce 2023 například došlo v Bordeaux k rozsáhlé otravě v jedné restauraci, kde byla podávána domácí nakládaná sardinka. Případ skončil bohužel tragicky. Další případ se odehrál v Kalifornii letošního roku, kdy došlo k několika otravám opět po domácích produktech. Všechny případy botulismu mají společný jmenovatel – nedošlo k vysokoteplotní sterilizaci, která je pro bezpečnost výrobků zcela klíčová.
Vzácné, ale ne nemožné
Botulismus je vzácné, zato extrémně nebezpečné onemocnění způsobené toxiny bakterie Clostridium botulinum. Tyto toxiny napadají nervový systém, což může vést k ochrnutí svalů a v nejhorších případech i k selhání dýchacích funkcí. Symptomy se mohou objevit mezi 12 a 36 hodinami po požití kontaminovaných potravin a zahrnují potíže při polykání, suchost v ústech, pokleslá víčka, rozmazané vidění a svalovou slabost.