Kakaovo-kefírový beránek s malinovou infuzí a makovou krustou
Proč to funguje:
Kombinace jemného kakaa, nakyslého kefíru a makové krusty vytváří hluboký, sametový základ, který perfektně kontrastuje s ovocným akcentem. Tento beránek není pro stydlivé chuťové pohárky.
Ingredience:
-
250 g hladké mouky
-
2 lžíce kvalitního kakaa (ideálně holandského typu)
-
1 lžička prášku do pečiva
-
1/2 lžičky jedlé sody
-
150 g cukru (nejlépe třtinového)
-
2 vejce
-
250 ml plnotučného kefíru
-
100 ml slunečnicového oleje
-
1 vanilkový lusk
-
kůra z 1 bio citronu
-
80 g malin (mohou být mražené)
-
1 lžíce máku + 1 lžíce cukru krupice (na vysypání formy)
Postup:
Formu důkladně vymažte máslem a vysypejte směsí máku a cukru – vytvoří to originální křupavou krustu. V míse prošlehejte vejce s cukrem, přidejte kefír, olej, vanilku a citronovou kůru. V jiné míse smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a sodu. Obě směsi spojte a na závěr přidejte maliny. Nalijte do formy a pečte na 170 °C zhruba 40–45 minut. Nechte vychladnout a poprašte jen velmi jemně moučkovým cukrem.

Kváskový beránek s pomerančem, kardamomem a třtinovou krustou
Proč to funguje:
Pečení s kváskem v rámci sladkých receptů je návrat k pomalosti. Tento beránek nepotřebuje kypřicí prášek, protože si pracně vydechne sám. Výsledkem je vláčné, jemně kyselé těsto s citrusovo-kořeněným charakterem a karamelizovanou kůrkou. Je to ten typ pečiva, co vydrží čerstvé tři dny – ale málokdy přežije do večera.
Ingredience:
-
150 g aktivního pšeničného kvásku (100% hydratace)
-
300 g hladké mouky
-
80 g třtinového cukru
-
2 vejce
-
100 ml plnotučného mléka
-
80 g změklého másla
-
kůra z 1 bio pomeranče
-
1 lžička mletého kardamomu
-
špetka soli
-
1 lžíce rumu (volitelné, ale velmi doporučené)
Na krustu:
-
třtinový cukr + plátek másla do formy
Postup:
Předem si připravte těsto: kvásek smíchejte s moukou, cukrem, mlékem a vajíčky. Přidejte pomerančovou kůru, kardamom, rum a nakonec zapracujte máslo. Nechte přes noc v lednici (zakryté). Druhý den nechte těsto povolit, znovu prohněťte a dejte do pořádně vymazané formy vysypané třtinovým cukrem. Nechte kynout do objemového nárůstu (cca 2 hodiny), pak pečte při 170 °C zhruba 45 minut.

Mandlový beránek s růžovou vodou a pomerančovým přelivem
Proč to funguje:
Jemně květinové aroma růžové vody v kombinaci s mandlovou moukou dává beránkovi neobvyklou hebkost a noblesu. Je to pečivo, které by obstálo i v íránské cukrárně – a přesto se nebojí českého pomazání máslem k snídani.
Ingredience:
-
120 g másla (měkkého)
-
150 g cukru moučka
-
3 vejce (odděleně)
-
100 g hladké mouky
-
100 g mandlové mouky
-
1 lžička kypřicího prášku
-
1 lžíce růžové vody (ne esence, ale destilát!)
-
špetka soli
-
kůra z 1 bio pomeranče
Na přeliv:
-
2 lžíce pomerančové šťávy
-
80 g moučkového cukru
-
1 lžička růžové vody
Postup:
Máslo utřete s cukrem a žloutky do pěny. Přidejte růžovou vodu a pomerančovou kůru. V jiné míse smíchejte obě mouky a prášek do pečiva, poté zapracujte do máslové směsi. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh a opatrně vmíchej. Formu vymažte a vysypejte krupicí nebo moučkovým cukrem. Pečte při 160 °C cca 40 minut. Po vychladnutí přelijte růžovo-pomerančovou glazurou.
Zdroj: Autorský text
Foto: Shutterstock (1), AI
