Ačkoli zarytý vinař patrně bude tvrdit, že víno je jen jedno, zájem o alternativní vína a experimenty s netradičními surovinami roste. Podobnému procesu fermentace lze jednoduše podrobit široké spektrum plodů. Od ovoce po některé druhy zeleniny. A i tyto výrobky jsou překvapivě dobré a schopné oslovit masy. Zářným příkladem je víno jablečné, které se vžilo do paměti pod názvem cider. A kdo ví, třeba mu šlápne jednou na paty i víno banánové.

To se zatím vyrábí ve větších v exotických zemích, zejména Malawi, kde vzniklo jako ochrana proti extrémním ztrátám. Místní farmáři totiž byli nuceni přemístit své plantáže do vyšších oblastí, kde se setkali s extrémními teplotami a banány jim tak rychle zrály, že je nestačili všechny sklidit a prodat. Začali je tedy loupat, krájet, míchat s cukrem, kvasinkami, rozinkami a citronovou vodou. Směs pak nechávali několik týdnů kvasit a výsledkem je víno s 13% obsahem alkoholu, navíc překvapivě lahodné. „Musíte si na jeho pití udělat čas, abyste si mohli vychutnat jeho plnou chuť,“ tvrdí o něm jedna z farmářek Emily Nkhanaová. Pro BBC také specifikovala jeho chuť. Jde prý o výrobek svěží s jemnými tóny banánů a citronu.

Na vzestupu

Za zhruba tři dolary za láhev se již prodává ve velkých městech po celém Malawi a bývá prý i místním nedostatkovým zbožím. Jeho producenti se ale objevují i ve více částech Afriky a Asie, ze kterých se pomalu vyváží i do zahraničí, jedním z významných výrobců jsou i Kanárské ostrovy.

V Čechách lze banánové víno zakoupit zatím pouze ve specializovaných prodejnách, kde doplňuje nabídku speciálů, nicméně poptávka má rostouí charakter a nelze vyloučit, že jakmile se o něm bude více mluvit a vědět, poptávka se navýší…

Kdy je užití názvu víno v pořádku?

Užití termínu „banánové víno“ není samo o sobě protizákonné, ale jeho legální použití závisí na definicích vína v příslušných právních předpisech. V EU je pojem „víno“ přísně regulován a vyhrazen pouze pro nápoje vyrobené z hroznů révy vinné (Vitis vinifera) prostřednictvím procesu fermentace.

Banánové víno, stejně jako jiné ovocné nápoje vyráběné fermentací ovoce kromě hroznů, musí být označeno jinak. Obvyklé pojmenování je v takovém případě „ovocné víno“ nebo „banánový fermentovaný nápoj“ tak, aby název splňoval legislativní požadavky EU.