Spojení křehkého preclíku a hutné čokolády vzniklo podle všeho v 60. letech minulého století, kdy se američtí cukráři pokoušeli využít zbytky rozpuštěné čokolády a polévali jí sušenky i slané snacky. Výsledek je překvapil: křupavé těsto a sladká poleva vytvořily kontrast, který si okamžitě získal fanoušky. Dnes je tato kombinace běžnou součástí amerických regálů i filmových večerů.
V Evropě se podobné chutě objevovaly už dřív. Německé i rakouské cukrárny nabízely varianty preclíků s karamelovou nebo čokoládovou polevou, zatímco ve Francii se do módy dostaly sušenky a tyčinky obalené v čokoládě se solí. Dnešní trend „sweet & salty“ tak vlastně jen navazuje na dávné experimenty cukrářů, kteří měli odvahu spojit nespojitelné.
Tajemství úspěchu? Mozek miluje kontrasty
Zajímavé je, že tahle chuťová harmonie má i vědecké vysvětlení. Podle studií reaguje mozek na kombinaci sladkého a slaného silněji než na jednu chuť samotnou. Sladkost aktivuje centrum odměny, zatímco sůl zvyšuje intenzitu chuťového vjemu. Jinak řečeno – když se čokoláda potká s preclíkem, mozek se raduje dvojnásob.
Nemusíte být cukrář ani mít americkou pec, abyste si tento kontrast mohli dopřát doma. Stačí pár ingrediencí:
roztavená kvalitní čokoláda (hořká nebo mléčná), křupavé preclíky a volitelně i pár zrnek mořské soli. Preclíky ponořte do čokolády, nechte ztuhnout na pečicím papíru a skladujte v chladu. Vydrží několik dní, i když obvykle zmizí dřív, než čokoláda úplně zatuhne.
Sladká tečka na závěr
Ať už je pro vás čokoládový preclík nostalgickou vzpomínkou na dětství, nebo jen novým objevem, jedno je jisté – právě tahle drobnost dokonale vystihuje dnešní svět chutí. Sladké se nemusí bát slaného, stejně jako tradice nemusí být v rozporu s inovací. A i když je National Chocolate Covered Pretzel Day svátkem z druhé strany oceánu, stojí za to ho přivést i do našich kuchyní. Protože dobré nápady – stejně jako dobré chutě – si hranice nekladou.