V principu jde o to, že výrobní podniky mají deklarovat, že jejich výrobky nevznikly na úkor nelegálně vytěžených lesů. Evropská komise však pro tuto novou „zelenou politiku“ nepřipravila základní podmínky. Potravináři proto společně s dalšími zástupci zemědělců, obchodníků a podnikatelů požádali premiéra Petra Fialu o zajištění výjimky pro Českou republiku.

České podniky se na složitou agendu, která má platit už od prosince 2024, nestíhají připravit. Evropská komise totiž ještě ani nevydala potřebné prováděcí předpisy, a hlavně není k dispozici bruselský IT systém, ve kterém se mají podniky zaregistrovat a ve kterém mají vydávat elektronické certifikáty.

Ještě vyšší náklady na výrobu potravin

„Je nezbytné najít správnou rovnováhu mezi dopady našeho sektoru na životní prostředí a udržení konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu. Proto intenzivně řešíme nařízení EU proti odlesňování a žádáme odložení jeho účinnosti. Nařízení má sloužit k nápravě nevhodné praxe v zámořských zemích, aby nedocházelo zejména k odlesňování amazonských pralesů, nesmyslně však zvyšuje již tak přebujelou byrokracii pro evropské producenty a zvýší náklady na produkci potravin,“ řekla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Potravinářská komora proto společně s dalšími organizacemi – Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR, Hospodářskou komorou ČR, Agrární komorou ČR, Zemědělským svazem ČR, Asociací soukromého zemědělství ČR – požádala premiéra Petra Fialu o zajištění odkladu účinnosti povinností, které z nařízení vyplývají, o dva roky. To je doba, kterou evropské podniky nutně potřebují, aby mohly začít plnit administrativní požadavky dané novým nařízením.

„Podařilo se nám dosáhnout milníku. Domluvili jsme se napříč sektory – zemědělci, zpracovateli – distributory – a vystupujeme jednotně. Jsem velmi ráda za tento přístup všech organizací, protože to posiluje náš vliv k uvedené legislativě,“ uvedla prezidentka Večeřová.