Kdy přesně tento „svátek“ vznikl, se nedochovalo. Dá se ale bez obav říct, že jeho kořeny sahají do druhé poloviny 20. století, do doby, kdy se v amerických domácnostech pečení stalo téměř každodenní rutinou. Zatímco v Evropě byla cuketa spíše skromnou přílohou k hlavním chodům, v Americe si prorazila cestu i do sladkých receptů. A proč? Byl jí zkrátka nadbytek. Léto přinášelo tolik cuket, že bylo nutné je rychle a chytře zpracovat. A když už ne polévka nebo ratatouille, proč ne rovnou vláčný, voňavý bochník?

První zmínky o cuketovém chlebu v kuchařkách pocházejí z 50. a 60. let minulého století. Recept si rychle získal popularitu – a není se čemu divit. Pečivo s cuketou je nejen neobyčejně vláčné a trvanlivé, ale cuketa samotná do těsta přidává i nenápadnou porci vlákniny, vitamínů A a C a minerálních látek jako je například draslík. Navíc – cuketa je téměř neutrální chuti, takže se dokonale hodí i do sladkých moučníků, například do bábovek, muffinů nebo brownies. Cuketa přirozeně pomáhá snížit množství kalorií těsta a dodává mu potřebnou vláčnost.

Jak uvádí server National Day Calendar (2024), právě tahle kombinace praktičnosti, chuti a nutričních výhod je důvodem, proč si cuketový chléb i po desetiletích drží své místo v domácích kuchyních – a proč se každoročně 25. dubna zaslouženě dočká své vlastní oslavy.

A pokud byste si chtěli připomenout tento nenápadný, ale milý svátek po svém, stačí opravdu málo: nastrouhejte jednu střední cuketu nahrubo, přidejte ji do svého oblíbeného receptu na bábovku nebo klasický banánový chléb (banana bread) a sledujte ten rozdíl. Výsledkem bude nečekaně jemné, vláčné pečivo, které vydrží čerstvé klidně několik dní – tedy pokud mu odoláte tak dlouho.

Zdroj: Autorský text, Smithsonian Magazine, National Day Calendar

Foto: Shutterstock

Upečte si cuketový chléb přímo podle tradičního amerického receptu

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • 1/2 lžičky jedlé sody

  • 1/2 lžičky soli

  • 1 a 1/2 lžičky skořice

  • 2 vejce

  • 120 ml řepkového oleje

  • 150 g cukru krupice (lze nahradit třtinovým)

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 1 střední cuketa (cca 250 g), nastrouhaná nahrubo (i se slupkou)

  • Volitelně: 50 g nasekaných vlašských ořechů nebo hořké čokolády

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Připravte si formu na chléb (cca 23 × 13 cm), vyložte ji pečicím papírem nebo lehce vymažte a vysypte moukou.

  2. V jedné míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici.

  3. V druhé míse vyšlehejte vejce s cukrem, řepkovým olejem a vanilkovým extraktem do světlé pěny.

  4. Do této směsi přidejte nastrouhanou cuketu i s přebytečnou šťávou.

  5. Přisypejte suché ingredience a krátce promíchejte, jen dokud se těsto spojí.

  6. Pokud máte chuť, přimíchejte ořechy nebo čokoládu.

  7. Přelijte těsto do formy a pečte asi 50–60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

  8. Po upečení nechte chléb 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.