Kdy přesně tento „svátek“ vznikl, se nedochovalo. Dá se ale bez obav říct, že jeho kořeny sahají do druhé poloviny 20. století, do doby, kdy se v amerických domácnostech pečení stalo téměř každodenní rutinou. Zatímco v Evropě byla cuketa spíše skromnou přílohou k hlavním chodům, v Americe si prorazila cestu i do sladkých receptů. A proč? Byl jí zkrátka nadbytek. Léto přinášelo tolik cuket, že bylo nutné je rychle a chytře zpracovat. A když už ne polévka nebo ratatouille, proč ne rovnou vláčný, voňavý bochník?
První zmínky o cuketovém chlebu v kuchařkách pocházejí z 50. a 60. let minulého století. Recept si rychle získal popularitu – a není se čemu divit. Pečivo s cuketou je nejen neobyčejně vláčné a trvanlivé, ale cuketa samotná do těsta přidává i nenápadnou porci vlákniny, vitamínů A a C a minerálních látek jako je například draslík. Navíc – cuketa je téměř neutrální chuti, takže se dokonale hodí i do sladkých moučníků, například do bábovek, muffinů nebo brownies. Cuketa přirozeně pomáhá snížit množství kalorií těsta a dodává mu potřebnou vláčnost.
Jak uvádí server National Day Calendar (2024), právě tahle kombinace praktičnosti, chuti a nutričních výhod je důvodem, proč si cuketový chléb i po desetiletích drží své místo v domácích kuchyních – a proč se každoročně 25. dubna zaslouženě dočká své vlastní oslavy.
A pokud byste si chtěli připomenout tento nenápadný, ale milý svátek po svém, stačí opravdu málo: nastrouhejte jednu střední cuketu nahrubo, přidejte ji do svého oblíbeného receptu na bábovku nebo klasický banánový chléb (banana bread) a sledujte ten rozdíl. Výsledkem bude nečekaně jemné, vláčné pečivo, které vydrží čerstvé klidně několik dní – tedy pokud mu odoláte tak dlouho.
Zdroj: Autorský text, Smithsonian Magazine, National Day Calendar
Foto: Shutterstock
Upečte si cuketový chléb přímo podle tradičního amerického receptu
Ingredience:
-
250 g hladké mouky
-
1 lžička prášku do pečiva
-
1/2 lžičky jedlé sody
-
1/2 lžičky soli
-
1 a 1/2 lžičky skořice
-
2 vejce
-
120 ml řepkového oleje
-
150 g cukru krupice (lze nahradit třtinovým)
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
1 střední cuketa (cca 250 g), nastrouhaná nahrubo (i se slupkou)
-
Volitelně: 50 g nasekaných vlašských ořechů nebo hořké čokolády
Postup:
-
Předehřejte troubu na 175 °C. Připravte si formu na chléb (cca 23 × 13 cm), vyložte ji pečicím papírem nebo lehce vymažte a vysypte moukou.
-
V jedné míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici.
-
V druhé míse vyšlehejte vejce s cukrem, řepkovým olejem a vanilkovým extraktem do světlé pěny.
-
Do této směsi přidejte nastrouhanou cuketu i s přebytečnou šťávou.
-
Přisypejte suché ingredience a krátce promíchejte, jen dokud se těsto spojí.
-
Pokud máte chuť, přimíchejte ořechy nebo čokoládu.
-
Přelijte těsto do formy a pečte asi 50–60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
-
Po upečení nechte chléb 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.