Ačkoli marshmallows proslavila Amerika, původ mají doslova faraónský. Jejich kořeny sahají do starověkého Egypta, kde byla výroba sladké pochoutky spojena s posvátným keřem ibišku lékařského (Althaea officinalis). Z jeho kořenů Egypťané získávali lepkavou šťávu, kterou míchali s medem a vytvářeli vzácnou delikatesu určenou pouze pro faraony a elitu. Tato směs byla především léčivem na zklidnění podrážděného krku, ti nejmocnější si ji však užívali jako posvátnou laskominu. Její věhlas pak na století utichl. Renesanci zažili marshmallows až díky francouzským cukrářům v 19. století. Ti nahradili přírodní suroviny cukrem, želatinou a vodou.
Vánoční hit
Jistě, že je můžete jíst jen tak, kdo ale neprobádal všechny možnosti, které nabízí, jako-by nebyl. Hitem, se kterým každoročně vyjíždějí kavárny po celém světě, je marshmallow cappuccino. Kdo ochutnal, ví, že to není jen nápoj – je to zážitek, který vás zahřeje nejen na těle, ale i na duši. Představte si jemnou pěnu z dokonale našlehaného mléka, která se mísí s intenzivní chutí espressa, a na ní vrstvu nadýchaných marshmallows. Pěna obohacená o marshmallows se stává ještě krémovější, což umocňuje i požitek z pití kávy.
S ovocem i čokoládou
Extrémní oblibě se těší marshmallows opékané nad ohněm, a nejen mezi dětmi. Na povrchu získají karamelizovanou vrstvu, zatímco uvnitř zůstanou měkké a nadýchané. A nemusí končit jen na špejli, ale i mezi dvěma sušenkami jako tradiční americká pochoutka „s’mores.
Rozpouštět je lze ale i v mikrovlnné troubě, kde se během několika sekund přetaví do nadýchané pěny. Ta pak poslouží i jako základ pro omáčky či pěny k ovoci a zmrzlině. Doporučit lze kombinaci s exotickým ovocem, například ananasem, mangem nebo kiwi, kde se pak chuť marshmallows krásně snoubí s jejich typickým štiplavým drivem.
Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak marshmallows využít, je pak jejich kombinace s čokoládou. Jen je napíchněte na špejli, ponořte do rozpuštěné čokolády, obalte v posypkách a nechte ztuhnout.
Modelovací hmota z marshmallows
Marshmallows se staly oblíbenou ingrediencí mezi cukrářkami díky své schopnosti proměnit se v univerzální modelovací a potahovací hmotu na dorty. Směs se připravuje rozehřátím bonbónů a jejich smícháním s moučkovým cukrem a sušeným mlékem. Výsledná hmota se dá snadno barvit gelovými potravinářskými barvami a využít k dekoraci dortů nebo výrobě jedlých ozdob, jako jsou růžičky nebo figurky. Tento trik si získává popularitu i v České republice jako snadná a cenově dostupná alternativa k fondánu.
Trendy ze světa: Nejen na sladko
Zatímco v České republice jsou marshmallows nejčastěji spojovány s dezerty, v zahraničí se používají i ve slaných receptech. Například v USA jsou oblíbené sladké brambory s restovanými marshmallows nebo bonbóny obalené v sekaných pistáciích.