Výrobek patří mezi potraviny určené k přímé spotřebě, tedy není potřeba jej před konzumací tepelně opracovat. Riziko možného nakažení je u něj proto vyšší než u produktů určených k tepelné úpravě (například vařením či grilováním).

Provozovateli bylo nařízeno pozastavení výroby produktu a jeho uvádění na trh. Provozovatel musí provést sanitaci provozu a doložit její účinnost následným odběrem stěrů. Musí také následně nechat vyšetřit zkušební partii dotčeného výrobku a prokázat tak jeho zdravotní nezávadnost.

Bakterie Listeria monocytogenes může způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se může dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto bakterie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, starší lidi, děti a těhotné ženy. Množení bakterií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Bakterie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin. Pokud zjistíte zdravotní potíže v rozmezí inkubační doby (typicky 2-3 týdny, může být i delší), informujte svého lékaře.

Identifikace výrobku:

Název: Turistická klobása, fermentovaný trvanlivý masný výrobek

Datum výroby: 30.8.2024
Datum spotřeby: 13.10.2024

Velikost vyrobené šarže: 100 kg
Výrobce: Amaso CZ, s.r.o.