Základní koncept je jednoduchý, v podstatě až geniálně průhledný: hosté sedí na skutečných záchodových mísách, byť upravených do podoby designového sezení. Místo klasických ubrusů nebo stylových stolů jsou před nimi umyvadla a výlevky překryté skleněnými deskami. A pokud by snad někomu připadalo, že tento prvek hravě balancuje mezi absurditou a hrubým humorem, měl by se připravit na hlavní chod celého konceptu. Jídlo se tu totiž servíruje v nádobí ve tvaru miniaturních toalet a nápoje se popíjejí z plastových pisoárů, které si hosté mohou po večeři odnést jako suvenýr.
Šok jako hlavní ingredience
Restaurace Modern Toilet, která otevřela svou první pobočku v tchajwanské metropoli Tchaj-pej už v roce 2004, vsadila na silný efekt šoku a záměrného zmatení smyslů. „Chtěli jsme, aby si hosté museli sami pro sebe zodpovědět otázku, co je ještě zábava a kde začíná nevkus,“ cituje manažera podniku Chen Min-kuang pro tchajwanskou televizi TVBS idnes.cz (2009).
Dezerty s názvy pro silnější žaludky
Kromě hlavních chodů se restaurace proslavila i dezerty a nápoji, jejichž názvy překračují hranice korektnosti s odzbrojující přímočarostí. Kiwi moučník nese jméno „Zelená úplavice“, jahodová zmrzlina se představuje jako „Krvavé hovínko“ a čokoládový dort má v menu nekompromisní název „Průjem se suchými bobky“. V kombinaci s plastovým pisoárem, ze kterého si lze vychutnat ovocný milkshake, se Modern Toilet stala nejen gastronomickou atrakcí, ale i jakýmsi performativním happeningem, který překračuje hranice tradiční gastronomie směrem k konceptuálnímu umění.
Mycí rituál ve stylu Modern Toilet
Zábava ale nekončí ani po dojedení dezertu. Na toaletách, kde by hosté čekali běžné umyvadlo, je totiž znovu připravená tematická pointa – ruce se myjí ve záchodové míse, upravené do podoby netradičního dřezu, kde se kohoutkem stává splachovací páčka.
Asijský export kulinární bizarnosti
Fenomenální úspěch Modern Toilet, který na Tchaj-wanu postupně vyrostl na sedm poboček a rozšířil se do Hongkongu, čínského Shenzhenu a dokonce i do malajsijského Kuala Lumpuru, dokládá, že chuť po kulinárních bizarnostech nezná hranic. Modern Toilet se zapsala do dějin gastronomických kuriozit jako podnik, který dokázal spojit humor, provokaci a překvapivě slušnou kuchyni do jednoho uceleného konceptu. A ať už hosté odcházejí s úsměvem nebo s otázkou, kam až je moderní gastronomie ochotná zajít, jedno je jisté – Modern Toilet je místo, na které se nezapomíná.
(Zdroj: iDnes.cz, 2009)