Konzumace cukru u dětí: Prvních 1000 dní života rozhoduje
Pokud děti v prvních 1000 dnech svého života jedí méně cukru, může to u nich snížit riziko vzniku závažných onemocnění v dospělosti. Naznačuje to výzkum, o kterém na svých internetových stránkách informuje britská stanice BBC. Jeho autoři zkoumali dopady, jaké mělo v Británii ukončení přídělů na cukr v letech po druhé světové válce.
Proč se mrazírenský průmysl neobejde bez toxického amoniaku aneb i potravinářství je plné paradoxů
Je zcela nesporné, že mražené potraviny výrazně proměnily možnosti stravování. Výhody, jako je delší trvanlivost, minimum plýtvání, anebo celoroční přístup ke většině výrobků, jsou však vždy něčím vykoupeny. Jak výroba, tak logistika mražených potravin patří mezi energeticky náročné procesy. S ohledem na všeobecný zájem o snižování zátěže životního prostředí a celkově i uhlíkové stopy je potřeba i tento segment neustále inovovat.
Raději rybu z volného odlovu? Ještě jednou to promyslete aneb Fakta, která změní váš názor
Nedávná zpráva zveřejněná Organizací pro výživu a zemědělství OSN (FAO) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) ukazuje, že chované mořské plody obsahují nižší hladiny škodlivých kontaminantů, jako jsou dioxiny, polychlorované bifenyly (dl-PCB) a metylrtuť, ve srovnání s těmi, které jsou uloveny ve volné přírodě. Tento dokument se opírá o nejnovější vědecké poznatky a zohledňuje jak zdravotní rizika spojená s konzumací ryb a mořských plodů, tak i jejich přínosy pro lidské zdraví.
Varovné štítky na potravinách? Výhružky na jídlo nepatří!
Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzývá členské státy k zavedení jasného a srozumitelného označování výživových hodnot na obalech potravin a nápojů. Tento krok má umožnit spotřebitelům snadnější orientaci při výběru zdravějších produktů a napomoci boji proti obezitě, která trápí více než miliardu lidí na světě. Nová doporučení, která mají být dokončena začátkem příštího roku, reflektují přetrvávající problémy spojené se stravou bohatou na cukr, sůl a tuk.
Češi na talíři: Ceny jídla versus jeho výživová hodnota – co ovlivňuje naše volby?
I když se v poslední době mírně zvyšuje zájem o zdravé stravování, stále přetrvává tendence k odbývání stravy, tvrdí Aneta Martišková ze společnosti Edenred. Podle průzkumu Barometr Food, provedeného mezi 2807 respondenty, Češi často upřednostňují cenu potravin před jejich nutriční hodnotou. Hlavními faktory bránící konzumaci vyváženější stravy jsou nedostatek času na přípravu obědů, vysoká konzumace masa a naopak nedostatečný příjem zeleniny.
Výběr těstovin je umění: Jejich kvalitu poznáte až po uvaření
Sušené těstoviny patří podle platné legislativy mezi potraviny, které nesmí obsahovat žádné přídatné látky, jsou non „e“. Spotřebitelská kvalita těstovin se od ostatních cereálních výrobků liší tím, že při nákupu tohoto vždy baleného zboží není zřetelný rozdíl na první pohled. Ani datum výroby nedává pro kupujícího jednoznačně užitečné informace. Teprve po kulinární přípravě, se zjistí spotřebitelská jakost, která závisí zejména na recepturním složení a tvaru.
Chcete doopravdy zhubnout a nabrat svaly? Osvojte si pojem energetická bilance
Odborníci na výživu popisují pojem energetická bilance jako klíčový faktor v regulaci tělesné hmotnosti. Zakládá se na poměru mezi energetickým příjmem (kalorie přijímané stravou) a energetickým výdejem (kalorie spálené tělesnými funkcemi a fyzickou aktivitou). Pokud je pak příjem vyšší než výdej, dochází k pozitivní bilanci, a tedy nabírání hmotnosti, naopak při negativní bilanci, kdy je výdej vyšší než příjem, dochází k redukci váhy.
I voda ovlivňuje účinek léků: Chybu při jejich zapíjení dělá každý druhý
Češi nejsou v zapíjení léků moc příkladní. Některá zjištění jsou přímo alarmující, protože pokud neužíváme léky správně, nemusí ani správně fungovat. A co víc – chybné užívání může vyvolat i zdraví ohrožující lékové interakce.
„Zdravá“ strava nemusí stát majlant: Objevte kouzlo tzv. Meal-prep
Sociální sítě jsou přeplněny informacemi. Bohužel, často zcela nesmyslnými. A tak není ani těžké nabýt dojmu, že zdravá strava rovná se nutridrinky, proteinové pudinky a spoustu potravinových doplňků, nebo že bez dostatku exotického ovoce, neobvyklých druhů zeleniny a drahých darů moře pomalu nelze přežít. To je ovšem představa velmi mylná. Zdravý a pestrý způsob stravování totiž nemusí být vůbec drahý a (světe, div se) obejde se i bez speciálních výrobků…
Příliš stresu? Odpověď možná nehledejte v množství práce, ale ve střevech
Mozek a střeva – orgány, které na první pohled nemají mnoho společného, ale ve skutečnosti jsou propojené velmi úzce. Až díky četným výzkumům víme, že mikroorganismy obývající naše střeva, nemají vliv pouze na zažívací procesy, ale ovlivňují i naši náladu, schopnost odolávat stresu a duševním onemocněním vůbec.