V sortimentu obchodů přibývají nové varianty rostlinných alternativ: Obsahují i 40 % tuků
Své rostlinné alter ego má dnes široká škála mléčných výrobků - od mléka, přes jogurty, sýry, máslo i zmrzlinu. A díky navyšujícímu se počtu příznivců alternativního stravování dnes není složité sehnat rostlinný „jogurt“ nebo nějaký mléčný dezert ani v menších obchodech. Otázkou ale je, jestli je to správně.
Paradox systému: Rostlinné výrobky mohou nadále používat označení spojené s masem
Zemědělský výbor Evropské unie navrhoval, aby se pro vege burgery nebo steaky z tofu užívalo nové názvosloví. To mělo být zcela odlišné od toho, které je běžné pro živočišné produkty. V návrzích zazněly například novotvary kotouč anebo deska. S největší pravděpodobností ale, alespoň prozatím, vše zůstane při starém.
Drahý německý jogurt, ale z českého levného mléka: Paradox exportu
Kvalita české potravinářské produkce drtí většinu států světa, přesto se v Čechách vyskytuje takový nešvar. Některé komodity vyvážíme, abychom si je ve zpracovaném stavu mohli koupit zpátky z dovozu. Smysl? Ten se jaksi ztrácí!