Archivy

Přidávání hmyzího proteinu potravin zvýší podíl bílkovin a zdravých tuků ve stravě
Přidávání hmyzího proteinu potravin zvýší podíl bílkovin a zdravých tuků ve stravě

Červi, cvrčci anebo sarančata se zatím objevují spíš jen na talířích odvážlivců. I když nutno dodat, že se jejich stavy překvapivě rychle navyšují. Hmyzí protein může mít ale i skvělé využití, aniž by byl spotřebitel vystaven značné vizuální nepřívětivosti. Například jako semletá složka výrobků. Odborníci se shodují, že by se tak dal významně a efektivně navyšovat příjem bílkovin a zdravých tuků ve stravě. Ostatně na tento fakt nyní upozornili i vědci z Mendelovy univerzity v Brně, kteří testovali přídavek cvrččího prášku do uzenin.

Vědci chrání rostliny před stresem, zkouší prodloužit život imunitním buňkám
Vědci chrání rostliny před stresem, zkouší prodloužit život imunitním buňkám

Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k ochraně před stresem. Díky takzvaným fytonutrientům by imunitní buňky mohly v těle déle přežívat a efektivněji se tak vypořádat s nastupující nemocí.