Snažíte se vyhnout masu z Ukrajiny nebo Polska? Ovál vám nic neřekne
V České republice se dlouhodobě řeší otázka původu masa, zejména pak kuřecího. Legislativa totiž umožňuje na tzv. oválu uvádět jen zemi posledního zpracování nebo manipulace, což může být zavádějící. Kuřecí původem z Ukrajiny tak v očích spotřebitelů neprávem získává auru českého nebo slovenského výrobku jen proto, že byla kuřata na našem území tomto území poražena nebo rozporcována. Je však zřejmé, že na kvalitě masa se podepisuje hlavně způsob chovu a kvalita výkrmu.
Etiketa je hádanka nejen pro spotřebitele, problémy dělá i výrobcům
Jde o věčný boj mezi zákazníkem a výrobcem potravin. Zákazník si stěžuje na malé písmo a že etiketu musí luštit pomalu pod lupou, zatímco výrobce na ni potřebuje dostat veškeré zákonem uložené údaje, a přitom udržet atraktivní vizuál. Občas se tak stane, že některé informace na etiketě chybí - buď v rámci úspory místa nebo z neznalosti...
Hranolky jsou OK, ale na jogurty pozor aneb Proč se neřídit podle Nutri-Score
Nutri-Score, které se začalo objevovat na celé řadě výrobků u nás i v zahraničí, se zpočátku možná jevilo jako ideální řešení, jak usnadnit spotřebiteli orientaci v nutričním přínosu výrobků. Nicméně, jak se lidově krásně říká – skutek utek. Trhliny v dosavadní metodice výpočtu od konzumace potravin všeobecně prospěšných lidskému zdraví spíš odrazovaly, než, aby ji podporovaly. Tomu má být ale nyní podle všeho konec.