„Kontroly v prodejních stáncích byly zaměřeny především na zajištění mytí rukou, přívodu studené nebo teplé vody, dodržování osobní a provozní hygieny, dodržování skladovacích podmínek potravin a pokrmů, značení polotovarů a sledovatelnosti nabízených potravin a pokrmů, včetně kontrol data použitelnosti či minimální trvanlivosti,“ uvedli hygienici. V některých stáncích také měřili jakost a zdravotní nezávadnost používaného fritovacího oleje v nádobách ke smažení.
Hygienici při 37 kontrolách doporučili dvěma provozovatelům výměnu fritovacího oleje. „Dále byly zjištěny dvě závady při kontrole data použitelnosti, za které byla provozovatelům uložena domluva. Drobné nedostatky zjištěné během kontrolního šeření byly odstraněny provozovateli v průběhu kontroly,“ uvedli hygienici.
Prodejci ve stáncích nabízeli kromě svatomartinských vín různé občerstvení, halušky, bramboráky, langoše, párky v rohlíku i svatomartinské speciality jako husí játra, husí paštiku či husí vývar. Prodávaly se také makronky či trdelníky, nechyběly stánky s nápoji.
Jak už Svět potravin informoval, na druhém konci ocasu, se ocitl Ústecký kraj. Letos se tu podrobilo kontrole téměř 400 stánků a výsledky nejsou povzbudivé. Celkem 24 % kontrolovaných zařízení obdrželo pokutu. Inspektoři se zaměřili na kvalitu stravovacích služeb a hygienické podmínky, přičemž některá pochybení vyústila až v uzavření provozů.
Ohrožená bezpečnost
Inspektoři se zaměřili na klíčové aspekty správné hygienické praxe – od přípravy pokrmů přes jejich výdej až po zásady provozní a osobní hygieny. Kontrolovali také podmínky manipulace s potravinami, skladování, zajištění pitné vody či správné označení alergenů. „Nedostatky v označování alergenů nebo ve skladování potravin představují riziko, které nelze podceňovat,“ upozorňují odborníci.
Mezi další kontrolní oblasti patřily technologické postupy při přípravě jídel, čistota zařízení či dodržování zákazu kouření a prodeje alkoholu a tabákových výrobků. Sankce padaly především za nedodržení pravidel HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), což je soubor preventivních opatření k zajištění bezpečnosti potravin. Mezi další časté prohřešky patřila špatná údržba zařízení a kontaminace surovin.