Jediné, co je lidem vrozené, je chuť a akceptace sladkého, odpor k hořkému, případně kyselému. I proto je dětský jídelníček poměrně jednotvárný, nevyplácí se příliš experimentovat a nabízet pokrmy, které by potomek vracel.  Teprve na prahu puberty začínají děti zkoušet nové chutě, takže vezmou na milost i pokrmy, které dosud odmítaly. Je to i proto, že geneticky zakořeněný odpor proti hořkému slábne, v tomto věku už má jedinec pocit, že odliší jedovaté od jedlého. Kromě jiného děti v ranném věku milují tučná jídla. Ta jim dodávají potřebnou energii pro správný vývoj zkoumání světa. Proto si vychutnávají tučné smetanové dezerty, milují hranolky, a podobně.

Vědci zkoumají, zda je pravdou, že muži mají maso raději než ženy. Tento poznatek opírají o dělení rolí muž rovná se lovec, žena je sběračka ovoce, bobulovin a podobně. Tato teze byla uvedena ve výzkumu Quebec Fund Social Sciences and Humanities and Research Council of Canada.  Vědci se dlouhodobě rozhodli sledovat a vyhodnotit rozdíly mezi pohlavími. Také to, jaký rozdíl je v lidech napříč sociálními zařazením, stylem života.

Vědci postupným výzkumem zjistili, že chutě můžete učit děti již v prenatálním věku. Pokud matka jí, například kořeněná jídla, její potomek je později, v batolecím věku spíš přijme, chuť pro něj bude známá. Je prokázáno, že matky, které v době těhotenství konzumovaly anýz, zázvor, česnek, v pozdějším věku dítěte neměly problém začlenit tyto ingredience do jídel. Dětem nevadily ani pachy, protože na ně byly zvyklé z plodové vody.

Stejné je to i s preferenční chutí mrkve, zeleniny, masa. Záleží především na tom, co jedla vaše matka, takže pokud si v těhotenství pochutnávala na koprovce, je yysoce pravděpodobné, že vytvořila pro vaše chuťové pohárky nastavení, které tuto omáčku bude vyžadovat taktéž.

Tip odborníků? Jestliže chcete, aby vaše dítě jedlo vámi nabídnutou potravinu, musíte se obrnit trpělivostí a nabízet ji desetkrát až patnáctkrát. Pak ji teprve odmítač vezme na milost.

 

Na nová jídla si nechte čas

Pokud chcete zkusit nové chutě, dejte si na čas. Může trvat až čtyři měsíce, než se do jídla zamilujete. Musíte si totiž nejen vycvičit chuťové pohárky, ale také přepnout v hlavě, že k potravině odpor nemáte. Jak to udělat? Psychologie chuťového vkusu je poměrně složitá disciplína.  Vyberte si formu a zpracování pokrmu, které vám bude konvenovat. Vnímejte, jakou roli v přijetí, nebo odmítnutí jídla, mají ostatní smysly. Vůně, vizualizace… zkrátka pokud změníte cokoliv, co ve vás rezonuje jako předsudek proti danému pokrmu, můžete zjistit, že není tak nedobrý, jak máte zafixováno.

Také hlídejte, po jakém jídle se vám dělá špatně. Jakmile se po čemkoliv pozvracíte, automaticky to bude pro vás jídlo, které si už nikdy dát nechcete. Vaše mysl jej bude vnímat jako potenciálně nebezpečné.

Pomalu se učte novým chutím, objevujte svět prostřednictvím zásadního smyslu pro pestrost vašeho stravování. Chuti. Věnujte pozornost tomu, co jíte, co nejíte a udělejte si, pomocí několika snadných triků, život pestřejší.

Zdroj: Autorský text, Gizmodo, Science Focus, Sciene Direct, Nofima