Pro potravinářství je příroda víc než jen inspirací nebo zdrojem surovin. Je základním předpokladem samotné existence bezpečných a kvalitních potravin. Biodiverzita ekosystémů je nenahraditelná například při šlechtění plodin – divoké příbuzné kulturních druhů představují genetickou pojistku proti změnám klimatu, chorobám nebo škůdcům.
Ztráta přírodní diverzity přitom znamená, že se potravinářský průmysl ocitá v pasti genetické uniformity. Tuto hrozbu popsala i Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO, 2019), která dlouhodobě upozorňuje na riziko závislosti globální produkce na několika málo druzích – pšenici, rýži, kukuřici a sóje. Když příroda ztratí svou diverzitu, potravinářství ztrácí manévrovací prostor pro inovace a adaptaci.

Zdravé ekosystémy přitom ovlivňují i samotnou kvalitu potravin. Čistá voda, nepoškozená půda a stabilní ekosystémové služby, jako je opylování, jsou klíčové nejen pro objem produkce, ale i pro senzorickou a nutriční kvalitu potravin. Voda kontaminovaná pesticidy nebo těžkými kovy se odrazí v kvalitě potravinářských výrobků. Úbytek opylovačů zase přímo ohrožuje celou řadu potravinářsky významných plodin, od mandlí po jablka.
World Wildlife Day tak z potravinářské perspektivy není jen oslavou divokých zvířat, ale i připomínkou, že divoká příroda je neviditelnou ingrediencí v každém pokrmu.
Zapomenuté plodiny a rozmanitost na talíři
Ztráta biodiverzity má ovšem i další, méně viditelný dopad – drasticky ochuzuje samotnou skladbu jídelníčku. Jak upozorňuje Bioversity International (2017), globální potravinový systém se smrskl na pár komodit, které dominují nejen polím, ale i supermarketům. Tato uniformita neohrožuje jen produkční stabilitu, ale i nutriční pestrost a kulinární tradice.
Přitom právě divoká příroda často ukrývá zapomenuté plodiny, které by mohly sehrát klíčovou roli při diverzifikaci jídelníčku i v posilování nutriční hodnoty stravy. Světový den divoké přírody tak není jen připomínkou zmizelých druhů, ale i příležitostí vrátit zapomenuté chutě zpět na talíř.
Zdroje:
FAO (2019): The State of the World’s Biodiversity for Food and Agriculture. Rome: FAO.
Bioversity International (2017): Mainstreaming Agrobiodiversity in Sustainable Food Systems. Rome: Bioversity International.
United Nations (2023): World Wildlife Day. Dostupné z: https://www.un.org/en/observances/world-wildlife-day