Chutná trochu zemitě, ale sladce a zcela přirozeně, navíc je extrémně šťavnatý. Řeč je o plodu naprosto ojedinělé barvy, z něhož je skvělá šťáva. O nápoji z červené řepy. Podle nové studie publikované letos v červenci má šťáva z červené řepy výrazný vliv na krevní tlak, zvláště u seniorů, a to bez užívání léků.

Tato nová zjištění britských vědců otevírají dveře k přirozené prevenci srdečních onemocnění, navíc velmi snadnou cestou. Stačí k tomu jen dvě sklenky denně.

Nenápadný pomocník z české zahrádky

Červená řepa bývá často přehlížena, ale ve světě vědy se těší čím dál větší pozornosti. Již zmíněná nová studie ukázala, že senioři, kteří pili dvakrát denně sklenici řepné šťávy po dobu 14 dnů, dosáhli významného snížení systolického krevního tlaku, a to v průměru o 5 mmHg. Na první pohled to může znít jako málo, ale podle odborníků i takový pokles výrazně snižuje riziko infarktu nebo mozkové příhody. O studii informoval New York Post.

Pro účely studie vědci z britské University of Exeter zkoumali 39 dospělých ve věku do 30 let a 36 starších dospělých ve věku 60 až 70 let. Vědci poté zjistili, že ústní mikrobiom (směs bakterií žijících v ústech) se po pití šťávy bohaté na dusičnany změnil. Zajímavý je i fakt, že tyto změny byly odlišné i podle věku a u starších dospělých značně poklesl počet bakterií spojených s infekcemi a naopak vzrostl počet bakterií spojených s lepším celkovým zdravím. Co je ale už podle názvu našeho článku nejdůležitější, že u seniorů významně po pití šťávy z červené řepy bohaté na dusičnany klesl krevní tlak.

„Tato studie ukazuje, že potraviny bohaté na dusičnany mění ústní mikrobiom způsobem, který může vést k menšímu zánětu a snížení krevního tlaku u starších lidí,“ uvedl Dr. Andy Jones, spoluautor studie, v prohlášení.

Řepa jako přírodní lék

Řepa obsahuje vysoké množství přírodních dusičnanů, které se v těle přeměňují na oxid dusnatý. Ten rozšiřuje cévy, zlepšuje průtok krve a tím i snižuje tlak. Podobné účinky byly pozorovány už v dřívějších výzkumech – například ve studii publikované v odborném časopise Hypertension v roce 2014, která také potvrdila účinnost řepné šťávy u osob s vysokým tlakem.

A že nevíte, co jsou dusičnany? Jsou to molekuly složené z dusíku a kyslíku, které se přirozeně vyskytují v půdě, vodě a některých potravinách, zejména v listové zelenině a kořenové zelenině. Mimo jiné i lidské tělo produkuje dusičnany a po požití je přeměňuje na oxid dusnatý – molekulu, která mimo jiné pomáhá regulovat průtok krve, snižovat krevní tlak a dodávat kyslík do svalů.

„Řepná šťáva je velmi bohatá na bioaktivní látky. Nejde jen o dusičnany, ale i o antioxidanty, flavonoidy a betainy, které působí příznivě na kardiovaskulární systém,“ říká pro Svět potravin nutriční terapeutka Karolína Hlavatá. Podle ní je ideální zařadit tento nápoj jako součást zdravého jídelníčku, ideálně bez přidaného cukru. Vynikající je například mix šťávy z červené řepy s banánem či jablkem.

Užitečná i pro mozek a sportovce

Příznivý vliv řepy se však neomezuje jen na tlak. Studie publikovaná v roce 2016 v časopise Journals of Gerontology prokázala, že pravidelná konzumace šťávy z červené řepy zlepšuje prokrvení mozku u starších dospělých, čímž může přispět i ke zpomalení kognitivního úpadku.

Navíc, díky obsahu dusičnanů zlepšuje šťáva bohatá na dusičnany i výkonnost svalů – právě proto ji s oblibou užívají sportovci před tréninkem. Výzkum ukázal, že řepná šťáva může zvýšit výdrž při sportovních aktivitách až o 16 %.

Ne každá šťáva je stejná

Důležité ale je, jaký produkt zvolíte. „Ideální je 100% řepná šťáva bez aditiv, konzervantů a bez přidaného cukru. Můžete si ji i připravit doma, čerstvě lisovanou. Pokud vám vadí její zemitá chuť, lze ji smíchat třeba s jablečnou nebo mrkvovou šťávou,“ radí Karolína Hlavatá. A připomíná, že i u přírodních produktů je potřeba opatrnost: u osob s ledvinovými kameny je lepší konzultace s lékařem kvůli vysokému obsahu oxalátů.

Nápoj, který stojí za zkoušku

Závěry nové britské studie nejsou zázračné, ale jsou praktické a navíc se dají velmi snadno aplikovat do našeho života. V době, kdy se stále více lidí potýká s vysokým tlakem a hledá přírodní cesty ke zdraví, je šťáva z červené řepy jedním z nejdostupnějších prostředků. Může být nejen součástí každodenní prevence, ale i příjemným zpestřením jídelníčku, který chutná, léčí. A možná i prodlouží život.

Zdroj: Autorský text, New York Post, Science Direct