Pro Bena není jeho veganství postavené jen na faktu „nejíst maso“. Je to pro něj celý soubor rozhodnutí v etice, udržitelnosti i osobním zdraví. V rozhovorech pro mnohá média Ben odhaluje, jak začal, co mu pomáhá udržovat rovnováhu, a jak se vypořádává s překážkami na své zatím velmi úspěšné cestě ke hvězdám.
Už od začátku hudební kariéry byl Ben Cristovao znám nejen svým hlasem, ale také smyslem pro autenticitu. Nejen díky vzhledu je nezaměnitelný. Dokáže skutečně zaujmout i svými názory, empatií a citlivostí. A vlastně i životním stylem a stravováním.
Jak ale přišel Ben k tomu, že přestal jíst maso a stal se veganem? V rozhovoru pro TopRecepty uvedl: „Dostal jsem možnost zabít kuře a došlo mi, že tohle já nejsem, že to nechci. Ten den jsem přestal jíst maso a už jsem ho nikdy nejedl.“
Bewn je veganem už deset let, ale nikomu svou cestu nevnucuje. Ostatně, dříve byl i sám velký jedlík masa, takže ví, o čem to je. Ve změně jeho životního stylu sehrála podle Lidových novin roli i rodinná anamnéza. Jeho dědeček zemřel na rakovinu tlustého střeva. Ben přiznává, že „vegansky jí kvůli svému zdraví i kvůli zvířatům v klecích.“
Faktem je, že možná i za jeho mladistvým vzhledem je změna jeho životního stylu. V rozhovoru pro iGlanc zpěvák říká: „Vždycky jsem vypadal mladší než jsem byl … Vím jistě, že v tom bude i třeba moje veganská strava.“ Možná i díky ní za poslední léta Ben zhubl kolem 15 kilogramů:
Etika, udržitelnost i četné vlastní výzvy
Ben svůj přechod k veganství definuje jako etické rozhodnutí. Velmi ho zajímají práva zvířat. Po mase ale zcela přirozeně ze svého jídelníčku vyřadil i mléčné výrobky. „Jednoduše jsem se podíval, jaká je cesta mléčných výrobků v tom velkoprůmyslu a je to podle mě ještě násobně horší, než to zvíře jen zabít,“ svěřil se zpěvák pro Toprecepty s tím, že byl za toto své rozhodnutí odměněn mnoha zdravotními benefity: „Vynechání mléčných výrobků mi extrémně zdravotně pomohlo. Okamžitě se mi zlepšila pleť, zmizela většina alergií a celkově se mi zlepšilo zdraví,“ říká oblíbený zpěvák, který ale zdůrazňuje, že účinky jsou pro každého člověka jiné.
Nejde ovšem jen o jídlo. Ben do svého uměleckého života integruje i mnohá ekologická a udržitelná hlediska. V článku pro web Ecoista uvádí, že veškeré větší dopravní přesuny (včetně turné) plánuje tak, aby je absolvoval vlakem, koncerty pořádá pokud možno v lokalitách dosažitelných po železnici, a že někdy vyrovnává emise výsadbou stromů.
Ke kritice, že je to „jen image“, říká upřímně: „Nemám z toho vůbec nic … spíš jsem ve finále ve spoustě diskusích za blázna.“ I přesto se nevyhýbá tomu, aby na koncertech nabídl fanouškům možnost mít vlastní lahev, vratné kelímky, a další drobná opatření, která snižují množství odpadu.
Jak to zvládá „v praxi“
A jak vypadá hvězdný veganský jídelníček? Ben přibližuje svůj běžný den tak, že ráno po tréninku si dá proteinový shake s příměsí potravin, jako jsou chlorela, spirulina nebo ječmen, přidává ovoce a ořechy. Oběd si často dopřává v restauraci, kde oceňuje flexibilitu pro veganské úpravy, nebo si sám vybírá saláty a klíčky. Večer po tréninku mívá lehké jídlo typu tofu s omáčkou a zeleninou.
A samozřejmě i on říká, že má někdy ony tak populární cheat days. Tedy konkrétně je nazývá „prasárnami“, ale vždy volí verzi bez mléčných produktů: „Snídám granolu, klíčky, salát, džusy nebo protein. … odpoledne sním nějakou prasárnu třeba ve své oblíbené veganské restauraci,“ řekl pro iGlanc.
Dodává, že klasický „smažák s hranolkami“ si také může dát, ale jen pokud je připraven z rostlinné alternativy, například smažený v kokosu, a bez mléčných přísad. Upřímně, takový asi v běžné venkovské a ani městské restauraci nenajdeme… Dnešní doba má mnoho výhod. Zatímco dříve nebyly běžně dostupné náhražky masa nebo mléčných výrobků, dnes jich je neuvěřitelně mnoho.
Výzvy a překážky
I když Ben oceňuje, jak je dnešní doba pro vegetariány i vegany otevřená a všude najdeme nesčetné variace jídel, upozorňuje, že i veganská dieta může být nezdravá, když člověk spoléhá na příliš mnoho průmyslově zpracovaných náhražek. „Veganská strava tak náročná na zpracování … Ale hlídám si vitaminy a živiny,“ říká influencer.
Vliv na jeho životosprávu mají i logistická rozhodnutí, která nejsou „triviální“. Již zmíněné propočty nákladů na vratné kelímky či vlastní lahev na pití při Benových koncertech například v O₂ aréně vyšly dráž než kelímky jednorázové. Přesto je to pro Bena otázka principu.