Nemusíte mít zahradu ani balkon. Stačí vlhké místo, trocha trpělivosti a výsledkem je čerstvá „superpotravina“ nabitá antioxidanty, vitaminy a minerální látky. Britský šéfkuchař Gaz Oakley vysvětluje, proč je hlíva ústřičná to nejlepší, co si doma můžete vypěstovat. A prozradí i jak na to.

Vlhko, žádné slunce a maximum živin

Pokud se snažíte jíst zdravě a přitom ušetřit, možná vás překvapí, že ideální místo pro pěstování některých potravin není zahrada, ale… koupelna. Podle velšského šéfkuchaře a influencera Gaze Oakleyho se tu daří jedné z nejzdravějších potravin vůbec, hlívě ústřičné. Znáte ji jistě z guláše nebo z oblíbené české vegetariánské verze dršťkové polévky.

„Nejlepší věc, kterou si můžete doma vypěstovat – kdekoli a úplně bez světla – jsou houby. A hlíva ústřičná je ta nejsnazší,“ řekl Oakley pro New York Post.

Hlíva je totiž, jak tušíte, druhem houby, a podobně jako plísně ve spárách koupelny jim vlhké prostředí prospívá. Na rozdíl od plísně jsou ale jedlé houby pro tělo velkým přínosem.

Proč je hlíva superpotravina

Hlíva ústřičná obsahuje podle výzkumů velké množství vitamínů skupiny B (B2, B3, B5), kyselinu listovou, draslík a také silné antioxidanty, které bojují s volnými radikály a mohou snižovat riziko onemocnění, včetně rakoviny. 

Navíc má  beta-glukany, látky podporující zdraví srdce a cév. Podle studie publikované v International Journal of Medicinal Mushrooms mohou beta-glukany z hlívy pomoci i při regulaci krevního cukru u diabetiků, posílit imunitní systém a podpořit zdraví střev.

„S houbami je to uzavřený cyklus – stačí jednorázová investice do houbové sadby a máte o úrodu postaráno,“ vysvětluje Oakley.

Jak na domácí pěstování v koupelně

Postup je překvapivě jednoduchý. Oakley radí začít kyblíkem s několika otvory a substrátem z pilin nebo dřevěné štěpky. „Pilinový substrát je třeba pasterizovat – přelijete ho vroucí vodou, necháte přes noc stát, pak slijete a necháte vychladnout. Poté do něj rozdrobíte houbovou sadbu,“ popisuje.

Nádobu stačí umístit na vlhké, dobře větrané místo, ideálně do sprchového koutu či koupelny. Do dvou týdnů se začnou objevovat první plodnice. „Rostou vám doslova před očima a plodí dvakrát. Takže získáte dvě sklizně krásných hlív,“ dodává.

Stálý přísun čerstvých hub

Podle Oakleyho je pěstování nejen snadné, ale i ekonomické. Nedávno sklidil vlastní hlívu, která vážila přes půl kila – v obchodě by stála v přepočtu přes 450 Kč. Použil ji na svůj oblíbený recept z nové kuchařky, který je originálně z Karibiku. „Jamaika mě v posledních letech hodně inspirovala. Pěstuji i chilli papričky scotch bonnet, jarní cibulku, tymián a česnek – což jsou klíčové ingredience jamajské kuchyně,“ říká.

Pokud selže vše ostatní, pěstujte houby

Hlíva ústřičná je důkazem, že i bez slunce a zahrady můžete mít doma čerstvou, výživnou a chutnou potravinu. Potřebujete jen trochu vlhka, vhodný substrát a startovací sadbu. Jak říká Oakley: „Pokud všechno ostatní selže, začněte s domácím pěstováním hub. Je to neuvěřitelné.“

Tak co? Uděláte si kromě vánočního kapra ve vaně v koupelně místo i na tuto chutnou superpotravinu?