Češi milují kávu. Není to jen tak, že náš národ charakterizuje pivo, párek a svíčková. Podle nedávných dat společnosti NielsenIQ a Českého statistického úřadu patříme mezi největší milovníky kávy ve střední Evropě. A to je dobře. Při slově káva se nám všem asi jako první vybaví kofeinový náboj. Podle Lékařské fakulty Univerzity Johna Hopkinse je však tento nápoj také bohatý na antioxidanty a další látky, které mohou snižovat vnitřní záněty a chránit před chronickými onemocněními.
To znamená, že Češi dělají něco pro zdraví: Průměrný Čech vypije ročně asi 3,1 kilogramu kávy, což je v přepočtu mezi 400 až 600 šálky za rok. A to je už pořádná dávka kávy, že?
Češi kávu milují
Klasické espresso, filtrovaná káva i oblíbené latté se staly součástí denní rutiny většiny Čechů. Ale odborníci varují, že nezáleží jen na tom, kolik kávy vypijeme, ale i jak si ji připravíme.
„Káva sama o sobě není nezdravá. Naopak obsahuje antioxidanty a může mít ochranný účinek na játra nebo mozek,“ říká nutriční terapeutka Kateřina Suchomelová. „Problém je, co do ní přidáváme – slazené sirupy, rostlinné smetany plné éček nebo velké množství cukru.“
Jak tedy můžeme kávu pít zdravě?
1. Vynechte smetánky a dochucovadla
Studie zdůrazňuje, že největší zátěží nejsou samotné kávové nápoje, ale přídavky. Sladké sirupy, smetany s palmovým tukem nebo ochucené šlehačky mohou z jedné kávy udělat kalorickou bombu s potenciálně škodlivými tuky.
„Často se stává, že lidé pijí kávu jako zákusek. To už ale nemá nic společného s jejími pozitivními účinky,“ dodává Suchomelová.
2. Zkuste přidat skořici nebo kardamom
Místo cukru můžete zkusit přírodní koření. Skořice pomáhá regulovat krevní cukr, kardamom zase zklidňuje žaludek. Podle studií má skořice antioxidační a protizánětlivé účinky. Také v ajurvédě i arabské tradici se káva běžně připravuje s kardamomem, protože jde o zdravější způsob, jak zvýraznit chuť bez nutnosti sladit.
3. Nezapomeňte na vlákninu – ano, i do kávy
A jaký je vůbec nejnovější trend? Rozpustná vláknina přidaná do kávy. Přestože to zní zvláštně, má to oporu ve vědě. Například přidání inulinu (rostlinné vlákniny z čekanky) může podpořit trávení i střevní mikrobiom. Studie ukazuje, že inulin působí jako prebiotikum a podporuje zdravou střevní flóru. V Česku je možné přidat do kávy třeba lžičku psyllia, čekankového sirupu nebo kolagenu s vlákninou – jen dejte pozor na rozpuštění.
4. Pijte kávu po jídle, ne nalačno
Tento bod překvapí mnoho milovníků ranního rituálu. Pití kávy na lačný žaludek může u některých lidí zvyšovat hladinu kortizolu, tedy stresového hormonu, a narušit tak přirozený biorytmus. Studie britské univerzity upozorňuje, že kombinace kávy a hladovění může zhoršit glukózovou toleranci. Lepší je proto zařadit kávu po snídani nebo dopolední svačině. Tím snížíte kyselost a zlepšíte vstřebávání živin.
Káva jako každodenní zdravý rituál
Pokud patříte mezi ty, kdo si bez kávy neumí představit den, není třeba mít výčitky. Ale udělejte drobné změny, které mohou mít velký efekt. „Káva je sama o sobě velmi komplexní nápoj – jen jí musíme přestat škodit zbytečnými aditivy,“ shrnuje Suchomelová. Nepřidávejte tedy do kávy zbytečné tuky a cukry, pracujte s přírodními ingrediencemi, a místo trendů vnímejte reakce vlastního těla.
Připravte si doma skvělé skořicové latté s vlákninou
Ingredience (1 porce):
– 1 dávka kvalitní silné kávy (espresso nebo 100 ml moka)
– 200 ml mléka
– ½ lžičky skořice Ceylon
– 1 lžička čekankového sirupu nebo 1 lžička inulinu (volitelně jako vláknina)
– Špetka vanilky nebo kardamomu (dle chuti)
Postup:
Připravte si silnou kávu (espresso nebo moka).
Rostlinné mléko ohřejte v rendlíku (nevařte!) a pomocí ručního šlehače napěňte.
Vmíchejte skořici, vanilku a případně inulin či čekankový sirup.
Nalijte kávu do větší sklenice a pomalu přidejte napěněné mléko.
Navrch můžete posypat špetkou skořice nebo kakaa.
Tip:
Kdo touží po luxusnější verzi, může přidat lžičku kolagenového prášku (např. český Inca Collagen nebo Barny’s), který se dobře rozpustí a dodá tělu bílkovinu.