Pomoc pro trávení
Když maršál Radecký požádal svého kuchaře, zda by uměl udělat jídlo podobné tomu, co ochutnal v Itálii (milánskému předchůdci řízku), netušil, nakolik ovlivní chutě budoucích generací i v našich končinách. Bez dobrého řízku se neobejdou školní výlety, cesty na prázdniny, domácí oslavy, rauty nebo nedělní obědy. Ačkoliv je správný řízek z telecího masa a opečený krátce na přepuštěném másle, říkáme tak (asi i z pohodlnosti) i obalovanému vepřovému nebo kuřecímu masu. Plátek citronu zdůrazní chuť masa, pomůže trávení a odlehčí práci žaludku. Zlí jazykové tvrdí, že citron měl dříve překrýt pachuť staršího masa nebo žluklost tuku. My si však myslíme, že to, co je pro pudink kandovaná třešinka, je plátek citronu pro řízek. Samozřejmě alergici si musí dát pozor na citrusy celkově i na řízku. Při nákupu vybíráme plody s hladkou lesklou kúrou bez bílých skvrn, citron by měl mít sytě žlutou barvu. Citrony před servírováním pečlivě omyjte.
Kocovina? Sprosté slovo
Nepomohl vám na kocovinu ani vydatný spánek? Zapomeňte džusy a lák z okurek, raději doplňte vitamíny C a B (případně hořčík). Dostatečně je zapijte vodou. Při nadměrném příjmu alkoholu je tělo spíše dehydrované a potřebuje se očistit. Žaludek může být trochu citlivější, stejně jako váš jícen. Proto šetřete s těžkými jídly (ale doporučuje se trochu sladkého). V ČR je nulová tolerance alkoholu, pro účely stanovení zbytkového alkoholu, můžete použít domácí alkohol tester a aplikaci Alkulačka (ta vám vypočte přibližný čas vyprchání alkoholu podle vaší váhy, času a množství konzumace). Rozdíl mezi tím, jak alkohol odbourává tělo muže a ženy, je znatelný, proto si neošklivte třeba nealkoholické šampaňské nebo alespoň nemíchejte různé druhy alkoholu. Neuděláte chybu, když si před svátky doplníte zásoby zázvoru a v případě bolavé hlavy jej zalijete horkou vodou, necháte jej 5 minut louhovat a poté oslazené medem vypijete. Obdobnou službu vám udělají bylinkové čaje s medem a citronem (máta, heřmánek) a krátká procházka na čerstvém vzduchu. Ten, komu nedělá problém snídat polévky, si může trochu od kocoviny ulevit miskou domácího vývaru (případně česnečky, když se už žaludek „nehoupe“). Kofeinové nápoje zařaďte až tehdy, když doplníte tekutiny a nebudete pociťovat příznaky dehydratace.
Kůstka v krku?
Až v momentu, když cítíme bodavou bolest zapíchnuté kůstky v krku, si často vzpomeneme na to, proč je dobré u obírání kapra nechvátat a nemluvit. Ještě větší riziko představují rybí kosti pro lidi s umělou zubní náhradou, kost se může zapíchnout kvůli snížené citlivosti ústní dutiny. Proto ryby raději pečlivě obírejte nebo vůbec volte takové, ze kterých lze kosti vytáhnout z větší části a přehledně již před servírováním. Pokud už s kostičkou bojujete, zkuste zakašlat, sníst kousek chleba, zelí nebo bramboru. Partner by vám mohl lehce poklepat na záda. Pokud ani takový manévr nepomůže a kost není vidět, aby vám ji někdo pinzetou vytáhnul, ale vy ji cítíte, protože je nešikovně zapíchnutá někde níže v krku, jeďte k lékaři (na ORL/pohotovost), kde kost vyjmou. Neodkládejte to, předejdete větším problémům v trávícím traktu. A příště si kupte třeba pstruha, lososa nebo uzenou makrelu. Traduje se, že vymačkaná citronová šťáva kost změkčí, ale zatím jsme to v redakci nezkoušeli.
Bolest břicha bez šance
Možná vás napadne, že si letos na svátky konečně dopřejete trochu odpočinku a pochutnáte si na různých druzích jídla (již tradičně na cukroví a chlebíčcích). Víme, že není snadné odolat všem těm lupínkům, oříškům, dezertům a pochutinám. Přesto bychom vám poradili oslavovat a ochutnávat střídmě a dostatečně se pohybovat na čerstvém vzduchu. Možná jste se zrovna nastěhovali do vytouženého bytu a chcete připravit tapas party pro kamarády, ale pamatujte, že důležitější je ona společnost lidí, které máme rádi (samozřejmě miska s olivami, nakládané artyčoky a dip pro nakrájenou mrkev a řapíkatý celer neurazily nikdy nikoho), než všechny mlsky světa. I malá miminka ví, že nic nepokazí náladu tak, jako zaražené větříky. Proto šetřete práci lékařům s různými záchvaty a bolestmi, kterým předejdete tak, že si svoje vánoční nákupy potravin naplánujete předem a stanovíte si, které dny budou určeny slavnostním jídlům a kdy si raději vyjdete na delší procházku a spokojíte se s něčím méně kalorickým.