Víno za třináct milionů: Když je láhev dražší než vila
V roce 2018 proběhla v Ženevě dražba, která vzbudila senzaci. Láhev burgundského Romanée-Conti ročník 1945 se prodala za neuvěřitelných 558 tisíc dolarů, což při tehdejším kurzu činilo právě oněch symbolických 13 milionů korun. Odborníci na víno si přitom kladli zásadní otázku: může být jakékoliv víno tak dobré, aby ospravedlnilo tuto cenu?
„Tohle je legenda mezi víny,“ řekl pro Forbes Jamie Ritchie, vedoucí aukcí vinařského domu Sotheby’s. „Ročník 1945 je naprostá rarita, protože tehdy bylo vyrobeno méně než 600 lahví. Vína Romanée-Conti mají už tak mýtickou pověst, ale tenhle ročník ji ještě podtrhuje.“
A přesto se našel kupec, který byl ochoten za jedinou láhev obětovat třináct milionů. Bylo to kvůli vzácnosti, nebo v tom hrálo roli i magické číslo?

Když třináctku nečekáte na jídelním lístku
Mnohé luxusní restaurace se dodnes třináctce vyhýbají. Především v Americe či Asii se v některých podnicích setkáte s tím, že po stole číslo 12 následuje rovnou číslo 14, a to samé platí o degustačních menu. Pověrčivost? Možná. Nebo spíše strategie, jak předejít nervózním hostům, kteří by mohli věřit, že třináctý chod jim přinese smůlu.
Michelinský šéfkuchař Alain Ducasse ve své restauraci v Monaku kdysi nabízel výjimečné menu „Lucky 13“, kde se rozhodl číslo naopak vzít jako výzvu a využít ho k maximalizaci zážitku. „Třináctka je výzva. Když do ní vložíme srdce, přinese štěstí,“ řekl Ducasse v rozhovoru pro Le Figaro. A jaké byly reakce? Hosté si prý menu zamilovali, i když někteří raději tvrdili, že chodů bylo jen dvanáct.
Třináct milionů za čokoládu?

Pokud vám víno za 13 milionů přijde jako extrém, co takhle čokoláda? Společnost To’ak, která se specializuje na prémiovou bean-to-bar výrobu, uvedla na trh speciální edici svého kakaa za neuvěřitelných 500 tisíc dolarů – což je opět přibližně 13 milionů korun. Důvod? Jde o čokoládu z vůbec nejvzácnějších kakaových bobů na světě, fermentovanou a stařenou stejně jako nejdražší whisky.