Čokoládu si spojujeme spíše s hříšnou pochoutkou, ale nová americká studie naznačuje, že extrakt z kakaa může být nejen vítanou sladkou tečkou u víkendové tabule, ale i cestou k delšímu a zdravějšímu životu. Flavanoly obsažené v kakaových bobech pomáhají proti zánětu, ochraňují cévy a snižují riziko úmrtí na srdeční choroby.

Ještě donedávna by myšlenka „žít déle díky čokoládě“ zněla jako ironický reklamní trik. Jenže časy se mění. Američtí odborníci zveřejnili výsledky dlouhodobé klinické studie COSMOS, která testovala účinky doplňků s kakaovým extraktem u starších dospělých. A výsledek je velmi potěšující nejen pro mlsouny. Dokazuje totiž výhody rostlinných potravin pro kardiovaskulární zdraví, včetně kakaových produktů bohatých na flavanoly, jak zmínil epidemiolog doktor Howard Sesso z Harvard Medical School Mass General Brigham.

Čokoláda jako „lék“ proti zánětlivému stárnutí

S tímto pojmem jste se možná nesetkali, přitom se jedná o velmi časté riziko problémů starých lidí. Pojem „inflammaging“, neboli zánětlivé stárnutí, označuje chronický nízký zánět v těle, o němž mnohdy ani nevíme. Zánět, nekdy nazývaný také tichý zánět, se často s přibývajícím věkem zhoršuje. Znamená vyšší riziko nemocí.

Americká studie se věnuje právě problematice zánětlivému stárnutí. Zúčastnilo se jí téměř 600 lidí starších 60 let. U těch odborníci zkoumali vliv kakaového extraktu na pět různých markerů zánětu.

Výsledky studie ukázaly, že u osob, které pravidelně po určitou dobu užívaly doplňky s kakaem, se zánětlivé parametry a příčiny rizika vzniku srdečních chorob snížily o 8 procent ročně. Tento pokles může i vysvětlit, proč měli účastníci v širší studii COSMOS až o 27 % nižší pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární onemocnění.

 

Kakao je pro srdce prospěšná rostlina

Flavanoly z kakaa jsou malé bioaktivní látky, které najdeme i v bobulovém ovoci, čaji nebo hroznech. Působí jako antioxidanty, snižují tvorbu krevních sraženin a zlepšují elasticitu cév. „Uvědomujeme si důležitou souvislost mezi zdravým stárnutím a kardiovaskulárním zdravím. Zánět způsobuje ztuhnutí tepen a vede k nemocem srdce,“ vysvětlil epidemiolog Sesso.

Podobně to vidí i česká nutriční specialistka Alena Hrstková, která pro Svět potravin dodává: „Kakao se díky flavanolům dostává na seznam potravin, které bychom měli chápat jako funkční. Neznamená to, že bychom měli jíst tabulku čokolády denně, ale že extrakty a kvalitní hořké kakao mohou být součástí zdravé prevence.“

Kakaový extrakt tedy není jen náhradou zdravého životního stylu, ale může ho účinně doplnit. Studie ukázala i drobné rozdíly mezi pohlavími, které ale budou vědci nadále testovat. Například u žen došlo k mírnému snížení hladin jiného markeru spojeného se záněty. Vědci budou dále zjišťovat, zda mohou kakaové doplňky zmírnit i závažnější formy chronického zánětu.

 

Kapsle místo tabulky?

Otázka, která napadne asi každého, zní, zda si můžeme koupit hořkou čokoládu a mít se záněty vystaráno? Odpověď bohužel zní, že ne tak docela. V kakaových doplňcích, které byly použity v COSMOS, je extrakt standardizovaný na obsah flavanolů. V běžné čokoládě je jejich množství proměnlivé a často zastřené cukrem a tukem. Jak víme, nejzdravější je co nejsilnější, tedy hořká čokoláda, ta s nejvyším obsahem kakaa.

„Pokud chcete využít potenciál kakaa, hledejte kvalitní neslazený prášek nebo doplňky s ověřeným obsahem flavanolů,“ radí Hrstková. „A nezapomínejte, že základ tvoří celkově pestrá rostlinná strava – kakao je jen třešničkou na dortu.“

Americká studie tak přináší naději pro nás všechny, pro milovníky čokolády. Dává nám naději v tom, že s čokoládou se možná můžeme projíst k delšímu životu, nebo lépe k lepšímu procesu stárnutí, a že pomáhá ochránit naše srdce.

Kakao je již po staletí vnímáno jako pochoutka, i proto bylo o čokoládě natočeno tolik zábavných i romantických filmů. Čokoláda by ale mohla být i lék. Současná věda ji dává nový rozměr a vědecky podloženou roli v prevenci nemocí. Buďme ale střízliví. Žádný doplněk nedokáže nahradit zdravý životní styl. Kdyby ale čokoládová kapsle dokázala přidat pár let života navíc, byla by jistě lékem všemi milovaným a s chutí a láskou přijímaným.

Umíte poznat kvalitu?

Čokoláda není jen sladká tabulka, ale potravina s jasně stanovenými pravidly. Česká vyhláška č. 76/2003 Sb., která vychází z evropské legislativy, přesně definuje, co musí čokoláda obsahovat, aby se tak vůbec směla jmenovat. Rozhodující je podíl kakaové sušiny a kakaového másla.

Za čokoládu lze označit výrobek, který obsahuje alespoň 35 % celkové kakaové sušiny, přičemž minimálně 18 % musí tvořit kakaové máslo a alespoň 14 % sušina kakaového prášku. U hořké čokolády, kterou spotřebitelé vnímají jako „nejpoctivější“, tyto hodnoty běžně výrazně přesahují a kvalitní výrobky se pohybují nad 50, často i nad 70 %. Mléčná čokoláda má podle vyhlášky nižší povinný základ – minimálně 25 % kakaové sušiny, k tomu 14 % mléčné sušiny a 2,5 % mléčného tuku. Bílá čokoláda pak kakaovou sušinu vůbec neobsahuje, zato musí mít alespoň 20 % kakaového másla a 14 % mléčné sušiny.

Vedle toho legislativa povoluje i použití rostlinných tuků jiných než kakaového másla, ale jen do pěti procent hmotnosti výrobku a vždy s povinným uvedením na obalu. Spotřebitel by si tak měl všímat nejen procenta kakaa, ale i složení. Čím kratší a čitelnější seznam ingrediencí, tím zpravidla lepší výrobek. Skutečně kvalitní čokoláda obsahuje jen kakaovou hmotu či prášek, kakaové máslo, cukr a v případě mléčné i mléko. Naopak přidané tuky, levné náhražky nebo příliš vysoký obsah cukru jsou jasným varováním.

Průvodním znakem dobré čokolády není jen procento kakaa na obalu, ale také to, jakým způsobem výrobce pracuje s kakaem samotným. Zkušený spotřebitel ví, že kvalitní tabulka voní, křupne při zlomení a v ústech se rozpouští díky kakaovému máslu – nikoli díky levným tukovým náhradám.

Čokoláda tak není hřích, ale výrobek s pevně danými pravidly, jejichž znalost umožní vyhnout se průměrné sladkosti a sáhnout po poctivé potravině.