Nový britský výzkum ukazuje, že i jediný mléčný koktejl s vysokým obsahem tuku může už během pár hodin ochromit jemné mechanismy, které v našem těle regulují průtok krve do mozku. Jedná se přesně o ten šťavnatý, tučný nadupaný shake, který si občas dopřáváme, nejlépe ještě s kousky čokolády, děti s lentilkami nebo snad dokonce marshmallow.

Zmíněná studie zkoumala muže různého věku, a dospěla k jednotnému závěru. Že je třeba větší opatrnosti při konzumaci smetanových koktejlů: „Cokoli do našeho těla dostaneme, může mít vliv na cévy v mozku, proto bychom měli jídla volit s rozvahou,” tvrdí autoři podle magazínu New York Post, který o studii informoval.

 

Vědecký tým z University of South Wales pod vedením Chrise Marleyho a Damiana Baileyho připravil experiment, v němž dobrovolníci – tentokrát pouze muži – vypili koktejl odpovídající kaloricky i tučností smetanovému milkshaku. Nápoj obsahoval 1 362 kalorií a 130 gramů tuku, tedy množství, které si v běžném životě dopřeje málokdo.

Výzkumu se účastnilo 20 mužů ve věku 18 až 35 let a 21 mužů mezi šedesátým a sedmdesátým rokem. Vědci u nich sledovali dvě věci: jednak schopnost cév v paži rozšiřovat se (tzv. flow-mediated dilataci), jednak autoregulaci průtoku krve v mozku při fyzické zátěži – muži museli například dělat dřepy. Tím chtěli ověřit, jak si organismus poradí se zátěží po požití kalorické bomby.

Ukázalo se, že pružnost cév po vypití koktejlu klesla u všech účastníků, ale nejvíce u starších mužů. Jejich mozek reagoval až o 10 % hůře než u mladší skupiny. Vysvětlením podle autorů může být vyšší citlivost cévní stěny ve stáří – stačí menší nerovnováha v krvi a cévy ztrácejí schopnost správně reagovat.

Podle vědců hraje roli i samotná povaha nasycených tuků. Vysoký jednorázový příjem zvyšuje tzv. oxidativní stres a snižuje hladinu oxidu dusnatého, látky, která je pro správné uvolnění cév nezbytná. Pokud jí je nedostatek, cévy ztuhnou a mozek má problém vyrovnávat se s výkyvy krevního tlaku. Je ale nutné dodat, že testovaná dávka tuku byla extrémní. Běžná konzumace smetany nebo mléčných výrobků se s takovým množstvím nedá srovnávat.

Záleží na úhlu pohledu

Je nutné zdůraznit, že výsledky podobných experimentů není možné interpretovat absolutně. Samotní autoři přiznávají, že šlo o malý soubor čtyřiceti mužů a extrémní jednorázovou zátěž. Taková dávka tuku se v běžném jídelníčku prakticky nevyskytuje. Studie je tedy spíše ukázkou, jak organismus reaguje na šokovou dávku, nikoliv důkazem, že běžná konzumace smetany nebo mléčných výrobků představuje riziko. Odborníci navíc dlouhodobě zdůrazňují, že neexistuje nezdravá potravina sama o sobě – existuje pouze nezdravé množství (WHO, 2020; EFSA, 2023).

Naopak pokud jde o cukry, zde je vědecký konsenzus mnohem silnější. Světová zdravotnická organizace doporučuje snížit příjem volných cukrů pod 10 % denního energetického příjmu, ideálně pod 5 % (WHO, 2015). Přehledová studie v British Medical Journal (Te Morenga et al., 2013) ukázala jasnou souvislost mezi vyšší spotřebou přidaných cukrů a zvýšeným rizikem obezity a metabolického syndromu. Americká kardiologická asociace (AHA, 2018) navíc potvrdila, že nadměrná konzumace cukru přispívá k vyššímu riziku kardiovaskulárních onemocnění. A výzkum publikovaný v Frontiers in Aging Neuroscience (Zhang et al., 2017) upozornil na souvislost mezi vysokým příjmem cukru a rychlejším úbytkem paměti u starších lidí.

Jinými slovy: pokud hledáme skutečného viníka, proč jsou hutné smetanové koktejly rizikové, je to především kombinace cukru a tuku, přičemž cukr je doloženým rizikovým faktorem. Smetana ani jiné mléčné výrobky proto nejsou škodlivé samy o sobě – naopak jsou zdrojem bílkovin, vápníku a vitaminů. Riziko vzniká až v okamžiku, kdy se z nich stane sladká kalorická bomba konzumovaná v nadbytku.