Archivy

Jste to, co jíte? Kateřina Cajthamlová přibrala 10 kilo, teď jí diváci vrací úder
Jste to, co jíte? Kateřina Cajthamlová přibrala 10 kilo, teď jí diváci vrací úder

Odbornice na výživu a známá tvář pořadu Jste to, co jíte, se v poslední době ocitla v centru veřejné pozornosti. I když dlouhá léta radila divákům, jak zdravě hubnout a vést vyvážený životní styl, sama prošla osobní změnou, která rozhodně nevyvolala obdiv…

Je možné jíst každý den fastfood a přitom zůstat zdravý? Výzkum, který mění pohled na věc
Je možné jíst každý den fastfood a přitom zůstat zdravý? Výzkum, který mění pohled na věc

Experiment Johna Cisny, učitele přírodních věd na střední škole v Iowě, způsobil skoro celosvětové „haló“. Podle výsledků jeho osobního bádání je totiž možné kvalitně přežívat jen na Junk Food. Má to ale háček!

Zázračná kombucha: Co udělá 200 mililitrů denně s vaším zdravím?
Zázračná kombucha: Co udělá 200 mililitrů denně s vaším zdravím?

Byla nazývána „elixírem nesmrtelnosti“ v dávné Číně a v carském Rusku se těšila pověsti královského nápoje. Kombucha, fermentovaný čaj plný probiotik a antioxidantů, zažila období zapomnění, aby se ve 21. století vrátila jako jedna z nejpopulárnějších superpotravin. Jak se tento prastarý nápoj stal základem moderního zdravého životního stylu a co stojí za jeho rostoucí popularitou?

Pošírovaná vejce s jogurtem? Turecký Çılbır je opravdový zážitek!
Pošírovaná vejce s jogurtem? Turecký Çılbır je opravdový zážitek!

Çılbır na sebe strhl pozornost milovníků jídla po celém světě. Tento pokrm, který je v Turecku oblíbený po staletí, je v poslední době skutečným fenoménem. V čem spočívá jeho kouzlo, proč se stal hitem a co všechno může nabídnout našemu tělu?

Fytonutrienty jsou stejně důležité jako vitamíny: V jakých potravinách je hledat?
Fytonutrienty jsou stejně důležité jako vitamíny: V jakých potravinách je hledat?

Ovoce, zelenina a zelené potraviny tvoří nejzdravější složku naší potravy. Všichni víme, že obsahují vitamíny, minerální látky, vlákninu. Jednou ze složek, která má blahodárný vliv na naše zdraví, ale jejíž název se začíná ve velké skloňovat až v poslední době, jsou fytonutrienty. Kde je v rostlinách najdeme a jak nám mohou být prospěšné?

Dáša z Mostu učí děti neplýtvat potravinami: Erika Stárková tváří projektu Smart Food
Dáša z Mostu učí děti neplýtvat potravinami: Erika Stárková tváří projektu Smart Food

Znalosti o správném zacházení s jídlem mezi žáky ve třetí až páté třídě vzrostly až o 40 procent. Ukázaly to výsledky pilotního hodnocení první fáze vzdělávacího projektu Smart Food. Ke zlepšení přispěla také digitální interaktivní forma výuky, která žáky více motivovala. Autoři projektu z Univerzity Karlovy a Mendelovy univerzity proto spouští druhou fázi projektu, která se nazývá „Od vidlí až po vidličku... a ještě dál!“. Vzdělávací materiály nově obsahují také výuková videa, která provází oblíbená herečka Erika Stárková.

Školní jídelna v Tanvaldu nevyhodí ani drobek! Přitom stačila jen malá změna okoukaná od Finů
Školní jídelna v Tanvaldu nevyhodí ani drobek! Přitom stačila jen malá změna okoukaná od Finů

V Tanvaldu na Jablonecku byla otevřena revoluční školní restaurace, která neprodukuje žádný odpad. Nesnědené jídlo končí u potřebných, zbytky se kompostují a děti se učí neplýtvat. Tato unikátní Zero Waste jídelna je prvním svého druhu v Česku. Co všechno stojí za tímto ekologickým úspěchem?

Občerstvení ve Zlíně je bez rizik! Hygienici pomalu neměli co dělat
Občerstvení ve Zlíně je bez rizik! Hygienici pomalu neměli co dělat

Hygienici zjistili při kontrolách stánků s občerstvením na svatomartinských akcích ve Zlínském kraji jen drobné nedostatky. Udělali celkem 37 kontrol, a to v Kroměříži, Hulíně na Kroměřížsku, Uherském Hradišti a Zlíně, vyplývá z dat Krajské hygienické stanice Zlínského kraje na jejím webu.

Čím kontroverznější přísada, tím menší písmo? Auditoři zkritizovali údaje na obalech
Čím kontroverznější přísada, tím menší písmo? Auditoři zkritizovali údaje na obalech

Spotřebitelé v Evropské unii se na potravinách často setkávají s etiketami, které mohou být matoucí či zavádějící nebo kterým ne každý rozumí. Ve své zprávě to dnes uvedl Evropský účetní dvůr (EÚD). Na vině jsou chybějící právní normy i nedostatečné monitorování, podávání zpráv a systém kontrol a sankcí v EU. Zneužívání etiket často nezabrání ani pokuty. Jedním z problémů je i to, že některé údaje na potravinách jsou napsané tak malým písmem, že je spotřebitelé nepřečtou.

Tonka fazole – v Americe zakázaná, ve Francii milovaná: Troufnete si na chuťovou nirvánu?
Tonka fazole – v Americe zakázaná, ve Francii milovaná: Troufnete si na chuťovou nirvánu?

Když se řekne „luxusní koření“, vybavíme si na první dobrou nejspíš šafrán nebo vanilku. Posledních pár let si ale cestu do našich kuchyní klestí i druh, o kterém jste možná neměli ani tušení. Tím spíš, že svým názvem umí být pěkně matoucí. Jde o tonka fazole, které ale žádnými fazolemi nejsou…