Archivy

Možná děláte osudovou chybu: Těchto 8 potravin do lednice opravdu nepatří
Možná děláte osudovou chybu: Těchto 8 potravin do lednice opravdu nepatří

Ačkoli by se mohlo zdát, že lednice je bezpečné útočiště pro všechny potraviny, skutečnost je mnohem složitější. Nesprávné skladování totiž může zásadně ovlivnit nejen chuť a konzistenci surovin, ale i jejich nutriční hodnoty a trvanlivost.

Jíme olivy vykoupané v „louhu“! Černé jsou jen díky chemii
Jíme olivy vykoupané v „louhu“! Černé jsou jen díky chemii

Ikonická součást středomořské kuchyně, anebo výrobek z laboratoře? Černé olivy prodávané v běžné tržní síti v Čechách rozhodně nejsou opečovávaným klenotem jižanských pěstitelů. Ti by je dost možná nevzali ani do úst...

Kupovaný hummus obsahuje sotva 50 procent cizrny: Kvalitu má zvednout nová vyhláška
Kupovaný hummus obsahuje sotva 50 procent cizrny: Kvalitu má zvednout nová vyhláška

Luštěninové výrobky, jako je hummus, miso pasta či okara, se v české kulinářské scéně prosazují s nebývalou rychlostí. Jejich popularita však nese určitá rizika: absence jasně stanovených pravidel vede ke značným rozdílům v kvalitě a tedy i zmatení spotřebitelů.

Sýr jako tichý zabiják: Hygienici varují před nebezpečnou listeriózou
Sýr jako tichý zabiják: Hygienici varují před nebezpečnou listeriózou

Na první pohled by mohl sýr s názvem "Großer Stinker Weichkäse mit Rotkultur" vypadat jako delikatesa, která ozvláštní jakoukoli sýrovou mísu. Ovšem za jeho zdánlivě nevinným názvem se skrývá potenciální zdravotní hrozba. Česká hlavní hygienička Barbora Macková varovala veřejnost před jeho konzumací, protože obsahuje bakterie Listeria monocytogenes.

„Superpotravina“ kaki je mýtus „taky“: Podtržené výpěstky mají minimum živin
„Superpotravina“ kaki je mýtus „taky“: Podtržené výpěstky mají minimum živin

Kaki je často propagováno jako superpotravina díky obsahu vitamínů a dalších prospěšných látek. Má to ale háček. Své skvělé pověsti může dosáhnout maximálně v zemi, kde má šanci dozrát.

Nový lék na hubnutí přepisuje kódy těla: Má to ale háček
Nový lék na hubnutí přepisuje kódy těla: Má to ale háček

Opravdová revoluce v redukci hmotnosti je tady! Věda udělala obrovský krok vpřed a představila světu nový lék. Jeho účinek má být podle všeho až zázračný. Má to ale háček...

Francouzské víno na rozcestí: Generace Z mění pravidla hry, už je jen pro „boomers“
Francouzské víno na rozcestí: Generace Z mění pravidla hry, už je jen pro „boomers“

Francouzské červené víno čelí existenční krizi, která otřásá celým vinařským sektorem. Podle serveru Financial Times (FT) mladší generace dávají přednost jiným nápojům, případně se alkoholu zcela vyhýbají. Tento trend zasáhl vinařský průmysl takřka jako zemětřesení: spotřeba červeného vína ve Francii od 70. let minulého století klesla o 90 procent.

Chcete být fit bez kil navíc? Osvojte si trik hara hachi bu
Chcete být fit bez kil navíc? Osvojte si trik hara hachi bu

Hubnutí nemusí být o drastických dietách a neustálém počítání kalorií. Klíčem ke zdravé váze a celkové pohodě je především správný přístup k jídlu. Jedním z osvědčených principů, který si získává stále větší oblibu, je metoda „jíst do 80 % sytosti“, známá jako hara hachi bu. Tento tradiční japonský přístup k jídlu může být tou správnou cestou k udržitelnému zdraví a prevenci přejídání.

V zimě máme menší pocit žízně, o to více je třeba hlídat si příjem tekutin, míní lékařka
V zimě máme menší pocit žízně, o to více je třeba hlídat si příjem tekutin, míní lékařka

Co se pitného režimu týče, mnozí z nás v zimě polevují. Jednoduše proto, že nemáme pocit žízně jako například v letních měsících. Vody ale nepotřebujeme méně, v zimě je navíc dostatečná hydratace klíčová pro správné fungování metabolismu a imunitního systému, který je v této sezóně vystaven zvýšenému riziku ohrožení viry a bakteriemi.

Oleje a tuky jako zdroj civilizačních chorob? Pravda je jinde!
Oleje a tuky jako zdroj civilizačních chorob? Pravda je jinde!

Tuky a oleje patří k nejdiskutovanějším surovinám v oblasti výživy. Často se o nich hovoří jako o klíčových prvcích pro naše zdraví i chuťový prožitek – jedny bývají stavěny na pomyslný piedestal „super potravin“, jiné naopak démonizovány jako nebezpečné zdroje civilizačních onemocnění. Skutečnost je ovšem, jako obvykle, o něco složitější.