
Komora: Cechovní normy zaručují tu nejvyšší kvalitu potravin
Počet registrovaných výrobců, kteří používají označení cechovní normy zaručující nadstandardní charakteristiky oproti běžným výrobkům na trhu, se letos zvýšil o 20 na celkových 235. Pro srovnání, v roce 2021 bylo zapojeno 109 firem. Aktuálně si mohou zákazníci vybírat z 1685 výrobků s tímto označením.

Kakao: Z luxusu králů zpět do výsady bohatých – historie se znovu opakuje
Cena kakaa se dnes na světovém trhu vyšplhala na další rekord. Termínový kontrakt na kakao se na newyorské burze dostal do blízkosti 12.000 dolarů (zhruba 286.000 Kč) za tunu, od začátku roku je cena vyšší o více než 180 procent, píše server CNBC.

Ještě to stíháte aneb Jedlé dárky, které vyrobíte na poslední chvíli
Dárky se dají kupovat… ale také vyrábět. A možná právě takové potěší mnohdy víc než ty z velkých továren. Tady je 10 tipů na neobyčejná dílka, která vytvoříte i z obyčejných potravin.

Byrokratická past pro podniky i hrozba neúnosných cen
Vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí v tomto týdnu našli shodu na odložení začátku platnosti takzvaného odlesňovacího nařízení o jeden rok.

I volské oko se dá hodit přes rameno, aneb Módní designérka tvoří kabelky, které budete chtít sníst
Rommy Kuperus, známá pod svým uměleckým jménem Rommy de Bommy, je nizozemská návrhářka, která v módním světě zazářila díky své originální a neotřelé tvorbě. Vždy měla blízko k umění a designu, ale její cesta k vytváření módních doplňků byla trochu neobvyklá. Rommy byla fascinována jídlem – nejen jeho chutí, ale i vzhledem, tvary, barvami a texturami. Tato fascinace ji vedla k nápadu, který byl stejně kreativní jako revoluční: proč nepřetvořit jídlo do designových kousků, které budou sloužit jako módní doplňky?

Ranní šálek kávy? Brzy bude jen pro boháče
Cena kávy arabica i robusta lámou rekordy a kávoví giganti varují před těžkými časy. Špatné počasí v hlavních producentských zemích zvedá obavy z budoucí produkce, zatímco spotřebitelé se připravují na další zdražování. Jaké dopady bude mít krize na váš oblíbený šálek kávy?

Je možné jíst každý den fastfood a přitom zůstat zdravý? Výzkum, který mění pohled na věc
Experiment Johna Cisny, učitele přírodních věd na střední škole v Iowě, způsobil skoro celosvětové „haló“. Podle výsledků jeho osobního bádání je totiž možné kvalitně přežívat jen na Junk Food. Má to ale háček!

Žádné zmatky s džemy, změny ve skladování vajec i jasný původ medu: Novela vyhlášky?
Nová vyhláška Ministerstva zemědělství přinese řadu změn v potravinářských pravidlech. Název marmeláda bude nově možné použít i pro džemy, kokosová voda dostane jasnou definici a etikety směsných medů budou muset uvádět přesné země původu včetně podílů. Kromě toho dojde ke změně pravidel pro uchovávání vajec, která bude možné skladovat při širším teplotním rozmezí, což přinese energetické úspory pro zemědělce i obchodníky.

Vánoce v procentech: Kapr je v úpadku, salát má novou recepturu a prim hrají hotovky
Podle průzkumu řetězce Penny, realizovaného prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos mezi 2000 respondenty z České republiky, Češi na Štědrý večer stále častěji volí alternativy k tradičnímu kaprovi. Více než dvě třetiny dotázaných plánují servírovat smažené řízky, přičemž dominují ty kuřecí a krůtí, zatímco kapr se objeví na stolech necelé poloviny domácností.