Archivy

Čechy drtí ceny na horách, den vychází na víc než 5000 korun na hlavu: Vrací se doba konzervová
Čechy drtí ceny na horách, den vychází na víc než 5000 korun na hlavu: Vrací se doba konzervová

Lyžařská sezóna v Českých horách letos přinesla další citelný nárůst cen, který u mnohých způsobil lavinu rozhořčení. Ubytování, stravování a další služby podražily natolik, že někteří turisté sahají po starých osvědčených způsobech, jak ušetřit. Na horách tak přestávají jíst.

Proč nemůžeme odolat čokoládě, ale brokolice nás děsí? Tajemství chutí odhaleno
Proč nemůžeme odolat čokoládě, ale brokolice nás děsí? Tajemství chutí odhaleno

Proti gustu žádný dišputát, říká se. Nicméně věda se přesto odhodlaně snaží rozklíčovat, proč někteří z nás s odporem odvrací pohled od hrudkovitého pudinku, zatímco jiní nedokážou odolat volání čokolády uprostřed noci. Chutě a preference nejsou pouze otázkou nutričních potřeb – v mnoha ohledech jsou výsledkem složité souhry biologie a psychologie.

Cenové turbulence pokračují: Mléko je lakmusový papírek cenových tlaků
Cenové turbulence pokračují: Mléko je lakmusový papírek cenových tlaků

Navzdory spekulacím některých zástupců obchodu se potravinářský sektor nenechá vtáhnout do hry na regulaci cen. Mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek zdůrazňuje, že cenové zásahy nejsou na stole, přestože na problém rozdílu mezi běžnými a akčními cenami v minulosti upozorňovaly i samotné řetězce. Odborníci varují před možnými riziky a důsledky pro trh i spotřebitele.

TEST: Tyčinky zlomila deklarace na obalu
TEST: Tyčinky zlomila deklarace na obalu

Zdálo by se, že mezi tyčinkami nemohou být rozdíly v kvalitě, ovšem opak je pravdou. Testování, které provedli odborníci na senzorickou analýzu ve spolupráci Potravinářskou komorou a akreditovanou laboratoří, prokázal pochybení hned u čtyř výrobků…

Možná děláte osudovou chybu: Těchto 8 potravin do lednice opravdu nepatří
Možná děláte osudovou chybu: Těchto 8 potravin do lednice opravdu nepatří

Ačkoli by se mohlo zdát, že lednice je bezpečné útočiště pro všechny potraviny, skutečnost je mnohem složitější. Nesprávné skladování totiž může zásadně ovlivnit nejen chuť a konzistenci surovin, ale i jejich nutriční hodnoty a trvanlivost.

Jíme olivy vykoupané v „louhu“! Černé jsou jen díky chemii
Jíme olivy vykoupané v „louhu“! Černé jsou jen díky chemii

Ikonická součást středomořské kuchyně, anebo výrobek z laboratoře? Černé olivy prodávané v běžné tržní síti v Čechách rozhodně nejsou opečovávaným klenotem jižanských pěstitelů. Ti by je dost možná nevzali ani do úst...

Kupovaný hummus obsahuje sotva 50 procent cizrny: Kvalitu má zvednout nová vyhláška
Kupovaný hummus obsahuje sotva 50 procent cizrny: Kvalitu má zvednout nová vyhláška

Luštěninové výrobky, jako je hummus, miso pasta či okara, se v české kulinářské scéně prosazují s nebývalou rychlostí. Jejich popularita však nese určitá rizika: absence jasně stanovených pravidel vede ke značným rozdílům v kvalitě a tedy i zmatení spotřebitelů.

Konec jednorázového pohodlí: Evropská unie vážně zasáhla proti obalovému odpadu
Konec jednorázového pohodlí: Evropská unie vážně zasáhla proti obalovému odpadu

Jednorázová smetánka do kávy, mikrotenový sáček na ovoce nebo malá plastová nádoba na omáčku – možná je to naposledy, co tyto věci vidíte běžně v obchodech. Nový zákon o obalech a obalových odpadech, PPWR (The Packaging and Packaging Waste Regulation), přijatý Radou Evropské unie, slibuje konec jejich "kariéry".

Karbanátky, které změní pravidla hry: Více vlákniny, méně nákladů a nepřekonatelná chuť
Karbanátky, které změní pravidla hry: Více vlákniny, méně nákladů a nepřekonatelná chuť

Myslíte si, že karbanátky jsou obyčejné jídlo, na kterém není co pokazit, natož vylepšit? Omyl! Stačí pár triků a z této české klasiky se může stát hvězda vašeho stolu. Pět originálních receptů s obilovinami a zeleninou přináší chutě, které vás překvapí, a ještě do těla dodají cenné živiny.

Veterináři o prohřešcích při prodeji kaprů: Velké varování
Veterináři o prohřešcích při prodeji kaprů: Velké varování

Každoročně ubývá prohřešků při prodeji vánočních kaprů, inspektoři Státní veterinární správy (SVS) zjistí pochybení pouze u minima prodejců. Na kontrole prodejců kaprů na Tylově náměstí v Praze to uvedli zástupci SVS. V letošním roce je plánováno méně kontrol, neboť prodejci nahlásili přibližně 2500 prodejních míst po celé České republice, zatímco v loňském roce jich bylo zhruba 3000.