Archivy

Veganské analogy dál ponesou názvy typické pro maso? Zástupci potravinářů se ozvali
Veganské analogy dál ponesou názvy typické pro maso? Zástupci potravinářů se ozvali

Jak už Svět potravin informoval, veganské analogy masných výrobků mohou dál bezúhonně používat i typické názvosloví pro maso. Ministr Marek Výborný ke konci loňského roku sice připravil novelu vyhlášky, která měla trend omezit, avšak těsně před jejím uvedením podlehl tlaku aktivistů a svůj záměr zrušil.

Proč nemůžeme odolat čokoládě, ale brokolice nás děsí? Tajemství chutí odhaleno
Proč nemůžeme odolat čokoládě, ale brokolice nás děsí? Tajemství chutí odhaleno

Proti gustu žádný dišputát, říká se. Nicméně věda se přesto odhodlaně snaží rozklíčovat, proč někteří z nás s odporem odvrací pohled od hrudkovitého pudinku, zatímco jiní nedokážou odolat volání čokolády uprostřed noci. Chutě a preference nejsou pouze otázkou nutričních potřeb – v mnoha ohledech jsou výsledkem složité souhry biologie a psychologie.

TEST: Tyčinky zlomila deklarace na obalu
TEST: Tyčinky zlomila deklarace na obalu

Zdálo by se, že mezi tyčinkami nemohou být rozdíly v kvalitě, ovšem opak je pravdou. Testování, které provedli odborníci na senzorickou analýzu ve spolupráci Potravinářskou komorou a akreditovanou laboratoří, prokázal pochybení hned u čtyř výrobků…

TEST: Majonézy i pochoutkové saláty – chyby na obale i nedokonalosti v chuti
TEST: Majonézy i pochoutkové saláty – chyby na obale i nedokonalosti v chuti

Do testu bylo zařazeno šest majonéz a šest pochoutkových salátů. Prakticky je tedy test rozdělený na dvě části. Testování proběhlo ve spolupráci s akreditovanou laboratoří Eurofins Food & Feed Testing Czech Republic s.r.o. a senzorickou laboratoří potravinářského pavilonu při ČZU v Praze. Vzorky byly odebrány pracovníky laboratoře v tržní síti a dopraveny v kontrolovaných podmínkách do laboratoře k senzorickém hodnocení.

Prezidentka PK ČR Večeřová tvrdě proti zastáncům imitací potravin: Když nechtějí maso, proč trvají na luštěninách v podobě párků, klobás či steaků?
Prezidentka PK ČR Večeřová tvrdě proti zastáncům imitací potravin: Když nechtějí maso, proč trvají na luštěninách v podobě párků, klobás či steaků?

Potravinářská komora podporuje připravenou novelu vyhlášky, která upravuje používání názvosloví u masných výrobků. Producenti jsou přesvědčeni, že například jako řízek by se měl označovat výhradně výrobek z masa. Komora naopak vnímá snahy zastánců rostlinné stravy využívat výrazy z masného průmyslu jako zavádějící a klamavé.

Možná děláte osudovou chybu: Těchto 8 potravin do lednice opravdu nepatří
Možná děláte osudovou chybu: Těchto 8 potravin do lednice opravdu nepatří

Ačkoli by se mohlo zdát, že lednice je bezpečné útočiště pro všechny potraviny, skutečnost je mnohem složitější. Nesprávné skladování totiž může zásadně ovlivnit nejen chuť a konzistenci surovin, ale i jejich nutriční hodnoty a trvanlivost.

Sýr jako tichý zabiják: Hygienici varují před nebezpečnou listeriózou
Sýr jako tichý zabiják: Hygienici varují před nebezpečnou listeriózou

Na první pohled by mohl sýr s názvem "Großer Stinker Weichkäse mit Rotkultur" vypadat jako delikatesa, která ozvláštní jakoukoli sýrovou mísu. Ovšem za jeho zdánlivě nevinným názvem se skrývá potenciální zdravotní hrozba. Česká hlavní hygienička Barbora Macková varovala veřejnost před jeho konzumací, protože obsahuje bakterie Listeria monocytogenes.

Není vám úplně „hej“? Na vině může být bramborový salát
Není vám úplně „hej“? Na vině může být bramborový salát

Bramborový salát je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, zejména během vánočních svátků a Silvestra. I když se jedná o tradiční pokrm, který často vydrží na stolech několik dní, otázka jeho bezpečného skladování bývá často podceňována. Ačkoli může salát vypadat i chutnat dobře i po několika dnech, jeho konzumace může být riziková.

Veterináři o prohřešcích při prodeji kaprů: Velké varování
Veterináři o prohřešcích při prodeji kaprů: Velké varování

Každoročně ubývá prohřešků při prodeji vánočních kaprů, inspektoři Státní veterinární správy (SVS) zjistí pochybení pouze u minima prodejců. Na kontrole prodejců kaprů na Tylově náměstí v Praze to uvedli zástupci SVS. V letošním roce je plánováno méně kontrol, neboť prodejci nahlásili přibližně 2500 prodejních míst po celé České republice, zatímco v loňském roce jich bylo zhruba 3000.

V Německu se prodávaly halucinogenní bonbony, pocházely z Čech
V Německu se prodávaly halucinogenní bonbony, pocházely z Čech

Radnice v hesenském Giessenu varuje před želatinovými bonbony s obsahem neurotoxinu muscimol, která se vyskytuje v muchomůrce červené. Z fotografií balení, které město zveřejnilo, vyplývá, že zboží pochází z Česka. Nebezpečné sladkosti se v Giessenu dostaly do nabídky několika automatů. List Giessener Anzeiger poznamenal, že už před několika týdny se z Česka do Německa dostaly podobné bonbony.