Archivy

Laboratorně vypěstované maso: Pokroku vpřed… ale bez rizik!
Laboratorně vypěstované maso: Pokroku vpřed… ale bez rizik!

Laboratorně vypěstované potraviny mohou být zdraví nebezpečné, řekl v rozhovoru s agenturou Reuters italský ministr zemědělství Francesco Lollobrigida. Jídlo tohoto původu označil za "břečku", která nikdy nemůže chutnat jako skutečné maso nebo ryba. Italská pravicová vláda v březnu navrhla zákon, který zakazuje dovoz a výrobu potravin vzniklých kultivací buněk či tkání získaných z obratlovců. Norma obdobně cílí i na krmiva pro zvířata laboratorního původu.

Aspartam versus cukr: Které sladidlo je potenciálně nebezpečnější?
Aspartam versus cukr: Které sladidlo je potenciálně nebezpečnější?

Specializovaná agentura Světové zdravotnické organizace (WHO) označila sladidlo aspartam za potenciálně rakovinotvorné. Píší to zahraniční agentury. Pravidla pro bezpečnou spotřebu sladidla, které velmi využívá potravinářský průmysl, se nezměnila, rozhodl souběžně jiný orgán WHO. Podle expertů jsou zapotřebí další vědecké výzkumy, které by objasnily vliv aspartamu na vznik rakoviny u lidí.

Antibiotika v mase? Nesmysl! Zpráva veterinářů mluví za vše
Antibiotika v mase? Nesmysl! Zpráva veterinářů mluví za vše

V probíhajícím týdnu si zainteresované organizace z oblasti humánní a veterinární medicíny a resortu životního prostředí po celém světě, včetně Státní veterinární správy (SVS), připomínají Světový antibiotický týden. Jeho cílem je upozornit na zodpovědné používání antibiotik. Pokud jde o veterinární oblast, je dobrou zprávou, že se spotřeba antibiotik v českých chovech hospodářských zvířat dlouhodobě snižuje a je nižší než průměr Evropské unie.

Sůl v pivu, sádra v mouce: Falšování potravin je tu od nepaměti, jak vypadalo za císaře pána?
Sůl v pivu, sádra v mouce: Falšování potravin je tu od nepaměti, jak vypadalo za císaře pána?

Snahy obohatit se na úkor zákazníka jsou tak staré jako obchod s potravinami sám. Spotřebitelé vždy museli být jako ostříži, pokud si domů chtěli přinést kvalitní potraviny, namastit kapsy si na nich většinou chtěl pekař, mlékař, trhovec i hostinský.

Varování spotřebitelům! K zákazníkům si to namířily kontaminované lahůdky
Varování spotřebitelům! K zákazníkům si to namířily kontaminované lahůdky

Oblíbená česká chuťovka se může proměnit v časovanou bombu. Státní veterinární správa (SVS) varovala před matjesovým salátem s olomouckými tvarůžky od výrobce Heleb, který obsahuje nebezpečné bakterie listerie. Na trh se dostalo 160 kusů tohoto výrobku, přičemž většina již skončila u zákazníků.

E. coli opět zabíjela: Nákaza přišla z obyčejné mrkve
E. coli opět zabíjela: Nákaza přišla z obyčejné mrkve

Po konzumaci mrkve kontaminované bakterií E.coli ve Spojených státech zemřel jeden člověk a dalších 39 onemocnělo, informovalo v neděli americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Zdrojem nákazy byla zřejmě bakterie v balené bio mrkvi, která se prodávala pod několika značkami a kterou obchodníci již stáhli z prodeje, napsal dnes server Axios.

Zoufalý pohled do jídelního lístku: Děti se buď nenají, nebo si musí dát smažené
Zoufalý pohled do jídelního lístku: Děti se buď nenají, nebo si musí dát smažené

Řízek s bramborovou kaší, smažený sýr s hranolkami nebo sladké palačinky sice patří mezi nejoblíbenější pokrmy dětí, ale odborníci upozorňují, že jejich složení nepodporuje zdravý růst a vývoj dětí. Navzdory tomu, že si až 90 % Čechů přeje pestřejší a kvalitnější nabídku, většina restaurací stále upřednostňuje cenovou dostupnost a jednoduchost přípravy před nutriční hodnotou.

Lidské tělo je plné chemických látek z jídla a jeho obalů, aneb Když poplašné zprávy spolehlivě straší spotřebitele
Lidské tělo je plné chemických látek z jídla a jeho obalů, aneb Když poplašné zprávy spolehlivě straší spotřebitele

Diskuse o chemických látkách v obalech potravin přirozeně vzbuzuje strach. Nikdo se přece nechce dobrovolně otrávit. Ovšem poplašné zprávy některých médií, které referují o potravinářském světě jako o vysoce toxickém prostředí, jsou poněkud přitažené za vlasy. Existenci chemických látek, jejichž stopové množství se může teoreticky přenášet z obalů do potravin a následně do lidského těla popřít nelze, jejich množství je ale přísně regulováno a kontrolováno!

Žádné „ošklivky“ na pultech: Proč v supermarketu vidíme jen dokonalou zeleninu?
Žádné „ošklivky“ na pultech: Proč v supermarketu vidíme jen dokonalou zeleninu?

Možná jste si toho už všimli: jdete do supermarketu a všechna zelenina vypadá stejně. Mrkve jsou rovné a stejně dlouhé, brambory jsou téměř identické, papriky mají ideální tvar. Jak je možné, že to, co vidíme na regálech, je tak jednotné, když zahradníci a menší farmáři sklízejí zeleninu různých velikostí a tvarů?

Varování spotřebitelům: V bezlaktózových výrobcích byla laktóza
Varování spotřebitelům: V bezlaktózových výrobcích byla laktóza

Bezlaktózové výrobky od českých mlékáren Savencia a Mlékárna Kunín byly s laktózou ve dvojnásobném množství, než povoluje zákonný limit, zjistila v laboratoři Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Jde o sýr Lučina a o čerstvé polotučné mléko, uvedla inspekce na síti X s odkazem na web Potraviny na pranýři. Lidem s intolerancí na laktózu mohou takové potraviny způsobit zdravotní potíže.