Archivy

Drahý německý jogurt, ale z českého levného mléka: Paradox exportu
Drahý německý jogurt, ale z českého levného mléka: Paradox exportu

Kvalita české potravinářské produkce drtí většinu států světa, přesto se v Čechách vyskytuje takový nešvar. Některé komodity vyvážíme, abychom si je ve zpracovaném stavu mohli koupit zpátky z dovozu. Smysl? Ten se jaksi ztrácí!

Umělá inteligence zvládá hlavní chody i nové příchutě energy drinků
Umělá inteligence zvládá hlavní chody i nové příchutě energy drinků

Což takhle dát si drink anebo rovnou hlavní jídlo, kde iniciativu nad harmonickou chutí převzala umělá inteligence? Pro předešlou generaci možná utopie, zato pro tu nadcházející patrně běžná praxe. Pilotní projekty, kdy se testuje, jak AI naplňuje aktuální gastronomické trendy, se už totiž začínají hlásit ke slovu.

Dana Večeřová: Hrozí kolaps u dodávek potravin! Strach o hovězí maso i čokoládu
Dana Večeřová: Hrozí kolaps u dodávek potravin! Strach o hovězí maso i čokoládu

Potravinářská komora ČR chce předejít hrozícím problémům v potravinářství, proto prosazuje odklad nových povinností podle nařízení EU proti odlesňování. Nová pravidla mají vstoupit v platnost už ke konci letošního roku a mají mít vliv i na podnikání v potravinářství.

Privátní značky bodují u spotřebitelů: Kdo ale stojí za jejich výrobou?
Privátní značky bodují u spotřebitelů: Kdo ale stojí za jejich výrobou?

Poté, co se ceny potravin v naší zemi aktuálně stabilizovaly a některé z nich i poměrně výrazně poklesly, vzrostla poměrně logicky spotřebitelská poptávka. To samozřejmě již mnohokrát opakovaně zaznělo, zajímavější je ale, jak se oživení poptávky promítlo a promítá do chování nakupujících.

Lepší jídlo ve školách? Potravinářská komora se bude podílet na změně spotřebního koše
Lepší jídlo ve školách? Potravinářská komora se bude podílet na změně spotřebního koše

Na ministerstvu zdravotnictví se konala Meziresortní pracovní skupina pro problematiku institucionálního stravování, kde byl oficiálně představen pracovní návrh vyhlášky č. 107/2005 Sb. o školním stravování, jejíž součástí je i nový spotřební koš pro školní jídelny a další jídelny institucionálního stravování.

Kaviár jako luxusní zboží? Kvalita se testuje na hřbetu ruky
Kaviár jako luxusní zboží? Kvalita se testuje na hřbetu ruky

Zatímco na jedné straně světa získal kaviár přívlastek luxusního zboží, které se s velkou pompou podávalo při okázalých slavnostních akcích na stříbrných lžičkách a se sklenkou výběrových bublin, na druhé straně zeměkoule se odedávna pojídal jako přírodní medicína. Prý na nervy - což bylo umocněno zapitím obyčejnou vodkou…

První mozzarella vznikla z nešikovnosti kuchaře, a co ostatní pařené sýry?
První mozzarella vznikla z nešikovnosti kuchaře, a co ostatní pařené sýry?

Kvalita pařených sýrů je velmi závislá na kvalitě mléka, které musí mít správnou kysací schopnost. Dalšími významnými faktory pak je dodržení všech technologických kroků, zejména správných teplot při tepelném ošetření mléka, při paření, při dokysávání sýrů, ale i podmínek uzení sýrů.

Spadla klec! Inspekce konečně zakázala prodej bonbonů s výtažkem z muchomůrky
Spadla klec! Inspekce konečně zakázala prodej bonbonů s výtažkem z muchomůrky

Prodeji bonbonů s výtažkem z jedovaté muchomůrky červené konečně odzvonilo. Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej všech výrobků s obsahem halucinogenního muscimolu, které se v běžné tržní síti maskovaly pod kabátem upomínkových předmětů.

Denní rutina: V pekařském průmyslu se kvalita mouky testuje denně v laboratoři i na lince
Denní rutina: V pekařském průmyslu se kvalita mouky testuje denně v laboratoři i na lince

Mouka nachází uplatnění v kuchyni dennodenně, a i když patrně každý tuší, jaký typ využít při přípravě konkrétního pokrmu, výběr správného druhu ještě automaticky neznamená kulinární úspěch. I mezi moukami totiž kralují velké rozdíly – v obsahu lepku, stability těsta anebo vazností vody. Všechny tyto determinanty přitom ovlivňují výsledek…

Umělá inteligence je skvělá, zároveň jde ale o nástroj klamání spotřebitelů
Umělá inteligence je skvělá, zároveň jde ale o nástroj klamání spotřebitelů

Zavedení umělé inteligence má nesporné výhody například při řízení objednávek, inventuře zásob nebo odbavování nákupů. Stejně jako může být však prospěšná, skýtá i nemalé množství rizik. Podle predikcí může například stát za zvýšením případů klamání spotřebitele.