Archivy

Existuje lék, který nadobro vyřeší obezitu: Proč o něj ale není zájem?
Existuje lék, který nadobro vyřeší obezitu: Proč o něj ale není zájem?

V březnu 2023 Japonsko schválilo lék Wegovy na léčbu obezity. Přestože je tento lék ve světě obrovským hitem, v Japonsku o něj téměř nikdo nemá zájem. Japonci obezitou totiž netrpí, což je výsledkem jejich životní strategie.

Konec jednorázového pohodlí: Evropská unie vážně zasáhla proti obalovému odpadu
Konec jednorázového pohodlí: Evropská unie vážně zasáhla proti obalovému odpadu

Jednorázová smetánka do kávy, mikrotenový sáček na ovoce nebo malá plastová nádoba na omáčku – možná je to naposledy, co tyto věci vidíte běžně v obchodech. Nový zákon o obalech a obalových odpadech, PPWR (The Packaging and Packaging Waste Regulation), přijatý Radou Evropské unie, slibuje konec jejich "kariéry".

Měřit kvalitu s přesností na gram? Testo digitalizuje kontrolu potravin
Měřit kvalitu s přesností na gram? Testo digitalizuje kontrolu potravin

Když jde o bezpečnost potravin, precizní měření je alfou a omegou. Společnost Testo, s více než 68 lety zkušeností, představuje revoluční systémy a přístroje, které umožňují nejen kontrolním orgánům, ale i malým provozovnám zajistit nejvyšší standardy kvality. V exkluzivním rozhovoru pro Svět potravin jsme si povídali s Martinem Schlöglem, ředitelem české pobočky firmy Testo".

Karbanátky, které změní pravidla hry: Více vlákniny, méně nákladů a nepřekonatelná chuť
Karbanátky, které změní pravidla hry: Více vlákniny, méně nákladů a nepřekonatelná chuť

Myslíte si, že karbanátky jsou obyčejné jídlo, na kterém není co pokazit, natož vylepšit? Omyl! Stačí pár triků a z této české klasiky se může stát hvězda vašeho stolu. Pět originálních receptů s obilovinami a zeleninou přináší chutě, které vás překvapí, a ještě do těla dodají cenné živiny.

Ledového vína bude málo: Po kterém sáhnout a kolik za něj zaplatíte?
Ledového vína bude málo: Po kterém sáhnout a kolik za něj zaplatíte?

Ledové víno patří mezi největší klenoty vinařství – a zároveň je jednou z jeho největších výzev. Na jižní Moravě letos počasí ukázalo, jak vrtkavým spojencem umí být. Aby se zrodilo ledové víno, musí teploty klesnout na nejméně sedm stupňů pod nulou a zůstat tam tak dlouho, aby hrozny během lisování neztratily svou zmrzlou strukturu. A to je přesně ten moment, kdy vinaři napínají nervy jako struny.

Francouzské víno na rozcestí: Generace Z mění pravidla hry, už je jen pro „boomers“
Francouzské víno na rozcestí: Generace Z mění pravidla hry, už je jen pro „boomers“

Francouzské červené víno čelí existenční krizi, která otřásá celým vinařským sektorem. Podle serveru Financial Times (FT) mladší generace dávají přednost jiným nápojům, případně se alkoholu zcela vyhýbají. Tento trend zasáhl vinařský průmysl takřka jako zemětřesení: spotřeba červeného vína ve Francii od 70. let minulého století klesla o 90 procent.

Chcete být fit bez kil navíc? Osvojte si trik hara hachi bu
Chcete být fit bez kil navíc? Osvojte si trik hara hachi bu

Hubnutí nemusí být o drastických dietách a neustálém počítání kalorií. Klíčem ke zdravé váze a celkové pohodě je především správný přístup k jídlu. Jedním z osvědčených principů, který si získává stále větší oblibu, je metoda „jíst do 80 % sytosti“, známá jako hara hachi bu. Tento tradiční japonský přístup k jídlu může být tou správnou cestou k udržitelnému zdraví a prevenci přejídání.

Alkohol jen s důrazným varováním! Nejčastější karcinogen, varuje Amerika
Alkohol jen s důrazným varováním! Nejčastější karcinogen, varuje Amerika

Viceadmirál Vivek Murthy, hlavní hygienik Spojených států, otevřel téma, které rezonuje nejen mezi odborníky, ale i ve finančních kruzích. V pátek vyzval Kongres k zavedění nových varovných etiket na alkoholické nápoje, které by jasně upozorňovaly na riziko vzniku rakoviny. Alkohol je totiž ve Spojených státech třetí nejčastější příčinou rakoviny, které lze předejít – hned po kouření a obezitě. Tato iniciativa se nejenže dostala do popředí mediálního zájmu, ale způsobila i znatelný otřes na burzách.

Slevy lákají: Prodej pod cenou však zkresluje hodnotu zboží
Slevy lákají: Prodej pod cenou však zkresluje hodnotu zboží

Potravinářská komora České republiky v posledních týdnech intenzivně upozorňuje na praktiky některých obchodních řetězců, které nabízejí zboží za ceny pod úrovní jejich nákupních nákladů. Tato strategie, známá jako prodej pod nákupní cenou, podle zástupců potravinářského sektoru negativně ovlivňuje vnímání reálné hodnoty potravin u spotřebitelů a zároveň ekonomicky poškozuje výrobce.

Budoucnost nejlepší kávy světa v ohrožení: Keňská arabica doplácí na změny klimatu
Budoucnost nejlepší kávy světa v ohrožení: Keňská arabica doplácí na změny klimatu

Keňská káva, známá svou výjimečnou chutí a kvalitou, stojí na pokraji krize. Změny klimatu ničí úrodu, zvyšují náklady a zhoršují životní podmínky tisíců farmářů. Bez podpory a rychlých řešení by svět mohl přijít o jednu z nejlepších káv, jaké kdy ochutnal.