Archivy

Spotřebu ryb v Čechách drží při životě filé
Spotřebu ryb v Čechách drží při životě filé

Filé je český spotřebitelský fenomén a jde bezpochyby o typický výrobek dodávaný na český trh. Ač jsme my, Češi, na chvostu spotřeby ryb na hlavu, v případě spotřeby rybího filé jasně vedeme a pokud by existovaly oficiální statistiky, tak bychom možná byli i na prvním místě v jeho konzumaci.

TEST: Hladké mouky: Také jste si doposud mysleli, že v nich nejsou rozdíly? Vyvedeme vás z omylu
TEST: Hladké mouky: Také jste si doposud mysleli, že v nich nejsou rozdíly? Vyvedeme vás z omylu

Většina hodnocených vzorků pšeničné mouky hladké je označena jako hladká mouka nebo hladká světlá mouka. Některé vzorky nesou označení hladká světlá 00 nebo také extra, speciál. Jak si vedly v testu?

TEST: Šidí nás výrobci rybího filé přídavkem vody?
TEST: Šidí nás výrobci rybího filé přídavkem vody?

Ryba je poměrně drahá surovina, výrobky z ryb, včetně filé, by mohly být lákadlem pro úsporu na kvalitě. Tato skutečnost se však s výjimkou jednoho případu nepotvrdila.

Stejný produkt, ale dvakrát tak dráž? Víme, kde hledat klíč
Stejný produkt, ale dvakrát tak dráž? Víme, kde hledat klíč

Jednou z otázek, které si kladou spotřebitelé nejen v ČR, jsou často velmi se lišící ceny potravin (a nápojů) od stejného výrobce v různých zemí EU. Důvody se obvykle hledají v cenové strategii maloobchodu a ve výši jeho zisků, málokdo ale ví, že jednou ze zdaleka ne zanedbatelných příčin je cenová strategie velkých výrobců potravin, kterou musí i nadnárodní řetězce akceptovat.

První paštiky zajišťovaly masu trvanlivost, dnes jsou v některých státech považovány za národní dědictví
První paštiky zajišťovaly masu trvanlivost, dnes jsou v některých státech považovány za národní dědictví

Historie paštiky sahá až do období antiky, kdy první výrobky podobné paštikám konzumovali již staří Římané na svých banketech a hostinách. Ve středověku byly paštiky, prodávány téměř na každém trhu. Účelem jejich výroby, bylo zejména zajistit masu co nejdelší trvanlivost.